Karadžić verkent Nederland

Ex-leider 'verveelt zich een beetje'

Vandaag zal de rechtzaal opnieuw leeg zijn voor het proces tegen de van oorlogsmisdaden verdachte Radovan Karadžić. Eerder gaf hij aan niet bij het proces aanwezig te willen zijn omdat hij zich nog ‘onvoldoende heeft kunnen voorbereiden’. De voormalig Bosnisch-Servische leider ‘verveelt zich’, verklaart hij op zijn reisblog www.karadzic.waarbenjij.nu . “Als je negen jaar ondergedoken bent geweest, is er eigenlijk niets leuker dan weer eens in het openbaar rond te kunnen lopen.” De voormalig Bosnisch-Servische leider verklaart ‘al jaren te dromen van een trip naar en in Nederland’. “Die Keukenhof, dat hadden wij in Belgrado niet.”

”Het schrikbeeld van Slobodan Milošević, die zijn laatste dagen in de cel doorbracht met het tekenen van verminkte en onthoofde poppetjes op zijn celmuur, dat beeld heeft me aan het denken gezet. Zo wil ik niet eindigen”, aldus Karadžić. De voormalig leider geeft aan ‘de echte wereld te willen zien.’ “De wereld houdt niet op bij gevangenismuren. Dat vergeten mijn medegedetineerden vaak. Ze vervallen in een soort passieve berusting, terwijl ze vergeten in wat voor prachtig land ze leven.”

Op het programma staan de komende dagen onder meer een uitje naar Madurodam, het Anne Frankhuis, en een fotosessie bij het beeld van Hansje Brinker in Spaarndam. Tevens zal Karadžić een ‘anoniem bliksembezoekje’ brengen aan de Amsterdamse Wallen, waar hij enige geëmigreerde landgenotes  ‘achter gesloten gordijnen een stevig hart onder de riem zal steken.’

De voormalig politicus looft de Nederlandse dynamiek. “Als je Rotterdam bezoekt, zie je een veerkrachtige stad, een stad die als een feniks uit zijn as is herrezen. Zo had Sarajevo ook kunnen zijn, als hoofdstad van de Republika Srpska.” Karadžić is vooral gecharmeerd van de wijk Spangen. “Als ik in deze wijk loop waan ik me weer in het oude Srebrenica. De zeden, de gewoonten, de samenstelling van de bevolking. Zolang ze maar rustig blijven hoeft het natuurlijk helemaal niet mis te gaan. Bij ons hebben ze zich tot 1995 ook voorbeeldig gedragen, mijn complimenten.”

Met het bijhouden van zijn weblog heeft de oorlogsmisdadiger een tweeledig doel voor ogen. “Het is toch leuk om dit met je dierbaren te kunnen delen. Bovendien kunnen ook onbekenden  zo een beeld krijgen van de mens achter de tiran, die ondanks alles toch betrekkelijk gewoon is gebleven.”

Volgens bronnen overweegt ook oud-collega Ratko Mladić om zichzelf aan te geven. De prettige omstandigheden in Nederland, de geschatte lengte van het proces, het feit dat het bijwonen van het proces optioneel is en de recente renovatie van de Efteling maken een verblijf in Nederland voor de ‘beul van Srebrenica’ volgens insiders een aantrekkelijke optie.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Oew, vastbijtertje zeg!
Jammer dat obsessies ongezonde dingen zijn: troebele blik, hoge bloeddruk enzo …. .
Voorlopig heeft Karadzic de hulp ingeroepen van zijn generaal om de verkenningen in een wat meer bredere kijk om te zetten. Benieuwd welke hulptroepen er nog meer worden opgetrommeld.

Reageer
gravatar

Ik ga tegenwoordig niet meer op wintersport, er zijn veel te veel andere skiën.

Reageer
gravatar

Ik zeg altijd Belgiërs, en heb nog nooit klachten gehad

Reageer
gravatar

Menschen, lieve reaguurders. Bij deze het verzoek om maar eens een punt achter deze diskuksie te zetten, vooraleer wij dat moeten doen.

