AOW-akkoord op de schop

SP presenteert 'solidair, rechtvaardig en betaalbaar' alternatief

Slechts enkele dagen na het bereiken van een voorlopig akkoord over de AOW verschijnen de eerste haarscheuren. De SP, traditioneel fel tegenstander van de verhoging van de AOW-leeftijd, komt met een ‘solidair tegenvoorstel’, waarin de standpunten van de onderhandelingspartners bij elkaar komen. In het nieuwe voorstel wordt op een innovatieve manier tegen werktijden en efficiëntie aangekeken. Kern van het voorstel, ‘Een Kwartier Vertier’, dat fractievoorzitter Agnes Kant woensdag aan de regering zal presenteren, is dat iedere werkende Nederlander elke dag 14.58 minuten extra zal gaan werken. ‘Solidair, rechtvaardig en betaalbaar’, aldus de Socialistische Partij.

“Het is heel simpel”, aldus Kant, “in de plotselinge sprong naar 67 kunnen wij ons niet vinden, want dat is niet solidair: de financiële lasten worden niet rechtvaardig over de verschillende inkomensgroepen verdeeld. We hebben voorgerekend wat doorwerken tot je 67e nu precies oplevert. Uiteindelijk blijkt die twee jaar op een werkend mensenleven neer te komen op 4,26% extra werktijd. Wij zij ervan overtuigd dat we die extra werktijd beter kunnen spreiden.” Het zal er op neerkomen dat iedere fulltime werkende Nederlander iedere dag iets minder dan 15 minuten zal moeten overwerken. “Dan maar de stamppot om half 7, maar wel een solidair Nederland.”

Ook de werkgevers kunnen zich in het nieuwe initiatief vinden. “Onbetaald overwerken, daar kunnen wij ons prima in vinden. Het is aan de werknemers om uit die 15 minuten maximale productiviteit te halen. Anders moeten weer van voorafaan beginnen.” De reacties bij de sociale partners zijn ook enthousiast. “Dat we hier zelf niet aan hebben gedacht is een doodzonde”, aldus FNV-voorzitter Jongerius. “Op een gegeven moment zit je vast in bepaalde denkpatronen. Het is een goede zaak dat de SP buiten de gebaande paden durft te denken.”

In de nieuwe plannen mogen werknemers zelf kiezen wanneer ze de 15 minuten extra werk uitvoeren. Het overslaan van de traditionele  koffiepauze is in principe geoorloofd. Een meer controversiële methode is de zogeheten ‘efficiency boost.’ “Dat houdt in dat mensen iedere dag 5% productiever zijn. Dat kan dus enerzijds door langer door te werken, maar ook door gedurende de normale werkdag 5% meer concentratie en inzet te tonen. Zeker tussen 4 en 5 uur s’ middags valt er een hoop winst te behalen, blijkt uit ons onderzoek.” De eerste sponsoren hebben zich reeds aangemeld. Zo blijkt Royco ervan overtuigd dat de 5% toename in productiviteit met hun ‘gezonde, heerlijke snack’ eenvoudig te halen is. “Met een heerlijk gezond kopje Cup-A-Soup is die 5% kinderspel. Met ons nieuwe tomatensoeprecept is zelfs 9 of 10% niet uitgesloten.”

Volgens het huidige voorstel zal de maatregel getrapt worden ingevoerd. Iedereen die op 1 januari jonger is dan 40 zal vanaf 2011 6 minuten per dag langer moeten werken. “Een haalbare stap,” aldus Kant.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

@Kees22
48 jaar om precies te zijn. Dus op mijn 65e met pensioen in 2026, als niet net een jaartje eerder de pensioenleeftijd naar 67 was gegaan.
Maar ik laat me niet voor 1 begrotingsgat vangen. Een aardige mijnheer uit WestFriesland heeft me zo’n woekerpensioen aangeboden. Tegen een iets hogere provisie op de pensioenpremie kan je dan al voor je overeengekomen overlijdensdatum profiteren van je nabestaandenpensioen. Dus ik denk dat ik op mijn 65e toch maar gewoon gebruik maak van de VUT regeling voor vervroegde uittreding.

Reageer
gravatar

@Opiniemieniemutte:
Hallo, jij bent zeker nog lekker jong!
Ik ben bijna aan mijn AOW toe en wilde eindelijk eens geen klap gaan uitvoeren. Nou wilde de PvdA al belasting gaan heffen en nou zal de SP ook nog eens extra activiteiten verwachten. Maar zo zijn we toch niet getrouwd!
En dan wil jij ook nog eens de ochtenden gaan inkorten. Kan ik nog niet lekker uitslapen!
Het is dat mijn generatie amper bijgedragen heeft aan de opbouw van ons land, anders beriep ik me daar op!

Reageer
gravatar

Kom op Kees22, niet zo veel beren op de weg van de minste weerstand zien. Royco’s reacties is toch niet direct de druppel die de deur dicht doet? Het is echt geen plan dat Agnes Kant noch wal raakt en wie AOW zegt moet ook BOW zeggen.
Die 5% extra uren is voor gepensioneerden gemakkelijk te realiseren door bijvoorbeeld elk jaar de zomertijdklok een maandje later terug te zetten zodat ze langere avonden hebben voor gezin en hobby. Dat de ochtenden daardoor korter duren maakt voor gepensioneerden niet uit want ze hoeven toch niet naar hun werk. Voor gepensioneerden die alleen in avonddienst werkten wordt nu alleen nog bij Royco naar een oplossing gezocht, maar dat zouden meer mensen moeten doen!

Reageer
gravatar

Een Sympathiek Plan van de SP.
Je ziet aan de reactie van Royco weer, dat de werkgevers meteen de zaak proberen op te jagen. Altijd hetzelfde: je geeft ze een druppel en ze nemen de hele plaat.
En hoe zit dat dan na je pensionering? Krijg je dan ook een dag van 5 % meer uren? En een differentiëring naar zwaar werk?
Bij werkloosheid 5 % meer solliciteren?

En als ik 5 % meer werk, gaat dat dan af van de tijd die ik heb voor mijn gezin of voor mijn hobby’s (w.o. mijn secretaresse)?

Ik vrees dat “men” gaat proberen er stevig misbruik van te maken.

Reageer