Verenigde Staten eist miljoenen terug van Verhagen

Minister verwijderd van loonlijst

De Verenigde Staten gaan de vergoedingen terugvorderen die ze vanaf midden 2009 aan Maxime Verhagen hebben betaald. Dat maakte een woordvoerder van het Witte Huis bekend. De minister van Buitenlandse Zaken dreigt hierdoor in ernstige financiële problemen te komen en zal waarschijnlijk zijn tweede huis in Monaco moeten verkopen. Verhagen zelf heeft nog geen twitterberichten aan de zaak gewijd.

Toen president Obama vorig jaar Afghanistan tot speerpunt van het beleid maakte, besloot de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton om Maxime Verhagen in dienst te nemen. Het was zijn taak om ervoor te zorgen dat de Nederlandse soldaten in Uruzgan bleven. Volgens goed geïnformeerde bronnen in Washington is de Amerikaanse regering erg ontevreden over het slechte functioneren van Verhagen.

De Speld sprak met een van Clintons beleidsmedewerkers: “Maxime leek ons een goede en loyale knecht, en hij spiegelde ons voor dat Nederland minstens tot 2018 in Afghanistan zou blijven. Na een geslaagd sollicitatiegesprek hebben we hem dan ook op de loonlijst van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken gezet.” Minister Verhagen bleek echter minder daadkrachtig dan gehoopt en verlenging van de Nederlandse missie lijkt nu zelfs helemaal van de baan. Hiermee dreigt president Obama een ernstige zeperd te maken. “Terugvorderen van zijn salaris is niet meer dan terecht, Verhagen heeft het probleem alleen maar vergroot.” aldus de beleidsmedewerker. Het zou hierbij gaan om enkele miljoenen dollars, omgerekend iets minder miljoenen euro’s.

Volgens Rob de Wijk, deskundige op het gebied van internationaal lobbyisme, is de wanprestatie van Verhagen te vergelijken met de Lockheed-affaire in 1976, ‘ook al zo’n dieptepunt’. De Amerikaanse straaljagerfabrikant betaalde prins Bernhard 1,1 miljoen, zonder enig resultaat: Nederland ging in zee met de concurrent. “Lockheed had het geld net zo goed meteen in zee kunnen gooien. Ze stonden met lege handen. Net als de Amerikaanse regering nu.”

Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken wilde niet op de terugvordering ingaan. Wel gaf hij aan dat het gebruikelijk is dat een Nederlandse minister van buitenlandse zaken bijklust voor de amerikanen en dat Verhagen de schade gaat verhalen op Wouter Bos.

De Hoop Scheffer heeft volgende week een functioneringsgesprek, maar verwacht dat zijn dienstverband wel gewoon verlengd wordt. “Verhagen had mij gewoon even om advies moeten vragen” aldus De Hoop Scheffer, “ik heb in 2002 zonder problemen de Irak-oorlog door het parlement heen kunnen krijgen. Daarbij vergeleken was Afghanistan een peuleschil.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Na de (driedubbel?) spion Victor (uit) Baarn hebben we nu in Maxime een Salvator Den Haag. Was Nederland ooit de fiere schildknaap en lansdrager van de U.S.A. in Europa, nu schandknaap en hoorndrager voor de Bank of America. Na de Schavuit van Oranje nu het Schavot waarop ons stoere V.O.C.- en Kaapvaart verleden van Oranje-Blanje-Blue wordt geofferd.

Gelukkig hebben we Jack (in-the-box) de Vries nog, die mét Maxime Verhagen de JSF, tot aan Balkenende XIV, zal veilig stellen in de Nederlandse begroting en aldus de redding van de Amerikaanse vliegtuigindustrie zal realiseren. Hetgeen hem de Congressional Medal of Honor zal opleveren en een tongkus van Russ Limbaugh en -natuurlijk- dat gebenedijde baantje van 1x de Balkenende norm, MP van de 52e Amerikaanse staat: The Lowlands.

Reageer
gravatar

Maxime … misschien is het nu tijd dat je eindelijk je verlangen naar een intiem samenzijn met Hilary uitspreekt. Ik weet uit betrouwbare bron dat de combinatie sigaar en Clinton de juiste stemming kan opwekken. Betaal die miljoenen gewoon terug, neem een extra graai uit de schatkist en zoek een klein doch romantisch eilandje in de pacific uit en creëer daar een liefdesnestje voor jou en Hilary.

Reageer
gravatar

Die CAO wordt nog aan gewerkt. Er bestaat tweespalt of het moet gaan om strijders, waardoor de defensieregelingen ook op Taliban van toepassing behoren te zijn, danwel van ‘poppeNkast’ en ‘toneelspelletjes’ wwat zou maken dat de nog af te sluiten CAO voor podiumkunstenaars moet worden toegepast. De FNV-bond die daarover gaat, KIEM (Kunsten, Informatie En Media) hult zich tot dusverre in stilte, boerka en bomgordel.

Reageer
gravatar

@Mad Man: Dat Bos en de SP fractie op de loonlijst staan van de Taliban was bekend, maar weet ook dat die hele loonadministratie van de Taliban in handen is van een Nederlands administratiekantoor!

Reageer
gravatar

@alidas, dit is pas het topje van de zogenaamde ijsberg. Het schijnt dat Bos al jaren op de loonlijst van de Taliban staat. Evenals de gehele SP fractie uiteraard, maar dat zal geen nieuws zijn voor een intelligent en kritisch persoon als u.

Reageer
gravatar

Maxime twittert even niet meer aangezien hij de telefoonkosten niet meer bij Hillary kan declareren. sindsdien is, volgens de olijke minister, ‘de lol er wel een beetje af’.

Reageer
gravatar

Als dit werkelijk waar is ,is het voor mij een minderwaardig mens ,levens verkopen voor dat rot geld.
Goed dat je terug moet betalen,geen tweede huis,wat een stiekemerd en dat gelooft nog ,zondag weer bidden.

Reageer