EU zoekt onvermoeibaar politiek-correcte leider

Harmonieuze versmelting met de bureaucratische werkelijkheid gewenst

Commissievoorzitter José Manuel Barroso heeft in samenwerking met statistiekbureau Eurstats het profiel opgesteld voor de nieuwe President van de EU. “De beoogde kandidaat staat symbool voor een kunstmatig institutioneel-gerationaliseerde eenheid die bij alle landen goed in de smaak valt. Hij moet zijn talen spreken en geen moeite hebben met verhuizen tussen Brussel en Straatsburg. Zijn persoon moet versmelten met de bureaucratische werkelijkheid in Brussel en hij mag niet bang zijn om de nationale culturen te dwingen tot een eurocratisch compromis.”

Barroso benadrukt dat dat het een groot leider vergt om de belichaming te zijn van een instituut dat de schijn heeft van een staat, maar het in feite niet is. De beoogde kandidaat moet ‘een uniforme benadering toepassen die op de juiste manier haar burgers abstraheert.’ Tevens behoort het tot de aanbevelingen om zeer pragmatisch en met een vleugje idealisme te werk te gaan en om met een onvermoeibare politieke correctheid te voorkomen dat de President doelwit wordt van massale onvrede. Van de president wordt verwacht dat hij een hartgrondige hekel aan protectionisme heeft, maar ook dat hij de auto-industrie en de landbouw beschermt. Daarnaast is men in verband met het minderhedenbeleid op zoek naar iemand afkomstig uit een niet te groot en niet te klein land, bij voorkeur een familieman op middelbare leeftijd met een bril.

Pierre Boqmat, woordvoerder Communicatie en Lidstaatrelaties, noemt het van groot belang dat de voorzitter een neutrale uitstraling heeft. “Het moet iemand zijn die ondanks zijn machtspositie te saai is voor de media om veel over te schrijven. Op die manier kan er een gepaste afstand worden gehouden tussen Europese leiders en de burgers.” Boqmat stelt dat het charisma van de ideale kandidaat te vergelijken is met dat van een koelkast. “Betrouwbaar, niet te opvallend, en constant in zijn prestaties.”

De Belgische premier Herman van Rompuy wordt getipt voor het geestelijk leiderschap van het bureaucratische Mekka. Naast het feit dat hij de Franse taal beheerst, heeft hij ruime ervaring met het in bedwang houden van een olifant in een porseleinen kast. Het is echter de vraag of een abstracte olifant even makkelijk in bedwang te houden is. Van Rompuy is positief gestemd. “Bij mijn huidige werk is ook sprake van institutionele rationalisatie zonder heldere doelstelling en zijn de ambities eveneens tegenstrijdig. Als je dat kan doorstaan, noemen wij dat sinds kort ‘vooruitgang’,” aldus Van Rompuy.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

“Goed kunnen verwijzen naar Duitse politici van 70-80 jaar geleden als mensen op voor u onwelgevallige partijen stemmen en in het algemeen tegenspraak hebben is een pre””.

Reageer
gravatar

@CasaSpider: Helaas! Je zult het niet gaan redden. ‘familieman, middelbare leeftijd, bril, saai…’ dat gaat minstens zo hard over mij als over jou. Hierbij moet opgemerkt worden dat de bril zich beperkt tot W.C.- alsmede zonne-exemplaar. Aanvullend is echter dat ik mijn talen goed spreek en jarenlange busstuurlijke ervaring heb.
Tel daarbij op, dat ik als geen ander in staat ben bruggen te slaan waar anderen falen. (Ik heb bijv. een consensus-voorstel mbt het AOW-conflict gedaan: verlaag de leeftijd van iedere Nederlander met twee jaar. Doorwerken tot na je 65e hoeft niet meer terwijl ieder toch twee jaar langer doorwerken zal) Als je dan bedenkt dat ik verantwoordelijk ben te houden voor de stichting van De War als groeikern en zelfstandige gemeente, dan kan niemand toch meer om mij heen. Ik ben overigens helemaal geen kandidaat. Mijn naam wordt genoemd maar ik weet van niets. Ik heb niet de ambitie, dus de baan kan mij niet meer ontgaan.

Reageer
gravatar

familieman, middelbare leeftijd, bril, saai…
DAT BEN IK!
(Hey data-analyst, heb je soms mijn Hyves-profiel door zitten wroeten?)

Reageer
gravatar

Ik vrees dat onze grote roerganger teveel over VOC-mentaliteit gesproken heeft om nog langer als redelijk acceptabel kandidaat gepositioneerd te kunnen worden. Ach, treurnis, had hij maar meer in de grijze coulissen blijven staan, oefenend op zijn Frans, dan had hij geruisloos naar deze post kunnen doorschuiven. Hoe een roekeloze uitspraak een carriere kan tekenen.

Reageer
gravatar

Mijn beschte Pieter ‘t Hoen. Gaarne zou ik u erop willen wijzen dat van alle populaire zangers Jacques Herb toch het meest in aanmerking komt voor het vervullen van het ambacht President der Europeesche Unie. Ik brom u, deze onvolprezen troubadour heeft tijdens zijn tournees langs campings de Europeaan leren kennen als geen ander. Oh, laat het ‘Manuela’ weerklinken door Brussels gewelven. Europa zal nimmer meer hetzelfde zijn!

Reageer
gravatar

Ook Gerard Joling (49), populair zanger op feesten en partijen, heeft zich kandidaat gesteld. Helaas lijkt zijn homoseksuele geaardheid reden voor de christendemocratische fractie om hem niet te verkiezen. Joling is ‘woest’ en zegt aangifte te doen van discriminatie. “Ik moet je zeggen dat ik dit van de gekke vindt. Zo’n mooie man als ik verdient toch een prominente plek in de wereldpolitiek? Ja toch?”

Reageer
gravatar

Hè ja, wat een goed idee! Vanavond weer eens fijn ouderwets een opgewarmde zalm-kliek met haritcots-verts uit de magnetron en opgebakken aardappelen. Heerlijk!

Reageer
gravatar

Het is duidelijk. Barosso wil dat Barack Obama zijn huidige baan als president van de USA gaat combineren met het presidentschap van Europa.

Een briljante vondst op weg naar het uiteindelijke doel; Alle volkeren onder 1 bestuur. Alle Menschen werden Brüder, yes we can und Ich bin ein Pyongyanger. Liberté, égalité, fraternité en bij de Taliban op de thee. De toetreding van Turkije tot de EU is geen issue meer. Kan Europa straks in het wereldparlement een coalitie aangaan met Tibet en Zimbabwe, daar gaat het om. Jammer dat Brussel vanwege haar eigen mededingingswetten opnieuw de bureaucratische voordelen van de wereldunie niet goed weet te verkopen. De ontevreden massa blijft zo ongewis van Barosso’s enorme visionaire kwaliteiten. Zonder charismatische uitleg van de uiteindelijke ideologie zullen de voorstanders van de wereldgemeenschap alleen gevonden worden onder ranzige zedenlozen en elitaire kliekjes zoals Speldlezers.

Reageer