PVV en VVD: ‘Tijd voor democratisch besluit over klimaat’

Partijen willen referendum over oorzaak global warming

De VVD en PVV hebben de handen ineengeslagen om een einde te maken aan de onduidelijkheid over de menselijke invloed op de klimaatverandering. Een referendum moet uitsluitsel bieden. “Neem alleen al vorige week dinsdag: die dag begon ijskoud, rond 8 graden onder het vriespunt, maar eindigde ruim 2 graden boven de nul” verduidelijkt VVD-Tweede Kamerlid Helma Neppérus. “Wij weten ook niet meer wat we moeten geloven. Daarom moeten we nu de sterkste vorm van besluitvorming inzetten: directe democratie.”

Neppérus benadrukt dat het referendum bindend is. “Zo’n belangrijk thema mag niet doodbloeden. Er moet iets besloten worden, en snel.” De politica wil echter geen stemadvies geven. “We gaan er vanuit dat iedereen zijn gezond verstand gebruikt. De uitslag moeten we vervolgens ook respecteren.”

Burgers met twee nationaliteiten mogen niet stemmen. Richard de Mos, klimaatwoordvoerder van de PVV: “Dit belangrijke referendum mag niet gesaboteerd worden door mensen met twee paspoorten, die geen idee hebben wat normaal is in Nederland. Dat heeft niks met discriminatie te maken: als je elke zomer in Marokko op vakantie gaat, dan heb je gewoon geen realistisch beeld van het klimaat.”

Mocht de uitslag in het voordeel blijken van de klimaatsceptici, dan zien de twee partijen veel mogelijkheden om daar op in te springen. Neppérus: “Gloeilampen kunnen terug de verkoop in en de verwarming kan weer een graadje hoger, dat verdient de hardwerkende Nederlander in deze barre tijden wel. Bovendien besparen we veel onderzoeksgeld, waar we wegen van kunnen aanleggen. Kortom, een “nee” op de vraag of er sprake is van menselijke invloed bij klimaatverandering kan ons uit de recessie trekken.” Neppérus haast zich om toe te voegen: “Dit is geen stemadvies, maar een electoraal-hypothetische analyse.”

De Mos hoopt dat tijdens de komende verkiezingscampagne ook andere partijen zich voorstander zullen tonen van een referendum. “Het gaat hier om één van de belangrijkste kwesties van dit decennium, en daar moeten we de Nederlandse burger een stem in geven. Dit overstijgt linkse en rechtse thema’s. In een democratie beslist het volk, ook over klimaatverandering.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

