Rutte wil meer concurrentie op importbruidenmarkt

Laat de consument meer eisen stellen aan de kwaliteit

VVD-fractievoorzitter Mark Rutte haalt vandaag in een persconferentie fel uit naar het importbruidenbeleid van het huidige kabinet. Aziatische bruiden blijken makkelijker een verblijfsvergunning te krijgen dan importbruiden uit andere werelddelen. Dat zou misstanden in de hand werken en ten kost gaan van de alleenstaande Nederlandse man.

Volgens de VVD-fractie is er sprake van concurrentievervalsing in de markt voor importbruiden. Rutte hoopt dat Neelie Kroes de Aziatische kartelvorming hard aanpakt. “Schandalig, wat daar gebeurt. Thaise bruiden domineren de markt. Alsof een eenzame Nederlandse man, die om welke reden dan ook maar geen vriendin kan krijgen, per definitie valt op Thaise vrouwen. En ook al ziet zo’n eenzame man op internet een Thaise vrouw waar hij toch wel op zou kunnen vallen, een leuk meisje met een lieve uitstraling, dan hoeft ook dat nog niet meteen te betekenen dat de moeder van zo’n eenzame man een Thaise bruid voor haar zoon moet accepteren”, vervolgt Rutte. Hij voegt hieraan toe: “De synergie van de kapitaalbalans wordt niet gehedged en dat is markttechnisch onmogelijk uit te leggen.”

“Een aantal jaren geleden hoorde je veel over importbruiden uit de oude Sovjet-Unie, maar dat is over,” aldus Rutte. De fractievoorzitter van de VVD vestigt er de aandacht op dat het googelen van ‘import bride’ nu voornamelijk Thaise hits oplevert. Hij noemt dit ‘marktvervalsing’ en zegt dat de oud-Sovjetimportbruidenfranchise hiervan de dupe wordt. Rutte: “Er zijn zelfs al enkele faillissementen geweest. Dit is jammer want sommige van die vrouwen zagen er begeerlijk uit voor de Nederlandse single man. Dit lijkt mij een duidelijk geval van oneerlijke concurrentie en monopolisering, waarvoor Kroes in het verleden Microsoft een miljardenboete heeft opgelegd.”

De consument is volgens Rutte de dupe van een dergelijk monopolie. Kartelvorming drijft de prijs op en het product dreigt onbetaalbaar te worden, waarschuwt hij. Maar hij ziet ook kansen: “Wanneer er een vrije markt komt, en bijvoorbeeld importbruiden uit Zuid-Amerika en Afrika toegang krijgen tot de westerse markt, zou de marktprijs wel eens met meer dan de helft kunnen zakken. En dit zonder dat de kwaliteit van het product er onder lijdt. Bijkomend voordeel is dat het product diverser wordt, ‘kleurrijker’, zeg maar.”

