Saoedi-Arabië verbiedt Zwitserland

'Democratisch signaal' uit Arabische wereld positief ontvangen

Wat begon met een onschuldig verbod op de koekoeksklok in de Arabische wereld is uitgelopen op een democratische mijlpaal die waarschijnlijk het einde van het land Zwitserland zal betekenen. In een bindend referendum te Mekka spraken afgelopen zondag maar liefst 2,5 miljoen moslims zich uit tegen het land Zwitserland. Volgens de Europese Unie een ongekend democratisch signaal uit de Arabische wereld, dat niet onopgemerkt mag blijven.

Imam Abu Ibn al Hujjah te Mekka kondigde vorige week spontaan een referendum aan over het wel of niet toestaan van de Zwitserse koekoeksklok in Saoedi-Arabië. De in populariteit groeiende klok staat voor veel moslims symbool voor de systematische westerse inmenging in de Arabisch wereld. Bovendien verstoort de bijgeleverde koekoek op ‘uiterst storende wijze’ met regelmaat het gebed. Die irritatie was bekend, maar de opkomst van het referendum was desalniettemin boven verwachting. Afgelopen donderdag kwamen al miljoenen moslims uit de hele wereld naar Mekka. Toen het referendum zondag naast een voor- en tegenoptie ook de optie ‘opheffing van Zwitserland per onmiddellijke ingang’ bleek te bevatten was de keuze snel gemaakt. Maar liefst 97% van de kiezers besloot een einde te maken aan de trotse republiek, die dankzij haar vorming in de 13e eeuw tot de oudste staten ter wereld behoorde.

De vers aangestelde Europese president Van Rompuy noemt het een tamelijk rigoureuze stellingname van de Arabische wereld, maar zegt het desalniettemin een democratische keuze te vinden die Europa niet links kan laten liggen. Van Rompuy: “We zoeken al decennia naar manieren om het Midden-Oosten een democratisch karakter te geven. Dat deze mensen uit eigen beweging een democratisch instrument inzetten dat voor vele Europese landen nog steeds een onbereikbaar ideaal is, moet beloond worden.”

Wat er nu precies met Zwitserland gaat gebeuren is onduidelijk. Het zou opgenomen kunnen worden door één van de vier buurlanden (Italië, Oostenrijk, Duitsland of Frankrijk), maar om Europese conflicten te voorkomen wordt er waarschijnlijk een externe partij bij betrokken. Vanuit de Arabische wereld is al enige interesse getoond. Zwitserland zelf stelt zich neutraal op en zegt zich alleen met binnenlandse aangelegenheden te willen bemoeien. Wel laat de Vrijzinnig Democratische president Hans Rudolf Merz weten dat hij zich zorgen maakt over recente ontwikkelingen in Zwitserland en zelf ook al op zoek was naar oplossingen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Aan Heer Bismarck, reactie 8.

Trekt u nu het geloofwaardigheidsgehalte van de artikelen op De Speld in twijfel?

U dient zich te schamen! Iedereen weet dat De Speld een verademing aan non-fictionele artikelen bevat die het menig hedendaagse krant of dagblad benauwd laten krijgen.

Deze site is veel beter dan die hedendaagse opiniërende dagbladen zoals bv de Telegraaf

Reageer
gravatar

ook niet echt handig natuurlijk he, het gebed om de hele uren doen.

ik stel daarom voor om de gebeden voortaan om 2 minuten na het hele uur te houden, zodat dat satanistische duivelsgebroed is opgehouden met koekoeken. Laten we het democratische gehALte in het midden oosten in ere houden en spreek u uit!

ikzelf zeg volmondig JA!

voor:1
tegen:0

Reageer
gravatar

Waarom niet de meest voor de hand liggende oplossing gekozen? Het moge duidelijk zijn dat Zwitserse kaas in vrijwel alle gevallen geraspt wordt. Het kan dan zelfs als zeer smakelijk worden bestempeld. Het lijkt derhalve logisch de rasp nu aan het land zelve te zetten. Wat er echter komende zomer tijdens het WK in Zuid-Africa moet gebeuren? Wellicht mag Ierland alsnog meedoen en -bij hoge uitzondering- nu zelf met de hand scoren?

Reageer
gravatar

“die dankzij haar vorming in de 13e eeuw tot de oudste staten ter wereld behoorde”

Had daar nou republieken in plaats van staten van gemaakt, dan was het nog enigszins geloofwaardig overgekomen.

Reageer
gravatar

Om nog maar te zwijgen van al die horizonvervuilende bergen. Als ik de hele tijd tegen die dingen zou moeten aankijken, zou ik ook een doek voor mijn gezicht gaan dragen. Kortom, verstandige mensen, deze moslims.

Reageer
gravatar

Ik had Liechtenstein niet over het hoofd gezien, maar aangezien dat land nog ondemocratischer is dan Zwitserland was, ging ik er voor het gemak vanuit dat het in een moeite door mee opgeschept zou worden, om als fundament te dienen voor de Nederlandse kustbewaking.

Reageer
gravatar

Liechtenstein wordt weer eens vergeten als buurland van Zwitserland. Daarom mijn pleidooi om Zwitserland te laten opgaan in Liechtenstein. Dat lost 2 problemen op. Ten eerste is de Arabische wereld van Zwitserland af en ten tweede wordt Liechtenstein dan groot genoeg om niet meer over het hoofd te worden gezien als buurland van een land dat niet meer bestaat.

Reageer
gravatar

@ Haes: Dan hebben we ook eindelijk een Gotthardtunnel!

Reageer
gravatar

Dat biedt wel een heleboel perspectieven. Ik ben blij met dit democratische besluit uit de Arabische wereld. Zwitserland hield zich al gedurende langere tijd op ondemocratische wijze buiten de Europese Gemeenschap (met nadruk op Gemeenschap). Hetzelfde geldt weliswaar ook voor Noorwegen, maar dat land bevindt zich nu eenmaal aan de periferie van Europa.

In plaats van Zwitserland op te laten nemen door een van de vier buurlanden of het onder die vier landen te verdelen, kan het beter geheel afgegraven worden. Het resulterende puin kan gebruikt worden voor de uitbreiding van de Nederlandse kust. Uiteindelijk zou het land daar toch terechtkomen, het proces wordt nu enkel versneld.

Het voordeel op milieutechnisch gebied is dat er nu een binnenzee in Europa gecreëerd wordt, die als reservoir dienst kan doen voor de buurlanden. Een ander voordeel is dat de overstromingen als gevolg van de klimaatveranderingen die te verwachten zouden zijn, tot het verleden behoren. Door de binnenzee zal het water uit de Rijn en de Donau twee kanten uit stromen, zodat de wateroverlast tot een minimum beperkt kan worden.

Reageer