Ik dank u,
de Grote Boze Censureerder

Reageer
gravatar

Een ding nog, Max. Wist je dat de Serviërs in de Tweede Wereldoorlog anti-Nazi waren en dat ze dus aan de goede kant vochten? Ik vermoed dat die kennis je geen plezier zal doen, gezien al je fascistische anti-moslimuitlatingen hier.

Reageer
gravatar

Mijn beschte Max, geen gescheld. Wij Speldianen gaan niet gaarne over tot bannen, dus dwing ons niet daartoe. @Max & Loko: ruzies gaarne buiten de Speldiaanse muren uitvechten. Wij danken u voor uw medewerking

Reageer
gravatar

@Max.De website van Zaplog is dat wel betrouwbaar nieuws?
Het is gewoon een vraag.Ik wist wel dat je er niet op kan/wil antwoorden.
Je hebt gelijk dat ik mongooltjes loop te klieren.
Ik stop nu om het prettig te houden.

Reageer
gravatar

@Haes:Houd toch op met dat onnozele gezeur. Het is slechts een mening en dat mag je toch wel hebben in dit vredelievende democratische staat? Zeer interessant , de achtergronden van de Balkan oorlogen :http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,516214,00.html http://www.youtube.com/watch?v=JFBW23f0ebE http://www.youtube.com/watch?v=WldfX7GODCM http://www.zmag.org/znet/viewArticle/5892 http://srebrenica-reality.blogspot.com/2008/01/canadese-vner-geen-genocide-in.html

Reageer
gravatar

Prosies, mijn beschte Haes, je kijkt teveel naar het NOS-journaal. Je zou eens wat meer op complotsites moeten kijken, dan zie je de echte waarheid.

Reageer
gravatar

@Haes:Karel je kijkt teveel CNN,BBC,NOS jeurnaal..…Ik laat mij niet de mond snoeren door een (hier stond voor de edit door de redactie een scheldwoord, dat weliswaar niet heul erg grensoverschrijdend is, maar wel een beetje. Het gaat hier niet om ‘pannenkoek’, want dat is een scheldwoord dat ze alleen in de 2e Kamer gebruiken. Evenmin gaat het om ‘IKEA-lampenkapje’, hoewel dat wel erg origineel zou zijn en zou getuigen van een zekere Scandinavische obsessie, die we doorgaans vooral aantreffen bij Noorse boskatten. Wat het betreffende scheldwoord was vertellen we niet, hihi) die niet weet waar hij over praat.Het wordt tijd om de waarheid onder de ogen te zien.Voor wie vochten Jihad strijders in Bosnie?De leugens over Bosnie beginnen zich langzaam te ontrafelen, wellicht komt ooit de waarheid nog wel eens naar boven, hoe het Westen Al-Qa’ida heeft gebruikt om Bosnie te destabiliseren.Waarom praaten ze niet over de grootste etnische zuiveringsacties[genocide] die zich in Europa hebben afgespeeld na 1945 – tegen de Serviers in Kroatie? http://globalresearch.ca/articles/DCH109A.html http://www.youtube.com/watch?v=kVl9KF0uKhE&feature=player_embedded#

Reageer
gravatar

@Max op #19. Je hebt je de vermaningen van Hooiberg op #16 wel ter harte genomen, merk ik. Je relaas is er heel wat onsamenhangender op geworden.

Reageer
gravatar

Edit: pffffff, Max, kerel. Het is zondag en we luieren thuis met een kater van gisteravond. Alsjeblieft bespaar ons je lappen tekst met complotten en paranoia. Daar zijn andere sites voor.

De redactie

Reageer
gravatar

#16:Ga toch zitten! Je lult zonder kennis van zaken.Verdiep je eens een halve dag in de materie. Alleen het NOS journaal gezien of CNN? Geloof jij Saddam massavernietigingswapens had en de Serviers duizenden Albanezen vermoord hebben?

Reageer
gravatar

@Max: in de bij uitstek vrije pers van de Speld gaan klagen dat de vrije pers het eerste slachtoffer van een oorlog is, dat snap ik niet. Of het moet natuurlijk zo zijn, dat er helemaal geen oorlog meer heerst, althans niet in Bosnië.