Met een diverser product is er volgens de VVD-leider sprake van een ‘buyers market’, in plaats van de ‘sellers market’ die nu heerst. “Wanneer de macht bij de consument ligt kan deze meer eisen stellen aan de kwaliteit, met als bijkomend voordeel dat zijn vrienden mogelijk eindelijk ophouden met grappen maken dat hij misschien wel homo is.” Naast zijn bezwaren tegen de Thaise overheersing van de markt heeft Rutte ook problemen met de marktsituatie in enkele mediterrane landen. “Het is natuurlijk belachelijk dat de grote nichemarkt van importbruiden uit Turkije en Marokko uitsluitend toegankelijk is voor mensen met familiebanden met dergelijke bruiden. Zolang dergelijke vriendjespolitiek niet bij wet verboden wordt, werkt de overheid corruptie in de hand. Ik heb mij laten vertellen dat in veel van deze gevallen sprake is van omkoping, ook wel bruidsschat genoemd. Ik eis antwoord van de minister.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Jammer dat onze Neelie nu demissionair is als Commissaris Mededingingsrecht. Haar opvolger zal, onder druk van zekere OPEC-landen, niets doen aan de concurrentie-vervalsing.
Russische bruiden met academische achtergrond gaan nu in de ramsj als “tolk” of als “maatschappelijk werkende” in de Arabische Emiraten en als “beëdigd interieurverzorgster” in Saudische harems. Voor Nederlandse mannen blijven importbruiden uit het Rif-gebergte, de Maghreb en Oost-Turkije onbereikbaar, tenzij zij bereid zijn stante pede moslim te worden. Dan liggen weliswaar simultane nevenhuwelijken ook binnen de mogelijkheden evenals die met nichten Maar ondanks hun bekering zullen zij altijd haram blijven, nooit halal worden. Deze structureel geringe bekeringsvaardigheid van Nederlanders kent ook negatieve kanten.
Couscous, falafel, siskebab, e.d. zullen dus altijd een zaak van de afhaal-Marokkaan/Turk blijven, dus nooit intramaritaal of van een goedwillende schoonmoeder verworven kunnen worden. Nu had Nederland altijd al weinig haute cuisine (restaurants met één, twee of drie sterren), maar wellicht kan de Guide Michelin in het kader van de Multi-culti (Fusion) eetcultuur eens wat meer aandacht besteden aan de allochtone cuisine, zoals het méér dan voortreffelijke Abdullah’s Takeaway in Den Waagh, het unieke Ali’s Kebab in Dompolder en het sublieme, uitsluitend door gesluierde vrouwen gedreven, restaurant Scheherazade’s Hideaway in Keisterbeet.

Maar op de bruidenmarkt blijft het modderen totdat het monopolie van onze Medelanders op lokaal gekweekte en gewaarborgde importbruiden wordt opgeheven. Neelie .. aan de slag!

Reageer
gravatar

@Ronald, wat je ook niet moet wegcijferen is hoeveel van die vrouwen aan het begin van de vakantie, aan een boom vastgebonden, in het bos door hun baasje worden achtergelaten.
En nu met de Q-koorts zijn ze bezig al de drachtige vrouwtjes af te maken, maar ja, die buitenlanders, hè, – edit: AHUM! -, Daar valt niet tegenop te spuiten.

Reageer
gravatar

Wat steeds maar vergeten wordt, is de schrijnende situatie van de vele exportbruiden die door ontevreden echtgenoten worden achtergelaten in een ver land. Meestal gebeurt dit tijdens de vakantie, maar soms wordt de vrouw ook brutaalweg op het vliegtuig gezet met een enkele reis naar een onherbergzame bestemming. Naar schatting keren jaarlijks 3500 Nederlandse bruiden niet meer terug van vakantie en worden er 1000 heel erg ver weg gestuurd.

Reageer
gravatar

““Een aantal jaren geleden hoorde je veel over importbruiden uit de oude Sovjet-Unie, maar dat is over,” aldus Rutte.”

Die verheerlijking van de Sovjet Unie van destijds kent bijna geen grenzen! Is Rutte vergeten dat de producten uit de USSR er vaker ‘wel leuk uitzagen’ maar uiteindelijk gewoon niet deugdelijk waren? Erg zwaar, langzaam, lomp, een beetje scheef hier en daar en uiteindelijk gewoon erg duur in het dagelijks gebruik. Dat was destijds wat je gewoonlijk tegenkwam met een product uit de USSR. Waarschijnlijk geldt dat ook voor het onderhavige product.

Reageer
gravatar

Het wordt tijd dat Rutte zelf een bruid importeert. Of bruidegom.

Reageer
gravatar

We zien hier duidelijk de macht van het grootkapitaal. De kleine man is hier weer de dupe van.
Ik zie maar één oplossing: een kopersstaking en gewoon alles in eigen hand houden.

Reageer
gravatar

Een beetje bruid is een schat.

Reageer