Obama staakt strijd tussen Israël en Palestijnen

Kwetsende spreekkoren leiden tot 'afkoelperiode'

Barack Obama heeft vandaag de strijd tussen Israël en de Palestijnen gestaakt. In verschillende betogingen werden denigrerende leuzen geroepen aan het adres van de Israëli en Obama zelf. De president van de Verenigde Staten heeft gekozen voor het opleggen van een afkoelperiode van drie maanden. Hij hoopt dat de gemoederen hierna tot bedaren zijn gekomen en de strijd weer kan worden voortgezet. “De spreekkoren waren kwetsend, aanhoudend en massaal”, aldus Obama, “op dit moment heb ik geen andere mogelijkheid.”

Israël heeft een comfortabele voorsprong in de strijd en de kans dat de overwinning nog naar de Palestijnen gaat, lijkt gering. Dat Obama en voorgangers een voor de Palestijnen negatieve invloed hebben gehad op de tussenstand is voor kenners onbetwist. Khaled Masal, leider van Hamas en belangrijke Palestijnse speler in het conflict zegt dat hij de woede van zijn aanhangers wel begrijpt: “Ik wil absoluut niet goedpraten wat er is geroepen en referenties naar de holocaust of het beroep van de moeder van Obama zijn natuurlijk ongepast. Maar als je zo hard knokt voor de overwinning, en de Verenigde Staten een zeer discutabele drie miljard dollar per jaar uitkeren aan het Israëlische leger, dan is dat voor onze hondstrouwe aanhangers frustrerend. Ik wil vooropstellen dat ook wij het liefste gewoon de strijd willen voortzetten.”

Omdat de kwetsende protesten uit Palestijnse hoek komen, zal Israël bij aanhoudende spreekkoren een reglementaire overwinning boeken. Dit zou betekenen dat een deel van het beloofde land, de Gazastrook, eigendom van de Joden wordt. Sinds 1946 wist Israël al meerdere stukken van Palestina te winnen. De Palestijnen hebben sinds de invoering van de ‘UN Partition’ in 1947 nog nooit land weten te veroveren, en spelen daardoor inmiddels aanzienlijk meer uitwedstrijden dan eerder in de geschiedenis.

Het is niet de eerste keer dat aanhangers van antizionistische staten negatief in het nieuws komen. Tijdens eerdere ontmoetingen als de eerste intifada en de zesdaagse oorlog in 1967 waren soortgelijke spreekkoren te horen, maar conflicten werden nooit eerder gestaakt om deze reden.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Annie Pruttel mag gerustgesteld zijn: de tot dusver enige echte overwinning van de Palestijnen ligt erin dat de strijd niet langer een strijd van mannen alleen is. Vrouwen doen reglementair mee in de heuse mannenstrijd. Palestijnsen met gebloemde bomgordel zijn allang geen uitzondering meer! Aan Israëlische kant is dienaangaande een veel uniformere dracht usance.

Reageer
gravatar

De scheids had al meermalen gewaarschuwd: geen bommetjes!
En het bouwen van nederzettingen in de kleedkamer van de tegenstander is ook heel onsportief.

Reageer
gravatar

Heeft de coach van het Isrealische team niet als bijnaam De Generaal?
Ik ben trouwens benieuwd of de nieuwe nummer 14 (bijnaam De Verlosser) wel goed in het team past. De supporters schijnen daar in het verleden ook wat problemen over te hebben gemaakt.
Ter deëscalatie pleit ik voor het aanstellen van een vierde official. Antoine Bodar schijnt hiervoor beschikbaar te zijn.

Reageer
gravatar

Toch spijtig dat die sterspeler van de Palestijnen (Al Mabhouh) zo ernstig geblesseerd raakte in Dubai. Dat had toch op zijn minst een gele kaart moeten zijn voor de Zionisten. Ik vraag me af of wij hem ooit nog zien spelen.

Reageer
gravatar

Wil toch even wijzen op het feit dat de vrouwencompetitie door zowel de heren van Palestina als Israël nog niet op waarde word geschat…het gaat weliswaar trager, maar de techniek is net zo verfijnd en veel aangenamer om naar te kijken. Ook gaan er niet van die exorbitant hoge bedragen in om. Dames willen ook mee doen!

Reageer
gravatar

Wat mij betreft gaan we ondertussen ook iets aan het arbitraire drietal doel. Discutabele beslissingen roepen veel verbaal geweld op!
En wordt het in dit licht niet eens tijd electronische waarneming te introduceren?
E.e.a. kan budget-neutraal door shirtsponsoring bekostigd worden.

Reageer
gravatar

Deze ontwikkeling juich ik van harte toe en met mij nog vele andere vaders die ook wel eens gewoon op zondagmiddag met hun zoontje een gewapend conflictje willen bezoeken. Als die spreekkoren nu nog niet ophouden mogen ze van mij ook aanslagen zonder publiek gaan houden en van mijn part zelfs woestijnverboden invoeren.
Het gaat me te ver om Israël of de Palestijnen uit de competitie te nemen, maar een flinke boete en de volgende oorlog op neutraal gebied lijkt mij al onvermijdelijk.
Ik ben benieuwd wat ik vanavond te zien krijg als ik met het bord op schoot voor het 8 uur journaal zit.

Reageer