DNA gevonden in vlees Noord-Nederland

Ontdekking doet discussie vleesindustrie oplaaien

Het gerucht dat al een tijdje ging is bevestigd: vlees blijkt DNA te bevatten.  Het programma Pro Cent van de regionale omroep Noordkreet deed onderzoek in uiteenlopende vleesproducten bij slagers in het noorden van het land en kwam tot deze onthutsende conclusie. Geleerden en slagers reageren geschokt.

Voor het vormen van een representatieve onderzoekspopulatie selecteerde Pro Cent vijftig willekeurige slagers uit het noorden des lands.  Bij ieder van hen kocht men de aanbieding van de week, de kiloknaller, twee zelfgemaakte gehaktballenballen (half om half), een Cordon Bleu en een ons kogelbiefstuk (dat mocht iets meer zijn). Om lokale invloed te voorkomen stuurden de anonieme medewerkers het vlees door naar onderzoekers aan de Universiteit van Bad Kreitheim. Daar onderzocht een team deskundigen, onder leiding van hoogleraar Celbiologie Sep Huijgendam, het materiaal.

De resultaten, gisteren bekend gemaakt in Pro Cent, liegen er niet om.  “In al het onderzochte vlees zit DNA”, aldus Prof. Huijgendam. “Soms gaat het om genetisch materiaal van runderen, dan weer van varkens, en soms zelfs van allebei.” Volgens de onderzoeksresultaten zijn in alle vleessoorten DNA aangetroffen, al verschilt de samenstelling wel licht. Zo bevat de Cordon Bleu gemiddeld 10 % minder DNA dan de andere soorten vlees.

Duidelijk geschrokken geeft Prof. Huijgendam aan dat deze resultaten “niet mals” zijn.  Desalniettemin voorziet de onderzoeker ‘geen directe nadelige gevolgen voor de volksgezondheid, zolang de burger bewust de onderzoeksresultaten ter harte neemt.’ Hoe het DNA in het vlees terecht is gekomen is onduidelijk. Mogelijk vindt het zijn oorsprong in de spermacellen van koeien en varkens. Wat precies de relatie is tussen dierensperma en het vlees bij de slager om de hoek, zal eventueel nader onderzoek moeten uitwijzen.

Slagers in het noorden reageren furieus. Krelis-Jan Tabbelwaas van de slagersvakbond FNV spreekt van ‘abjecte stemmingmakerij’. “DNA is an sich niet schadelijk, zolang het vlees maar voldoende wordt verhit voor consumptie. De heren onderzoekers belichten de zaak weer eens eenzijdig.” Prof. Huijgendam noemt dit het ‘DNA-dilemma’. “DNA blijft intact tot zeer hoge temperaturen. Bereikt het die temperatuur, dan beschadigt het, wat weer kanker in de hand kan werken. Anderzijds leidt onderverhitting weer tot consumptie van pure DNA, een lastige situatie.” Huijgendam adviseert om in ieder geval niet te veel vlees te eten en altijd goed in de gaten te houden waar het vandaan komt.

De Consumentenbond reageert vooralsnog met terughoudenheid en verklaart dat ‘slechts uit een landelijk of zelfs internationaal onderzoek volledige conclusies kunnen worden getrokken.’ Of een vervolgonderzoek zal plaatsvinden in de rest van Nederland kan Huijgendam nog niet zeggen. De wetenschapper verklaart zich eerst te gaan richten op een onderzoeksproject naar mogelijke aanwezigheid van zetmeel in Nederlandse aardappels.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

En we hebben een hackerachtig iemand die niet bij machte is een goede vindbare link te spammen.

Way to go dumbo. Er is een boekje Internet for Dummies … (hint 😉 )

Reageer
gravatar

[…] De Speld &raquo, DNA gevonden in vlees Noord-Nederland This entry was posted in Uncategorized and tagged despeld.nl humor internet natuur. Bookmark the permalink. ← AZ dumpt Ronald Koeman Ten Cate in goed overleg weg bij Panathinaikos → […]

Reageer
gravatar

Maar beste Laura: de afkorting DNA is nog niet zo heel lang bekend, amper een jaar of 50. Hoe kon men dan vroeger DNA in het eten doen? En wie deed dat dan? En waarom?