Reageer
gravatar

@13 U bevindt zich duidelijk in een zeer gespleten situatie: U weet alles beter, maar stelt toch nog heel veel vragen, terwijl u duidelijk zelf alle antwoorden al heeft, waar vervolgens niemand een touw aan vast kan knopen. Een bezoek aan de huisarts lijkt mij aan te raden voordat dit verder escaleert.

Reageer
gravatar

Zoals in elke oorlog is het eerste slachtoffer de vrije pers, met overheidspropaganda vermomd als nieuwsfeiten. Opzettelijk beschrijven de grote mediaconcerns de gebeurtenissen in Srebrenica als de ernstigste gruweldaden in Europa sinds de WOII of sinds de Holocaust, soms als de ergste massamoord op burgers etc. Doelbewust halen zij de Holocaust en nazi’s tevoorschijn om Srebrenica te verbinden met genocide, Serven met nazi’s, en moslims als onschuldige slachtoffers. Karadzic :hoe kunnen ze mij als een oorlogsmisdadiger etiketteren? Voor welke misdaad? Voor het beschermen van mijn volk?Wat is daar fout aan? Iemand die strijd tegen de verovering van eigen land is een held,en de oorlog in Bosnie is niet door Karadic veroorzaakt! Hoe zijn Jihadi’s in Joegoslavie, hart van Europa, terrecht gekomen? Als Izetbegovic de Republiek Bosnie niet had uigeroepen, dan hadden we nooit gehoord van Karadzic.Als daarvoor Tudjman niet hetzelfde had gedaan met Kroatie , dan was daar niks gebeurd.Zo ook Slovenie , daar is weinig voorgevallen, maar dat was het begin.
Zonder de burgeroorlog in Joegoslavie was er geen Amerikaans legerkamp in Servische Kosovo ( camp BONDSTEEL)geweest.
En toch is me nog niet helemaal duidelijk waarom deze man voor een internationale rechtbank[Navo] moet verschijnen en in de tussentijd in de gevangenis zit.Nu weet ik!!! Omdat men op de Balkan zondebokken nodig had om het eigen Navo optreden te rechtvaardigen.De beschuldiging van een genocide in Srebrenica werd gebruikt door de regering Clinton om later militair ingrijpen te rechtvaardigen,en om de aandacht afleiden van de activiteiten in de Kroatische Krajina regio,de grootste etnische zuivering[genocide] in EU,na WOII, georganiseerd door VS.Is het eigenlijk wel zeker dat de Serviers in Sebrenica duizenden moslimmannen geexecuteerd hebben? of zou het kunnen dat het (gedeeltelijk)anti-Servische propaganda is? Na 14 jaar zijn nog 6000 lichamen vermist?!Komt de waarheid over Srebrenica boven tafel?Verder staat in het boek van Karremans zwart op wit dat de moslimstrijders in de safe-area’s bewapend waren en jarenlang uitvallen naar de Serven deden. Dat is dus schending van de akkoorden en derhalve een dom soort terrorisme en als reactie hierop is het Servische leger er naartoe gegaan. Maar gelukkig werden vrouwen en kinderen in Srebrenica nog gespaard. In Darfur en bij de Hutsi / Tutsi,en rond Srebrenica in de Servische dorpen,was dat niet zo.Advoccat Karadjic zegt dat er schriftelijke bewijzen zijn dat Karadzic de legerleiders bevolen heeft zich aan het oorlogsrecht te houden. In een andere moslimenclave die enkele dagen later viel, Zepa, was er geen sprake van genocide.En waarom niet? Karadjic is alleen verdaht,dus NIET schuldig!!!Milosevic was ook al veroordeeld alvorens het tribunaal was gestart.Maar, zonder er maar een flinter van bewijs is gevonden tegen Slobodan Milosovic. Mensen zijn geneigd om op voorhand zonder enige kennis van zaken al te veroordelen. http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=750

Reageer
gravatar

Bravo Rado! Als je zo doorgaat met je inburgeringstraject, kunnen we je nog net polsen voor het lijsttrekkerschap in je woonplaats. Kun je je nieuwe vaderland ook nog een beetje dienen.

