SBS komt met speciale Hole in the Wall

Loch in der Mauer eert jubileum val van de muur

SBS 6 zendt vanavond een speciale aflevering uit van het succesprogramma Hole in the Wall. Met de thema-uitzending Loch in der Mauer staat SBS op geheel eigen wijze stil bij de val van de muur. De zender wil ‘al die dappere Oostblokkers die de communistische overheersing ontvluchtten eens lekker in het zonnetje zetten’.

Gerard Joling heeft ontzettend veel zin in het programma, omdat er eindelijk eens iets ludieks gedaan wordt met de al te serieuze herdenking. Joling: “De val van de muur was natuurlijk wel een feestje, dat moet je niet vergeten.” Het programma klinkt volgens critici wat ver gezocht, maar ligt volgens de zanger ontzettend voor de hand. “Die Oost-Duitsers moesten zich in rare bochten wringen om in vrijheid te kunnen leven. Bovendien werd de Berlijnse geschiedenis jarenlang gedomineerd door een muur. Ook in ons programma speelt zo’n muur een belangrijke rol. En over de kleren hoeven we het niet eens te hebben. Vergeleken met wat die communisten droegen zijn onze glibberpakjes haute couture. Gelukkig kan je om beide outfits lachen.”

In de thema-uitzending van Hole in the Wall zal Beau van Erven Dorens met twee spelers spelen die ‘wel iets hebben’ met West-Duitsland. Gerard Joling op zijn beurt kiest twee BN-ers die zich wat meer verbonden voelen met het oosten. Om welke BN-ers het precies gaat houdt SBS nog geheim, maar in de wandelgangen worden Cees Nooteboom, Linda de Mol, Jan Marijnissen en Louis van Gaal genoemd. Zij zullen tijdens de uitzending de gaten moeten vinden in speciaal gefabriceerde Duitse muren van schuimrubber. Ook de gaten zullen geïnspireerd zijn op verschillende elementen uit de rijke Duitse geschiedenis. Zo zal er gesprongen worden door bokworsten, augurken en trabantjes, maar ook politieke thema’s worden niet geschuwd. De kans dat Jolings team door een hamer en een sikkel moet springen is volgens een woordvoerder meer dan waarschijnlijk.

Volgens de woordvoerder van SBS is het juist vandaag belangrijk om te laten zien hoe ver we zijn gekomen dankzij het kapitalisme. “Hole in the Wall is een toonbeeld van de mogelijkheden en bevochten vrijheden van het Westen; een vlaggenschip van de westerse wereld. Zonder de onbegrensde mogelijkheden zouden wij nooit in zorgvuldig geselecteerde outfits door zelfgekozen gaten kunnen springen. Het is toch fantastisch om te zien dat we nota bene in het kapitalistische Westen de beste vorm van collectief volksvermaak hebben kunnen ontwikkelen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Geniaal! Men verzinne een basis-concept: door figuren in een piepschuimen muur springen. En daar make men allerhande thema-variaties op.

Ik kan niet wachten tot het thema “homosexualiteit” voorbij komt. Voor lesbische stellen: 2 holes in the wall. En voor de mannen: gloryhole in the wall.

Wat overigens goed in deze Berlijnse Muur-variant zou passen in het kader van de Duitse geschiedenis, de periode tijdens de muur: een muur zonder gaten!

Reageer
gravatar

Ik mis in al die spelelementen nog het historisch gestoelde ‘Herr Doktor Bibber’ waarin zonder die aan te raken een iets sterker dan bij de kindervariant te voelen electrische schok gevoeld kan worden als je de stroomdraadjes niet weet te ontwijken.

Reageer
gravatar

Wat een uitstekend initiatief van SBS6. In één programma alle evidente voordelen van het Westen visueel bundelen.
Zo is het voor die enkele Oost-Duitser met heimwee, meteen weer duidelijk waarom hij twintig jaar geleden ook al weer naar het westen wilde.

Reageer
gravatar

Jaja grapje zeker.
Ik wil die film zien!

Reageer
gravatar

Aansluitend Ost-West Bordspelnacht. Gezelschapsspelletjes met ex-Stasi-medewerkers. Oost- en West-Berliners strijden voor de Ewige Ruhm door elkaar af te troeven op bordspellen als Mastermind (met veiligheidscamera’s), Cluedo (met afluisterapparatuur en oud-Duitse verhoormethoden), Mensch – Bekümmer Dich Nicht en Kolonisten van Potsdam. Winnaar krijgt Weschelpokal en mag deze over twintig jaar weer verdedigen.

Reageer