109
PHILOSOFFIE ALGERIJNS • 17 APRIL 2013, 02:36
TIP:ALGERIJNS AFKOMST KIND VANAF 6 JAAR NIET GEZIEN MIJN EIGEN KIND EN RECHTER SPEELT MET ALGERIJNS MOSLIM DOOM DOOM NEDERLANDS MACHT MISBRUIKEN TEGGEN ZWAAK MOSLIM ALGERIJNS ALLEEN TEGEN RIJKSOVERHIED
MACHT NEDERLAND KLIEN GEHEUGEN EN GEEN EENS RESPECT VOOR VADER VAN KIND OF MIJN DCHTER JAMMER KANKER JODEN NEDERLANDS FATSOENEN GEEN RESPECT VOOR EEN DOOD MAN 53 JAAR OUD THUIS OVELEED
GELUKKIG WAS BIJ HEB ALLES GERGELD OMDAT DOOM NEDERLANDS IS ALGERIJNS AFKOMST
EMBASSADE DEN ALGERIJE WEET DAT
GENIETEN ARI BOL EN JAN VAN GELD VAN RIJKSOVERHIED OMDAT ZIJN JULLIE NEDERLANDS FATSONEN
TIP:ALGERIJNS VOOR NEDERLANDS VOLK DIE PAS WAKKER DAT WILDERS HEEFT GENOEG JULLIE MISBRUIKT VOOR ZIJN EIGEN
WILDERS NU GEBRUIK ANDER SYSTEEM
NIET OVER MOSLIM NIET OVER GRIEKLAND
MAAR ALS KABINET GAAT BEZUINIGING OVER IETS WILDERS GEBRUIKT JA MOET SIT OMLAAG NIET OMHOOG HAHAH POLITIEK VAN KINDREN ACHTERSTAND ZIEK MENSEN
NEDERLAND IS KAPOT EN GAAT NOG ERGER KAPOT EN KAPOT
WAT DENK JIJ KOM NIEUW KONING WILLEM ALIKSANDER MET MAXIMA EIGEN HUIS GEKOCHT IN GRIEKLAND
KONINGDAG VOEDSELBANK 2013 SCHANDALIG
10 JAAR IN NEDERLAND HEB PASSPORT NEDERLAND NOG DIPLOMA VAN BEVEILIGING 2
MISBRUIKE DOOR ARI BOL MARTELAAR MORDINAREN 2 JAAR OPLICHTERS EN NOG ANDER ALGERIJNS 53 JAAR OUD DOOD GEWONDEN THUIS 4 DAGEN POLITIE 112 MOET BELEN HOEF NIKS TE DOEN
DE DEUR FORCEREN EN MENEMEN NAAR UITVAART
GELUKKIG WAS IK BIJ HEB ALLES GEREGLD NEDERLANDS OMDAT BEN ALGERIJNS NIET MARROCAN
EN HIJ STAAT GEWOON ARI BOL MET JAN OP DE KRANT BLACHELIJK NEDERLANDS
Wij willen Geert Wilders niet in dit land zien. Zijn opvattingen … Want je kan zo links als de pest wezen, eigenaars hebben altijd gelijk.
Dat was de wijze les die Geert Wilders tijdens zijn Australische tour verkondigde. … Maar dat kan in Nederland niet meer – dus zoekt hij verre … begeven en om u heen kijken delft den haag zoetermeer rotterdam overal overlast … Als alle acties, reizen, uitspraken en politieke manoeuvres van Geert Wilders
De visumaanvraag van PVV-leider Geert Wilders om Australië te bezoeken, … De PVV-leider wilde eigenlijk in oktober al naar Australië maar zijn visum werd niet … Overal waar islam opduikt onstaat ergernis, geweld en erger; de … van hem, dat hij dit volhoudt, terwijl hij geen normaal leven kan leiden.
Geert Wilders gaat verder met zijn Marokkanen oorlog bij … Het land ziet er niet uit, maar niemand kan wat zeggen. Alles gaat naar ….. De aarde is mijn tijdelijke land en ik kan mij dus overal aarden. Ik ben niet afhankelijk van Nederland. Ik reis veel en ik koester ook geen haat noch wrok voor Nederland.
HITLER IS EEN MAN NIET VROUW EN HIJ IS NIET HOMO OF PEDO
HITLER HEEFT EEN VISIE OM ZIJN DOEL TE BREIKEN.
GA JIJ HITLER MET WILDERS HAHAHAHAH DOM NEDERLANDS FATSONEN
GEEN RESPECT EN GEEN GEVOEL ORANJE VAN VOEDSELBANK TERWIJ WILDERS VACANTIE NAAR AUSTRALIA HAHAHAH DOM VOLK EN DOM OVERHIED GRAAIER EN DOM POLITIE DIE SCHIET GEWOON EEN HOND DAKLOOS NEER
RICHI EEN JONGEN 17 DOOD GESCHOTEN DOOR AGENT WAT GEBEURT NIKS
ANNES GEWONDEN IN BOS MAAR NEDERLANDS ZEGT HIJ HEEFT ZIJN ZELF VERMORDEN 13 JAAR OUD OMDAT HIJ IS MOSLIM
HOEVEEL MENSEN HEB JULLIE VERMORDEN EN GEMARTELT EN KAPOT MAKEN GENOEG
WIL JULLIE WILDERS TOP MAKEN ALS HITLER GAAT JULLIE NIET LUKKEN DOM NEDERLANDS FATSONEN
Geert Wilders licht in dit interview voor het Australische … Hij kan beter zijn familie bezoeken in Indonesie.
Ook vraag ik me af welke mogelijke gevolgen deze ontwikkeling kan hebben op de lange … Overal word je met informatie en reclameboodschappen geconfronteerd; … Niet voor niets zijn de oneliners van populisten als Geert Wilders zo succesvol! …. Persoon & Gezondheid · Sport, Spel & Recreatie · Vakantie & Reizen .
AMSTERDAM – PVV-leider Geert Wilders kan tijdens zijn bezoek aan Australië … Mensen tegenhouden vanwege hun religie kan volgens hem niet omdat niet valt te … wil blinden in ov op rekening laten reizen · Genoeg alternatieven voor ‘dure’ JSF … Altijd en overal op de hoogte blijven van het nieuws?

Reageer
gravatar

@Bus Showfeur: Je kunt beter samenwerken, dan kun je er ook nog wat aan verdienen: je begint gewoon samen met je buurman een sauna: bij jou oopwarmen, bij de buurman afkoelen.
@Mijnheer de Bok: Goed idee, die constante is vast weer gemanipuleerd door de Linksche Kerk met zijn elitaire wetenschap. Niet te vertrouwen dat volk, pure stemmingmakerij.
@Feldwebel: Precies. Beleid van de regering om het hardfietsende volk tegen te werken en in de auto te dwingen. En vroeger waren het dan nog natuuraangedreven molens die hun energie ontleenden aan opklimmend water of aan zich malend graan, maar tegenwoordig zijn het allemaal elektrisch aangedreven molens. Die we dan ook nog eens zelf subsidiëren via de groene stroom.

