Curlinghooligans naar huis gestuurd

Olympische droom wreed verstoord

De Olympische Winterspelen hebben afgelopen woensdag hun onschuld verloren. Een groep van 157 Britse en Duitse curlinghooligans verstoorde de openbare orde in het centrum van Vancouver door het scanderen van scheldleuzen en het aanrichten van vernielingen. Mounties en douane zagen geen andere keuze dan de supporters terug te zetten op het vliegtuig. De organisatie overweegt de klassieker Duitsland-Groot-Brittanië, gepland op 22 februari, zonder publiek te laten spelen.

Aanleiding voor de ruzie tussen de curlingfans was het laatste Champions League-treffen tussen de Southampton Sweepers en de Potsdam Putzers, afgelopen november. Hierbij werd een door de Britten onreglementair geschoven stone na een beslissing van de arbitrage een halve meter teruggeschoven. Woedende Sweeperfans maakten een wegwerpgebaar, en enkelen verlieten zelfs demonstratief het stadion. Putzerfans bleven verbouwereerd achter, tot in het bot aangetast in de eer.

Voor Bernd Schlickzupfl, behorend tot de harde kern van de Potzdam Putzers, was Vancouver 2010 dan ook de uitgelezen gelegenheid om ‘een kleine rekening te vereffenen’. ”Natuurlijk zie ik ook liever dat het gewoon rustig en vreedzaam verloopt. Dat zou ook zo zijn als de autoriteiten ons de gelegenheid gaven de strijd tot de laatste druppel uit te vechten. De sterkste wint en een nieuwe harmonie ontstaat, waarbinnen we weer allemaal van onze geliefde sport kunnen genieten.” Josh Fluxton van de Southampton Sweepers South Side bevestigt de woorden van zijn Duitse collega en concurrent. ”Laat ons even matten en we kunnen er een paar jaar tegenaan. Waarom zo’n politiestaat? Je creëert er alleen meer onderhuidse spanningen mee. Het is afwachten tot de volgende veldslag.”

IOC-president Jacques Rogge spreekt van ‘een zwarte dag in de Olympische geschiedenis’. “Waar is de gedachte van verbroedering gebleven? ‘s Mensen wolfsaard verduistert wederom de Olympische droom. In 2006 hebben we na de misdragingen van de Malinese supporters een stevig beleid opgesteld, dat we helaas nu hebben moeten toepassen . Zeer, zeer spijtig dat het zover heeft moeten komen.”

De curlingsport was van meet af aan omstreden, reden waarom het tot 1998 duurde voordat de sport werd ingevoerd als demonstratiesport. De meningen liepen uiteen of curling wel paste in de vreedzame Olympische gedachte. Na de ongeregeldheden in Turijn 2006 besloot de organisatie in Vancouver een extreem veiligheidsbeleid door te voeren voor zich misdragende ‘curligans’. De aanwezigheid van vijftig Mounties rondom de Ice-Cone Pleasure Dome kon echter niet voorkomen dat het uit de hand liep. De Canadese autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld om te achterhalen of drank of andere verdovende middelen in het spel waren bij de misdragingen.

Erica Terpstra, als fervent curlingliefhebster meegereisd naar Vancouver, verklaart geschokt te zijn door de onregeldheden. ”De laatste jaren heeft deze prachtige sport vooral het nieuws weten te halen door de supporters. Het is toch te gek voor woorden dat je blij moet zijn dat Nederland zich niet heeft gekwalificeerd. Als de harde kern van Glij ‘m D’rin Geldermalsen zich hier ook in zou mengen zouden de poppen dubbel aan het dansen zijn. Hun handen jeuken om hun Britse concurrenten eens te ontmoeten. De Olympische gedachte wordt door het slijk gehaald, en dat doet pijn.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

“Pogingen om het daarna op het programma te krijgen zijn tot nu toe gestrand op een lobby van het Holland Heineken House (de HHH) dat het alleenrecht wil behouden op dronkemanspelletjes.”

Eigenlijk vind ik het wel iets voor Hero Brinkman om zich hiermee onsterfelijk te maken! Hij zou zijn invloed op Heiniken kunnen aanwenden om het verzet te staken. De letters HHH zouden dan mogen gaan gelden als ‘Hollandse Hero House’ als eerbetoon aan een onvermoeibaar ijveraar.

Reageer
gravatar

Curling schijnt ontstaan te zijn uit het Oud-Hollandsche knikkerspel. Deze sport heeft zich in de ons omringende landen op verschillende manieren ontwikkeld. In Vlaanderen is het uitgegroeid tot het Bolspel, in Frankrijk tot Jeu de Boules (door de aanstelligere Fransen liever aangeduid met Petanque) en in Groot-Britannie (vooral Schotland) tot Curling. In Duitsland heeft het edele spel een andere weg ingeslagen: het wordt vooral beoefend tijdens de Oktoberfesten, waarbij men elkaar hardhandig bij de ballen pakt (vandaar de Lederhosen die daarbij nog enige bescherming bieden) dan wel de vrouwen bij de borsten (die grossen Balonen) grijpt, waartoe het Dirndl-kostuum alle gelegenheidt biedt. Het heeft zelfs nog op het programma van de Olympische Spelen in Munchen gestaan, maar dat ging niet door vanwege de aanslagen die toen gepleegd zijn. Pogingen om het daarna op het programma te krijgen zijn tot nu toe gestrand op een lobby van het Holland Heineken House (de HHH) dat het alleenrecht wil behouden op dronkemanspelletjes.

