Obesitasfoto’s op snoep nieuw wapen tegen overgewicht

"In oorlog tegen vadsigheid is alles geoorloofd"

Snoepverpakkingen met de afbeelding van mensen met sterk overgewicht moeten het nieuwe wapen worden in de strijd tegen de ‘verdikking’ van de Nederlandse bevolking. Dat meent Aart Joziasse, hoogleraar Pedagogische Diëtiek aan de Rijksuniversiteit Groningen en voorzitter van de stichting Didactisch Instituut Kinderobesitas. In het rapport “De mens de mens een zwijn” presenteert hij zijn plannen voor ‘de kruistocht tegen de vetzuren’.  “Overgewicht is één van de ingrijpendste behandelbare kwalen. In de oorlog tegen vadsigheid zijn wat ons betreft alle middelen geoorloofd.”

Joziasse onderzocht vorig jaar de werkzaamheid van fotoverpakkingen in het kader van het onderzoek Volksgezondheid, Eten en Tractatieproblematiek.  Om de afbeeldingen op de verpakkingen voor de doelgroep nog beter identificeerbaar te maken, koos Joziasse ervoor om afbeeldingen te publiceren met voluptueuze bekende Nederlanders. De onderzoeker is overtuigd van het heil van afbeeldingen van BN-ers met sterk overgewicht als afschrikkingsmiddel. “Er zijn weinig dingen die zo sterk preventief werken als een foto van een licht zweterige, lillende bekende Nederlander, het liefst gehuld in een string. In ons pilotonderzoek moesten mensen soms zelfs braken: dan vloeien de pondjes eruit, dat kan ik u wel verzekeren!”

Zangeres Rebecca, voormalig deelneemster aan de talentenjacht Popstars, is één van de eersten die door Joziasse is benaderd om te poseren voor de verpakkingen. De zelfbenoemde  ‘RubensPopstar’ is blij met het verzoek: “Alle mensen die geen talent in me zagen lach ik nu uit. Weet je hoeveel mensen me nu gaan zien?” De mollige volkszanger Eric Dikeb toonde zich eveneens bereid om op de verpakkingen te verschijnen. “Of het nu om mijn buik is kan me niet schelen: dit wordt mijn grote doorbraak! En het is nog een goed doel ook.” Zijn beeltenis is op de proefverpakkingen te zien die Joziasse binnenkort aan de Tweede Kamer presenteert.

Op de verpakkingen komen ook zwartomrande waarschuwingsteksten te staan, die de boodschap van de foto’s nog extra in kracht bijzetten. Enkele voorbeeldteksten die Joziasse in zijn onderzoek gebruikte waren: ‘Hee vetklep! Effe dimmen!’, en ‘Gaat’ie lekker, Boeddha?’ en ‘Elk pondje gaat door het mondje.’

Helaas weigeren enkele bekende Nederlanders iedere medewerking aan de campagne.  Joziasse: “Dat is natuurlijk jammer. Iemand als Gordon zou een mooi voorbeeld zijn geweest, maar die verbrak de verbinding toen wij het voorstel deden. Ook de Jordanese zanger Peter Beense bleek niet bereid om mee te werken. “Jammer, want dit is momenteel echt hét goede doel om je als bekende Nederlander mee te profileren. En herkenbaar. Uiteindelijk kennen we allemaal wel iemand die kampt met overgewicht.” Het meest verrast was Joziasse door de weigering  van Tweedekamerlid Sharon Dijksma. “Politici zouden zich toch als eerste moeten bezinnen op de dreiging van obesitas voor de volksgezondheid en de toekomst van de jeugd. Haar weigering is echt onverteerbaar.”

Het Instituut presenteert haar plannen morgen aan demissionair minister Klink van Volksgezondheid.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ooit wierpen de olifanten in de dierentuin mij nootjes toe. Dit was voor mij het keerpunt in mijn leven. Als je slanker wil lijken, moet je met nog dikkere mensen omgaan. Echt waar het helpt.

Reageer
gravatar

Ik merk overigens op dat er twee dames zonder broek op de foto staan. Gaat dat voor op de tere kinderziel gerichte voorlichting niet wat te ver…?