Reageer
gravatar

@Kees22, maar dan 21: goed te volgen logica :-). Een soortgelijk iets speelt in de polder met al die windmolens. Als die met z’n allen gaan draaien ontstaat er een partij wind die het fietsen bijna onmogelijk maakt. In de stad heb je dat probleem niet. Dus: ook windmolens beïnvloeden het klimaat. En ‘s winters is het ook vaak kouder dan buiten.

@9: .Felddwebel??? Ik zeg: plagiaat! See you in court!

Reageer
gravatar

Ach man, die recessie is toch allang voorbij jonge!
Nou goed, ik stem nog altijd PVV, maar dat is puur omdat ze in een coalitie goede zaken kunnen doen. Hopelijk wordt het toch een groene coalitie.

Reageer
gravatar

Mijn bovenbuurman en ik zijn boos op elkaar. Ik heb mijn verwarming nu continu op ‘de gewenste temperatuur’ staan, zodat het bij mij in huis inmiddles prettig 32°C is. Mijn bovenbuurman claimt dat mijn gewenste temperatuur zijn koelinstallatie hindert. Hij probeert het boven onophoudelijk tot een barbaarse -48°C te krijgen, zodat hij zsm weer naar huis kan en met die paar andere overgebleven Innuït op die paar overgebleven walvissen kan gaan jagen. Zo blíjf ik toch stoken?!

Reageer
gravatar

Tsja, maar als iedereen evenveel stookt, dan wordt de wereld heel saai en houdt het stoken op een gegeven moment ook op, dat lijkt me niet de bedoeling. Ik ben meer voor een sterke leider met een fatsoenlijk kapsel en zonder snor 🙂

Reageer
gravatar

Een prima idee zo’n referendum over klimaatverandering. En als we toch bezig zijn, kunnen we dan gelijk stemmen over de gravitatieconstante. “De wetenschap” heeft die weliswaar vastgesteld op 9.8 m/s2, maar zou het niet veel handiger zijn als we met z’n allen besluiten dat-ie pakweg gehalveerd wordt? Ruimtereizen worden betaalbaar voor iedereen en het hele probleem van overgewicht is onmiddellijk opgelost!

Reageer
gravatar

De mensen begrijpen blijkbaar niet dat het allemaal hun eigen schuld is: ze stoken gewoon verkeerd. Het is net als met het warmer of kouder zetten van de douche: dat moet je gewoon met beleid doen.
Kijk, in de winter is het koud en gaat iedereen flink de kachel opstoken. Daardoor warmt de aarde op. Omdat de aarde zo groot is, gaat dat langzaam en met een vertraging van ongeveer een half jaar. Als na dat half jaar de aarde dan eindelijk wat warmer wordt, doen de mensen de kachel weer uit. Dan gaat de aarde, met een vertraging van een half jaar, weer afkoelen. Zodat de mensen de kachel weer flink gaan opstoken. Zodat de aarde weer gaat opwarmen. Etc enz.
Als iedereen de kachel nou op een constante gewenste stand liet staan, werd het klimaat ook wat gelijkmatiger. En dan kunnen we met ons alles gewoon het gewenste klimaat instellen.
Daar hoef je toch geen referendum voor te houden?

Reageer
gravatar

@4 Haes:
Uit welingelichte bron kan ik u vermelden dat het oorspronkelijke plan van de PVV ook daadwerkelijk was om het hele buitenland af te schaffen. Men is hier van afgestapt toen bleek dat Zwitserland, met haar minaretverbod, ook tot het buitenland behoorde.

Reageer
gravatar

Dit is het meest simplistische en stomzinnige wat ik de afgelopen jaren heb gelezen als politiek standpunt. Laat staan dat het volk uberhaupt een definitie kan geven van klimaat en vervolgens van verandering. En dan hebben we het nog niet eens over de empirische mogelijkheden van de Nederlander om op een globaal abstract niveau klimaatveranderingen en de menselijke expansiedrift in context te kunnen begrijpen. Ze moeten daar maar eens naar een psychiater bij de PVV en VVD als dit daadwerkelijk blijkt te zijn zoals het hierboven is geschreven.

Reageer
gravatar

Niet iedereen met twee paspoorten gaat met vakantie naar Marokko. Maxima gaat vaak naar Argentinie en Beatrix elk jaar naar Oostenrijk met haar Engelse paspoort. Dat neem niet weg dat ze misschien niet weten wat normaal is in dit land.

Reageer
gravatar

Marktwerking voor klimaatverandering; Laat me niet lachen! Je wilt toch niet dat onze kinderen opgroeien met de gedachte dat met geld alles te koop is. Daarom vind ik dat in een straal van 250 meter rondom scholen geen enkele klimaatverandering meer gedoogd moet worden.