Vragen, raadsels en mysteries.
En zolang daar geen bevredigend antwoord op is, hou ik het er veiligheidshalve maar op, dat de bron van DNA in het noord-Nederlandse vlees niet zomaar vertrouwd moet worden. Beter blo Kees dan do Kees, zeg ik altijd maar.

Reageer
gravatar

@30 Ik ben bang dat uw geliefde grootmoeder de letters ietwat door elkander haalde: Zij doelde uiteraard niet op USB maar op de UBS, en het was niet het DNA dat daarheen vluchtte alswel het Vaderlandse kapitaal dat gedurende de Vijandelijke Bezetting in dit Zwitsersche instituut een veilig heenkomen zocht.

Reageer
gravatar

Mijn beschte Laura. Toch klopt het niet geheel en al wat gij daar zegt. Van mijn grootmoeder vernam ik dat tijdens de Hongerwinter in gansch Neerland geen DNA meer te verkrijgen was. Men nam derhalve zijn toevlucht tot USB.

Reageer
gravatar

@Hooi Berg,

DNA is inderdaad overal, maar DNA is al altijd overal geweest. Er is net zo veel DNA in eten als er was 400 jaar geleden. Nu weten we alleen dat het er is. Dus dat hele goedoe dat je kinderen zou krijgen met krulstaarten (Zie Piet Mucus) is klink klare onzin!! DNA is inderdaad een afkorting maar die lange ingewikkelde naam is alleen de scheikundige naam voor waar het uit opgebouwd is, niks ingewikkelds. En er is inderdaad nog niet bewezen dat het niet schadelijk is maar er is ook niet bewezen dat het het wel is en aangezien mensen al zo lang ze bestaan DNA eten zou ik zeggen dat de kans het NIET schadelijk is een heel stuk groter is!

Reageer
gravatar

@Laura:
Dat is nu juist het probleem: DNA is overal, en de wetenschap kan nog niet bewijzen dat het echt niet schadelijk is!
Bovendien heb ik vernomen dat DNA helemaal niet zo heet maar een afkorting is voor een hele lange naam van een hele ingewikkelde stof: Zo ingewikkeld dat het niet goed kan wezen! Er is niet voor niets een hele databank voor aangelegd!
En iedereen die het mexicaansegriepvirusvaccin heeft geweigerd wordt zo alsnog veranderd in makke schapen die willoos naar de slachtbank van het grootindustrieel kompleks wordt verleid!

Reageer
gravatar

Hey allemaal,

sorry hoor maar er zit DNA in ongeveer alles wat je eet! Alles wat groeit en zich voortplant bevat DNA. Dus dat je vegatarisch bent zal je in dit geval niet helpen. Trouwens DNA eten is niet schadelijk (tenminsten zo ver we weten), je kunt moelijk stoppen met eten. Jullie maken je allemaal te veel zorgen over iets waar je veel te weinig vanaf weet!

Reageer
gravatar

@ProKaryot:
Zit DNA nu ook al in chemtrails? Worden die ook al genetisch gemanipuleerd?
Je hebt helemaal gelijk, het laatste wat we willen is dat de overheid het voor het zeggen krijgt!

Reageer
gravatar

Helaas, helaas, het Internet draait op DNS, een nauwelijks verhulde vorm van DNA, als je het mij vraagt (maar dat doet nooit iemand). Ik hoop dat ze op Mars geen DNA aantreffen, dan meld ik me aan om daarheen te emigreren.

gravatar

Goed artikel maar wel een beetje mosterd na de maaltijd. Het is nl. al te laat: het DNA heeft zich al dusdanig verspreid dat iedereen naar verluidt er een stukje van in zich heeft! Welke effecten dat zal hebben op toekomstige generaties is moeilijk te voorspellen…

Reageer
gravatar

Bah… DNA…
Of het schadelijk is weet ik niet, maar het is wel erg vies hoor…

Reageer
gravatar

Ja, mijn beschte Piet Hein, we worden gemanipuleerd en vergiftigd waar we bij staan. Hierbij moet ik wel vermelden dat veel van deze informatie van complotsites afkomstig is en dus met een korrel zout genomen dient te worden (mits deze geen natriumchloride bevat). Zo las ik laatst dat de overheid in opdracht van de vrijmetselaarsloge van Saturnus diwaterstofmonoxide aan het drinkwater heeft toegevoegd. Maar hou een slag om de arm: het is nog maar een gerucht.