Reageer
gravatar

Bij die foto dacht ik eerst dat het hier een nieuwe Dove reclame betrof. Voluptueuze rondingen waar wij blij van moeten worden. Bij nader inzien gaat het hier dus om overtollige vetrandjes die af moet schrikken. Waar zit het verschil?

Reageer
gravatar

dit is duidelijk gefotoshopt: het hoofd van mijn vrouw staat boven de verkeerde bikini. getver, wat een lelijk mens is dat dan zeg.
en dan nog wat: mijn vrouw is niet obees: de drieling wil er al een jaar of 4 maar niet uitkomen.

Reageer
gravatar

@Jochem: Ik zou hier aan toe willen voegen: paspoorten afpakken en naar het land van herkomst terugsturen.
Dat laatste kan goedkoop: ze blijven immers makkelijk drijven, dus we kunnen ze gewoon in zee flikkeren, eh, gooien.

Reageer
gravatar

@4 Vind de foto sexsisties,omdat ze niet naakt zijn.(Zowel mannen als vrouwen hebben borsten met die omvang)Als ook racistisch (geen donker mens op de foto).

Reageer
gravatar

Goede actie, een schot in de roos wat mij betreft. Het zou voor Geert Wilders een goede campagne kunnen zijn, onder het motto “het tuig moet van de straat af” hoeft hij zich dan niet op één bevolkingsgroep te richten. Dit probleem spreek iedereen aan en er zouden keiharde maatregelen genomen moeten worden tegen het onverantwoorde consumptiegedrag van dit soort mensen.

Reageer
gravatar

@Kees22. Je bevestigt wat ik al heel lang vermoed, namelijk dat vette mensen eigenlijk heksen zijn. Een simpele heksenproef is dus al voldoende om de obesitas uit onze samenleving te bannen.

Reageer
gravatar

@Sammy Spielbein: Echt weer een idee van de PVV: klinkt wel grappig maar is principieel onuitvoerbaar. Immers: vet is lichter dan water en vette mensen drijven dus makkelijk op het water. Zeker op zout water, want dat is al zwaarder dan zoet water.
Als je dus de gaten in de dijk probeert te dichten met vette mensen, dan lukt dat niet: die drijven gewoon weg. Een dik mens is geen zandzak.
Volgens mij tekent dit voorstel weer de luiheid van de PVV: ze willen andere mensen laten opdraaien voor de schade van hun ideeën en die ideeën werken nog niet eens ook. Die de Mos is gewoon een luie flikker die te beroerd is om zelf zandzakken vol te scheppen om het vaderlandte redden.
Sorry voor de homo’s onder de lezers.

Reageer
gravatar

Als deze obesitasfoto’s op snoepgoed komen te staan,moeten de porties ook groter worden.(Het moeten geen kleine lettertjes worden)En de volgende generatie mensen/foto’s worden dat dan ook.
Straks moeten we in water leven.

Reageer
gravatar

Hoewel ik geen PVV-aanhanger pur sang ben, schaar ik mij achter de motie van Tweede Kamerlid Richard de Mos. Hij bepleitte vorige week van de nood een deugd te maken door in een landelijk register de namen op te nemen van “gezette mensen boven de 120 kilo”. Bij een (dreigende) dijkdoorbraak zouden zij worden opgeroepen om onder leiding van Ineke van Gent (GroenLinks) en De Mos zelfs ‘s lands dijken te verstevigen. Helaas steunden alleen PVV en GroenLinks de motie. Het “120-plus-register” lijkt echter een van de verkiezingsthema’s te worden. En terecht! Laat de publieke discussie losbarsten!

Groeten, Sammy Spielbein

Reageer
gravatar

@5 Is inderdaad een lovenswaardig initiatief om het CO2 probleem aan te vechten. Stel je voor, met een wereldbevolking van 6 miljard a 10 kg vet extra per persoon, hoeveel oerbos mogen we daar wel niet extra voor kappen. Trouwens, crematie is dan wel uit de boze ivm dezelfde uitstoot.