Reageer
gravatar

Met angst en beven zie ik dit neoliberale klimaat gedoe op ons afkomen. Wat mij betreft is het klimaat een zaak van de overheid. Daarom stel ik voor een Centraal Klimaatplanbureau op te richten. Daar kan dan de door de regering gewenste klimaatverdeling tot stand gebracht worden. Die vrije markt fratsen van zon in december en kou in juli moeten maar eens over zijn. Ook in dit dossier is weer duidelijk dat het leiderschap van Balkenende ver te zoeken is. Hoe kan hij nou drie weken sneeuw achter elkaar toe staan?

Reageer
gravatar

@ Ype: vanuit het liberale gedachtengoed is dit geheel correct. Daar waar behoefte is aan warmte zal die aangeboden worden. Indien de Nederlanders behoefte hebben aan koeler weer, zal dit ook aangeboden worden.
Deze marktwerking moet niet worden verstoord door de overheid en het is daarom des te verassender dat juist de VVD met dit voorstel komt: laat de markt gewoon zijn werk doen!

Reageer
gravatar

De fout zit hoedanook bij de landen rond de evenaar. Daar is het al eeuwen een stuk warmer. Dat gaan wij hier niet oplossen.

Zelf zit ik ermee dat ik door een beetje opwarming erg veel op de stookkosten bespaar. Ik wil dat wel zo houden net als het vaker buiten kunnen zitten, omdat het daar een graadje warmer is.

Reageer
gravatar

Toch vreemd dat de VVD ook voor een referendum pleit. Je zou verwachten dat die partij tevreden is met het huidige systeem: wie het meeste betaalt voor een wetenschappelijk onderzoek, mag de conclusies vaststellen.

Reageer
gravatar

Toch leuk, zo’n satirisch stukje van de VVD en PVV. Kan ook niet anders met zo’n achternaam, Nepperus….

Je zou bijna denken dat ze het serieus menen…
Wat is dan het volgende referendum: of zomers voortaan minimaal 25 graden mogen zijn? Of de kleur groen afgeschaft moet worden vanwege de associatie met natuur en duurzaamheid?

Op zich wel een uitkomst. Al die wetenschappers kunnen de WW in, we gaan gewoon een referendum uitschrijven als het lastig is. Dan mag het volk bepalen wat waar is en wat niet, liefst niet gehinderd door enige kennis van zaken!

Ik verlang nu alweer naar de lange droge broeierige zomer, waarin Nepperus zwetend voor de camera’s moet toegeven dat het broeikaseffect zo gek nog niet is voor de economie…..

Reageer
gravatar

Het is toch bekend dat welk milieuprobleem dan ook ruimschoots veroorzaakt wordt door buitenlanders? Vergelijk: ca 16 miljoen Nederlanders vs zo’n 6 miljard buitenlanders. Zeker voor de PVV een logische stap!

Reageer
gravatar

Ik had van de PVV toch wel een fermere aanpak verwacht. Waarom niet meteen een referendum voorgesteld over het wel of niet afschaffen van het buitenland?

Reageer
gravatar

Vraag en aanbod, daar gaat het om. Sinds de commercie de winterbanden heeft uitgevonden is de vraag ernaar enorm toegenomen. Daarom is er de laatste winter ook zo veel sneeuw gevallen, immers de vraag was groot.
Om de klimaatverandering te keren zal iedereen zo snel mogelijk weer aan de zomerbanden moeten.
Richard de Mos kennende zal hij gelijk pleiten om de kleur van de zomerbanden te veranderen in wit/getint om controle te vergemakkelijken.

Reageer
gravatar

Zoals gebruikelijk stellen de VVD en de PVV de zaken weer te eenvoudig voor. Nuances als “Ja maar”, “Nee tenzij” en “Misschien als” worden weer te makkelijk over het hoofd gezien.
Ook het uitsluiten van mensen met twee paspoorten is kortzichtig. In de eerste plaats is het een verrijking van onze cultuur als er mensen met een bredere kijk op allerlei zaken deelnemen. Bovendien is helemaal niet op voorhand duidelijk dat alle mensen met twee paspoorten in Marokko op vakantie gaan. Sommigen gaan in Turkije op vakantie en ik ken zelfs mensen die in Nieuw-Zeeland op vakantie gaan.

Laten we nou eerst eens rustig een referendum uitschrijven over de vraag of we een klimaatreferendum moeten uitschrijven. En dan bij voorkeur in districten.

Reageer
gravatar

Heel goed! Het wordt tijd dat iemand besluit wat er nu écht aan de hand is: Beïnvloeden wij de mondiale temperatuurschommelingen of beïnvloeden die ons? Fijn dat er mensen zijn die weten wat er écht belangrijk is.

Reageer