Wie is de Chef? naar vluchtelingenkamp

“Een maïspannenkoek smaakt uitstekend met een goede Pinot Noir.”

Het RTL-kookprogramma Wie is de Chef? begint aankomende zomer met een reeks uitzendingen vanuit vluchtelingen-kampen in Centraal-Afrika. De zender sluit hiermee aan bij een reeks succesvolle programma’s met een Afrikaans tintje zoals Waar is de Mol? en Marc-Marie in ’t Wild. De directie wil een ‘lekker eigentijds’ programma met een ‘stukje bewustwording’ maken. De Nederlandse chefs en semi-chefs zullen daarvoor afreizen naar een willekeurig vluchtelingenkamp waar zij met beperkte middelen hoogwaardige maaltijden zullen serveren.

Het programma zal enigszins afwijken van het originele concept, maar de essentie blijft hetzelfde. Vier mensen koken, één is de chef-kok. De grote vraag is wie. Werken met lokale koks was volgens uitvoerend producent Rene Stokvis geen optie: “Het is algemeen bekend dat ze in Afrika niet uitzonderlijk creatief zijn met koken. Wij willen de vluchtelingen laten zien dat er met simpele middelen een rijker palet aan smaken mogelijk is.”

Ook presentator Rick Brandsteder heeft zin in het project: “Wij gaan het goede voorbeeld geven, door goed en duurzaam te eten. Maar makkelijk gaan we het onze chefs niet maken.” De kandidaten worden namelijk uitgedaagd de middelen van voedselpakketten te gebruiken. Wel mogen ze tal van specerijen als saffraan, piment en vanille toevoegen. Brandsteder: “Die producten zijn meestal voorradig in exotische landen, je moet ze alleen wel weten te vinden. Verfijnd eten begint met de juiste kruiden toevoegen.”

Het programma heeft volgens de presentator anno 2010 ‘enige urgentie’ voor de  Nederlandse kijker. “Het is crisis en veel mensen voelen dat helaas. Die gaan geen kalfzwezerik, koningspoon of reegeit meer maken. Voor hen is het fijn om te zien dat er met simpele middelen als rijst, maïs, water, jodium en specerijen best iets valt te maken. Maar we maken het programma niet alleen voor de gewone man. Ook succesvolle blanken kunnen een simpele maaltijd waarderen. Mijn vader Ron zegt altijd dat een simpele ambachtelijk maïspannenkoek uitstekend smaakt, als je er maar genoeg goede Pinot Noir bij drinkt!”

Op de eerste uitzendingen moeten we in Nederland nog even wachten. Producent Stokvis: “We beginnen in april als de temperatuur wat dragelijker wordt, dat past ook veel beter bij de zomerse gerechten die onze chefs gaan serveren. Dat zijn toch vaak wat kleinere porties die vooral geschikt zijn bij een lekker weertje.”

De 8-jarige Kwame Mpufu kijkt uit naar de komst van het productieteam: “Erg aardig dat ze hier voor ons komen koken. Het meeste van onze dure vlees- en visproducten worden direct naar Europa gestuurd, dan is het leuk dat ze ons laten zien wat we met de restjes kunnen doen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Als blijk van betrokkenheid stelt Brandsteder Senior aan het eind van het tv-seizoen in de laatste aflevering van het programma “Laat ze maar lachen”, een zestal magnums Pinôt Noir beschikbaar van het wereldberoemde Chateau Migraine.
Brandsteder Junior kan het kistje schenken aan het winnende hongerdorp in de Sahel. Te gebruiken voor het kampvuur onder de dan weer lege potten of anderszins.

Reageer