Reageer
gravatar

Wat een onzinnige actie. Joziasse is werkelijk stil blijven staan bij een schoonheidsideaal dat over tien jaar helemaal vergeten is. Tegen die tijd is obesias de norm, en komen er waarschuwingsfoto’s tegen vermagering omdat dat estetisch niet verantwoord is. Gesponsord door McDonalds. Dan hoeft er ook mooi geen gemeenschapsgeld meer naar toe.

Reageer
gravatar

Het instituut presenteert zijn plannen…..

Vroegâh leerde ik, dat naar onzijdige woorden verwezen werd met mannelijke voornaamwoorden.
Waarom dat tegenwoordig anders is, is mij niet duidelijk. En in hoeverre dat aanvaard is, is mij ook ontgaan.

Reageer
gravatar

Ernst-Jan (9)! Jij zegt wat andere denken! Zeg waar het op staat! Je mag het niet zeggen natuurlijk, maar het is wel zo… Ik ken weinig mensen die zo goed in staat zijn om de gehele problematiek in de Nederlandse, maar ook Westerse, samenleving in een à twee zinnen te vatten. De media, overgewicht en ‘Marokanen’. Je zou maar zoveel overzicht hebben dat je in staat bent om de verbanden te zien…

Reageer
gravatar

Het is net zoiets als Marokanen want die hebben ook altijd discriminatie zoals nu in Venendaal want daar schoppen ze veel herrie maar dat weet ik ook niet want het is in het nieuws. Maar soms zijn hun vrouwen ook wel zo dik als hun op deze foto en ze moeten zich kalm houden want zij zijn degenen die rotzooi trappen en wij niet tenminste minder en zij zijn ook wel soms ok tenminste sommige van hun.

Reageer
gravatar

@4. Helemaal mee eens. Dikke mensen zijn namelijk heel erg nuttig. Het vet dat zij meedragen is een schone en duurzame bron van energie. In een pilotproject is aangetoond dat het verbranden van dit vet een goed alternatief is voor de vervuilende kolencentrale. Maar het aanboren van deze energiebron vereist wel dat dikke mensen een donorcodicil ondertekenen om hun vet af te staan na hun dood.
Erica Terpstra heeft het voortouw genomen en heeft al laten weten wat er in haar overlijdensadvertentie komt te staan: “. . . zal worden gecremeerd in Den Haag en omstreken”.

Reageer
gravatar

Hoe ver moet je gaan? Hoe stigmatiserend wil je zijn? Indirecte boodschap: “Dik zijn is slecht en altijd je eigen schuld”. Hoe denkt u dat kinderen daar straks onderling op gaan reageren? Dikke kinderen worden nu al gepest, maar krijgen straks legitiem te horen: “Eigen schuld, dikke bult”.

Pak liever de oorzaak van (te)veel snoepen en eten aan, ipv het gevolg. Dat is waar ik me mee bezig houdt, kijken naar de mens/het kind achter het overgewicht om zo geleidelijk een daadwerkelijke gedragsverandering te bewerkstelligen.

Reageer
gravatar

De “Michelinsoort” hoeft zich wat mij betreft niet voort te planten: brrr.
In dit stuk wordt weer keihard aangetoont dat wannabe’s werkelijk alles doen voor hun “moment of fame”.
Zelfs verdrievoudiging van het eigen lichaamsgewicht wordt niet uit de weg gegaan. Volgens mij is dat de werkelijk reden voor de toename van obesitas en staat, als ik Idols bekijk, Nederland een tsunami aan vetkleppen te wachten.

Reageer
gravatar

Misschien nog effectiever: dik gephotoshopte foto’s van bekende (slanke) Nederlanders, bijvoorbeeld Katja Schuurman als Michelinmannetje. Daarvan gaat volgens mij een nog afschrikwekkendere werking uit.

Reageer
gravatar

Vadsig=vet-zuig… Het tijdperk der vadsige=vet-zuigende koningen was het tijdperk der Pijpijniden van 600 tot en aan Karel de Grote. Hofmeiers=meesters (joden) maakte toen de dienst uit.