Reageer
gravatar

@Jasper: je zelfkennis siert je! Inderdaad: een zeikerd zonder gevoel voor humor. Gelukkig dan weer wél met zelfkennis, wat het dan weer lachwekkend maakt! Wat kan het toch méézitten, hè? (als het eens niet tegenzit)

Reageer
gravatar

Ik zal wel een zeikerd zonder gevoel voor humor zijn, maar ik vind het weinig lachwekkend. Als je grappen maakt over een man die medeverantwoordelijk is voor een genocide op 8000 moslims in Srebrenica, maak er dan leuke grappen over.

(Daarentegen vond ik een verhaal over een Servische sitcom over twee studenten die een huis delen met Mladic wel amusant)

Reageer
gravatar

Tja, die hele Hansje Brinkers is dan ook niet meer dan een pennenvrucht ener amerikaanse schrijfster. Spaarndam valt te karakteriseren als een oud dijkdorp, annex lintdorp. Tegenwoordig is het er echter vooral in de tegen het oude dorp aangelegde polder een nieuwbouwlocatie. In het oude dorp is echter nog veel fraais bewaard gebleven.
Enneh… Kees22, als je er eens heen wilt GAAN, ga ik misschien wel met je mee. Reizen we er samen naartoe vanuit Rotterdam?

Reageer
gravatar

Ik voel me bijna uitgenodigd om eens te komen kijken. Maar ik hou niet van Holland.
Wat me wel verbaast is dat Hansje kennelijk OP de dijk staat, terwijl hij het land toch gered zou hebben met zijn vinger IN de dijk.
En als ik je beschrijving goed begrijp, dan was het slechts een dijk tussen twee wateren (Ij en Mooie Nel).

Gelukkig beperkt Kardzic zich voorbnamelijk tot Holland. Zodat we hem in de rest van Nederland niet hoeven te zien.

Reageer
gravatar

@Kees22: Mooie Nel is de open watervlakte, waar Spaarndam over uitkijkt in de richting van Haarlem. Het water is vernoemd naar een plaatselijke schone (Nel) die erin verdronken schijnt te zijn. (in een ver verleden)
De plek waar Hansje Brinker staat, is op de dijk, met uitzicht de ene kant op over het IJ, de andere kant op richting Mooie Nel. Helaas wordt het uitzicht daarop ietwat ontnomen door jachthaven De Rietpol.

Reageer
gravatar

@Bus Showfeur: tot mijn verbazing krijgen kinderen uit Iran in de leeslessen het verhaal van Hansje Brinkers te lezen. Heel heldhaftig, met een hele nacht tijdens een storm de vinger in de dijk houden.
Alleen heet hij daar Petros.
Maar Mooie Nel ben ik niet tegengekomen.

Reageer
gravatar

@Johny: Over Keukenhof, Madurodam of Anne Frankhuis kan ik niets zeggen. Daar weet ik ook niet zoveel van. Over Hansje Brinker te Spaarndam echter des meer!
Dat beeld is daar komen te staan nav de vele vruchteloze zoektochten van Amerikaanse toeristen. Die hadden zich laten leiden door een verhaal van een landgenote van hun. Ook Karadzic heeft landgenoten. Bovendien heeft hij ook contacten met Amerikanen onderhouden. Derhalve is een fotosessie bij het beeld van Hansje Brinker te Spaarndam geen slecht idee. Jammer genoeg zal hij geen bezoek meer kunnen brengen aan Palingrokerij Balm, zo’n 100 meter verderop, daar die wegens milieuwetgeving zijn deuren heeft moeten sluiten. Het schijnt, dat hij zelfs overweegt zich een woning aan te schaffen op het terrein van de voormalige Scheepswerf Stapel, aan de andere kant van het dorp. Het uitzicht over De Mooie Nel is nml. vergelijkbaar als dat van Hansje Brinker, maar dan vanuit een ander perspectief.

Reageer
gravatar

Karadzic’s reisblog? Er zijn genoeg idioten die geloven in zo iets.
Madurodam, het Anne Frankhuis, Keukenhof, Hansje Brinker?
Wat is dat in gods naam, zou ie zeggen.

Reageer
gravatar

Een topstukje! ‘Het is toch leuk om dit met je dierbaren te kunnen delen.’ Voortreffelijk!

Reageer