NOS boos over aandacht voor ‘andere sporten’

'inventief gedoe stoort planning'

Bij de NOS is irritatie ontstaan over het feit dat de organisatie van de Olympische Winterspelen op het laatste moment sporten heeft toegevoegd. “Iedereen weet dat het in Canada gaat over het schaatsen,” zegt David Ellis, hoofd sport bij de NOS, “maar nu doen ze net alsof andere sporten ook belangrijk zijn. We ontvangen beelden van skiën, ijshockey, sleeën, dat soort inventief gedoe stoort enorm bij de planning voor de uitzending.”

Bij de NOS begon de verwarring al op de eerste dag van de spelen in Vancouver, toen bij de openingsceremonie buitensporig veel camerabeelden werden geleverd van niet-schaatsers. De omroep heeft direct een brief gestuurd naar het Olympisch Comité.  ”Er kwamen allemaal mensen langs die wij niet kennen,” staat er in te lezen. “De programmering wordt gefinancierd door geld van de Nederlandse belastingbetaler. Die wil niet lastig worden gevallen met sneeuwglijden op een plank, sleetje rijden met z’n vieren of sporten die op een onlogische manier activiteiten combineren zoals op latten jezelf vooruit schuiven en met een geweer schieten.”

Bij gebrek aan een antwoord vanuit Vancouver op de brandbrief, probeert de NOS de versnippering van de Spelen zelf op te lossen. Sporten die geen schaatsen zijn, de zogenaamde ‘andere sporten’ worden in korte items na de reclame geplakt, of ‘s nachts uitgezonden.

Voor Ellis is de interesse voor ‘andere sporten’ een raadsel. “Ik keek laatst naar de BBC en daar is aandacht voor snowboarden, curling, de biatlon.” Hij schudt gepijnigd zijn hoofd. “De tijd die daar aan opgaat, die mensen missen echt wat.” Door de zendtijd voor ‘andere sporten’ in het buitenland, is daar immers veel minder aandacht voor de echt belangrijke zaken rondom de schaatswedstrijden, aldus de programmamaker. “Dat de bezemwagen kapot gaat, dat is toch voor iedereen interessant? Dat plasje water op het ijs, dat was een kippenvel moment. Je moet er toch niet aan denken dat je dat moet missen omdat er een gek van een schans afglijdt…”


gravatar

Volgens mij is de NOS nu wel wat ver gegaan met het zorgen voor unieke beelden van het schaatsen die honderden keren herhaald zijn en dat nog wel enkele honderden keren zullen worden. Graag schaatsen op tv is prima, maar dit is wel heel hard voor Sven Kramer.

gravatar

@16: Duidelijk dat de schaatsers genadeloos terug hebben geslagen. 6,7 miljoen mensen zullen zich niet meer druk maken om dat kabinetgevalletje.

gravatar

Wat een geweldig artikel. Eindelijk eens een keer iemand die het snapt!

gravatar

De gebeurtenissen rondom de regering heb ik daarom als uitermate storend ervaren. Het getuigt van enorme publiciteitzucht (wellicht zelfs van narcisme) om precies gedurende de Olympische Winterspelen het kabinet op te blazen. Alsof er geen belangrijker (schaats)zaken spelen op dit moment!

gravatar

Gelukkig waren er nog oud-schaatsers die wilden komen praten om zo uren aan voorbeschouwingen en nabeschouwingen van het schaatsen te vullen teneinde een schaatsnieuwstekort te voorkomen.

gravatar

@ JJTB Somhorst (2) & Mad Man (4). Jullie hebben duidelijk begrepen waar het in het leven over gaat. Schaatsen wordt niets voor niets ‘de edele sport der goden’ genoemd! Dit heeft niets te maken met kapitalisme, maar met een verfijnd gevoel voor religie en andere spirituele aangelegenheden. Ik word(t) niet goed van deze complottheorieën. Zijn jullie gestuurd door de canadese FBI om een, spreekwoordelijke, bom onder de discussie te leggen?

gravatar

De afgelopen week werden we vooral gepest met dat fluitketelschuiven.

Zelf xi ik uit naar de EO-uitzending van ijshockey door visueel gehandicapten.

Overigens nog nix gezien van het priksleeën, schoonrijden en ijszeilen.

gravatar

@ Somhorst in 2. “Voor een echt schaatsland doen we het anders best slecht…”. Net als jij met de spelling.

gravatar

De enige reden die overeind gehouden kan worden voor (al dan niet Olympische) winterspelen, zijn de daaraan verbonden Paralimpics. Het bobsleeën voor rolstoelgangers bijv. Wat het vergt om vanuit je rolstoel zo’n bob aan te duwen en er dan nog in te springen! En dan heb ik het nog niet over de reuzenslalom en het schansspringen voor rolstoelers. Het integrerend gehalte van die takken van sport moet niet onderschat worden.
Voor het overige dient de 30 graden Celsiusgrens zo snel mogelijk overschreden te worden.

gravatar

De NOS moet ook eisen dat de enige echte olympische sport dan op een beetje normaal (“echt Nederlands) tijdstip worden verreden. Dat kabinetten midden in de nacht vallen is nog tot daar aan toe, maar dat geschaats midden in de nacht … waar is dat nou goed voor?

gravatar

@2, het is inderdaad schandalig! Wie denkt die David wel niet dat ie is zeg. De NOS zou onafhankelijk moeten zijn, maar ze gedragen zich als een stel kapitalisten die puur voor de kijkcijfers gaan. Ik ben blij dat ik niet alleen sta met die mening. Als je een burgercomité wilt beginnen, i got ya back bro!

gravatar

Ik vind geen enkele sport zonder Nederlandse supprematie echt interessant. Ik denk dat dit geldt voor elke vaderlandslievende burger, of in ieder geval zou moeten gelden. De kans bestaat ook dat de interesse voor de Nederlandse taal vanzelf terugkeert als de media een gezond patriottisme bevorderen. Leve het schaatsen! En curling natuurlijk, maar dan meer voor het ‘randgebeuren’. 🙂

Toch nog even zeuren over ‘kippenvel moment’: http://www.spatiegebruik.nl

gravatar

Sorry hoor maar waar heeft deze persoon gezeten? Ik vindt schaatsen leuk maar het is zeker niet DE sport van de olympische spelen. Dingen als bobslee, rodelen, ijshockey zijn wat mij betreft een stuk aantrekkelijker maar natuurlijk wordt dat niet op tv uitgezonden want ‘wij zijn een schaatsland’. Voor een echt schaatsland doen we het anders best slecht…

gravatar

Ik weiger nog te kijken!

Reageren is niet mogelijk