Reageer
gravatar

Prima onderzoek, en dat zetmeel in de aardappels verontrust mij ten zeerste, maar er is meer. De Nederlandse stranden schijnen vervuild te zijn met enorme hoeveelheden siliciumdioxide, waarom wordt daar niet eens onderzoek naar gedaan. En wat is de rol van die o-zo-neutrale Zwitsers hierin? Er zijn sterke aanwijzingen dat zij siliciumdioxide gewoon in de Rijn terecht laten komen!

Reageer
gravatar

Oh oh, wat gaan we hier weer makkelijk achter de wetenschap aan. Ik heb net wat e-mails van Huijgendam en zijn collegae toegespeeld gekregen. Quote: Beste Bart, We moeten de tegenstanders die roepen dat het wel mee kan vallen, snel verdacht maken. Unolever betaalt overigens de helft van onze campagne. Unquote. Zegt mij genoeg. Dit onderzoek stinkt naar rottende sucadelapjes, gefinancierd door de bedrijven die kunstvlees propageren!

Reageer
gravatar

Altijd een veeg teken als Pieter Jouke zich ergens mee gaat bemoeien; als dat maar goed gaat. Dit eerste artikel is in ieder geval weinig hoopgevend.

Reageer
gravatar

Ik ga maar eens wat meer biologisch eten, daar wordt tenminste niks aan toegevoegd. Dan ben ik ook meteen af van die vitamines die men in de gangbare landbouw in allerlei groente en fruit stopt.

Reageer
gravatar

@Coby: Dat helpt weinig tegen misvormingen hoor, alleen planten eten. Daar zit ook DNA in! Wat dacht je van bloemkooloren, of een aardbeienneus, of knobbelknieën?

Reageer
gravatar

“Er zijn maar kleine hoeveelheden nodig om je foetus bijv. een krulstaart te geven.”

Uiterst zorgwekkend! Waar moet dat heen……!!

Wat ben ik blij dat ik al meer dan 30 jaar
vegetariër ben.

Reageer
gravatar

Waarom reageert de overheid zo laks? De gevaren van DNA bevattend vlees voor zwangere vrouwen lijken mij duidelijk: genetisch gemodificeerde kinderen. Er zijn maar kleine hoeveelheden nodig om je foetus bijv. een krulstaart te geven.

Reageer
gravatar

Het zal wel weer om geld draaien. Immers; wie DNA zegt moet ook DNB zeggen.

In ieder geval blijf ik voorlopig maar vegetariër. Niet uit solidariteit met de dieren, maar vooral omdat ik een hekel heb aan planten.

Reageer
gravatar

Doet Nooit Afbreuk, dus de schade zal wel meevallen.

Reageer
gravatar

Dat zegt helegaar niets, mijn beschte Niels. Ook ik behoor tot het genootschap der vega’s en in mijn lichaam wordt na jaren en jaren zonder vleesch nog altijd DNA aangetroffen. Ook mijn huisarts kan mij niet zeggen hoe lang het duurt voordat ik dat kwijt ben.

Reageer
gravatar

@Haes, dat er ook DNA in groenten zit geloof ik niet voor ik onderzoek lees. Ik ben nu in ieder geval wel blij dat ik vegetarier ben.

Reageer
gravatar

Ik wil geen paniek zaaien, maar DNA wordt de laatste tijd steeds vaker in verband gebracht met zedenzaken en levensdelicten.

Dit is iets wat we niet in onze voedselketen moeten hebben!

Reageer
gravatar

In hoeverre is DNA schadelijk voor de mens?
Misschien moet de overheid optreden door beschermende kleding uit te geven op verzamelpunten, want dit kan nog ernstiger uitpakken dan H1N1 als verder onderzoek uitblijft.

Reageer
gravatar

Een van die slagers schijnt de kwalificatie “niet mals” van prof. Huijgendam te hebben gerepliceerd met de opmerking: “DNA maakt het vlees juist malser.” Ik sta werkelijk perplex van een dergelijke brutaliteit.

Het is overigens geenszins mijn bedoeling meteen paniek te zaaien, maar ik heb horen fluisteren dat ook de verschillende groenten die dagelijks bij de argeloze consument op het menu staan, zijn vergeven van het DNA. Iedere cel van de producten zou er van doordrongen zijn. En hetzelfde geldt voor het stapelvoedsel, zoals graan en rijst. Dus hou je maar vast: straks blijken aardappelen misschien nog wat meer te bevatten dan enkel zetmeel!

Reageer