Reageer
gravatar

De paralympics-versie van curling rolt nog in de kinderschoenen.

Reageer
gravatar

Ik kan foutn schrijven zonder er bij na te denken.
Ook met behulp van spelling controle lukt mij dat.
Met de kennis van nu,leer ik de mensen beter te belazeren.Zodat ik niet snel op fouten betrapt word.
(Gaat om de spelling niet om de daad)

Reageer
gravatar

Als we dan gaan taalpureren: volgenf mij is het ‘f menfenf wolsfaard, net zoals het mijnf inzienf en onzef inzienf if.

Al vraag ik me as of wolven wel in Holland voorkwamen. Bleven die niet beperkt tot de boffiger ftreken als de Veluwe?

Reageer
gravatar

De jange ∫ hadden ze nooit weg mogen doen. Ik mis ‘m vooral in Enkhui∫en en natuurlijk War∫tein.

Wel een goed verhaal.

Met dat fluitketelschuiven heb ik niet zoveel. Dan kunnen ze beter Hurling aan de Olympische lentespelen toevoegen.

Reageer
gravatar

Ik vrees met grote vrezen voor het ijsdanshooliganisme dat ongetwijfeld ook nog zal losbarsten in Canada. Het elkaar te lijf gaan met handtas en kunstschaats leidt tot bloedige taferelen…

Reageer
gravatar

De fans begeven zich wel op glad ijs, het zou toch zonde zijn als deze sport niet te zien zou zijn op de winterspelen op de Canarische eilanden over vier jaar!
Maar mijn geloof in deze sport staat als een huis, ik kan er uren naar kijken, gewoon hoe ze bezemen, fantastisch!

Reageer
gravatar

Nou ja, Piet. Dit if toch wel even wat anderf dan het gekiffebif met René de Windbuil. Hé, mijn f doet het niet meer, ik krijg alleen nog maar effen.

Reageer
gravatar

@ Pieter. Als ik het zo hoor, vermoed ik dat Erica na afloop van de wedstrijden een beetje te lang in het Holland House is blijven hangen.

Reageer
gravatar

Weet niemand dan dat Nederland, jawel, óns Holland, de bakermat is van het huidige curling? In het standaardwerk uit 1598 “Fpeelen ter Gefelligheijd ende Plezier” worden de huidige curlingspelregels genoemd onder het spel “het Krullen Der Keil”. Wie goed kijkt, ziet het ook terug in de wintertaferelen van Vermeer en Steen. Het is een grof schandaal dat die verdoemde Engelsen ermee aan de haal zijn gegaan!

Reageer
gravatar

Hoho, mijn beschte Jaap. Wij van de Speld waarderen taalpurisme en scharen onszelve onder Neerlands linguïstische Taliban. In deze moet ik u echter terugfluiten. ‘Olympisch’ is afgeleid van een naam, nl die van de berg Olympus, en dient derhalve met een hoofdletter te worden geschreven.

Reageer
gravatar

Maar goed dat Bridge nog geen Olympische sport is: daar vliegen niet de toeschouwers elkaar in de haren, maar de spelers zelf. Je staat er dan ook van te kijken hoeveel kunstgebitten, -heupen en -knieën je daar bij de spelers en speelsters aantreft.

Ongetwijfeld is Erica Terpstra ook een fervent Bridge-liefhebster, want zoals zij bij 538 uit haar woorden kwam, overkomt de speelsters van de Bridge-sport ook regelmatig.

Extra gevaar hierbij is dat Nederland wel een potentiële deelnemer is, zou het Olympisch worden. Dus het lijkt mij dat het kabinet dit probleem met de hoogst mogelijke prioriteit moet oppakken.

@Jaap den Ouden: hoofdletters blijken ook bij je eigen naam een probleem… Maar Olympische sport is goddelijk, dus een hoofdletter is echt op zijn plaats.

Reageer
gravatar

PB Johanssen: ho ho! Een combinatie van curling en trefbal is in 1994 even geprobeerd, maar het kostte wel erg veel leden. Overigens dwingt het wel respect af als ik iemand tegen kom met de perfecte afdruk van een loper of een toren in zijn schedel.

Reageer
gravatar

Als de auteur het woord ‘olympisch’ immer met een hoofdletter schrijft, kan ik dit bericht niet serieus nemen. Stemmenmakerij! Wat ik je brom.

Reageer
gravatar

Als je olympische immer met een hoofdletter schrijft weet ik niet of ik dit nieuws wel serieus kan nemen. Stemmenmakerij, wat ik je brom!

Reageer