PvdA gaat strijd met kiezer aan

“Eindoverwinning 2011 in zicht”

Het gaat goed met de PvdA. Het doel om bij de komende verkiezingen geen enkele zetel te halen lijkt dichterbij dan ooit. “We liggen goed op koers!”aldus een enthousiaste Diederik Samsom in een interne mail aan zijn fractiegenoten. Sinds hij de strijd om het fractievoorzitterschap verloor van Mariëtte Hamer, zakte de partij ongeveer 7 zetels in de peilingen. “Een waanzinnig succes”, aldus Samsom.

Maar het succes is niet alleen op het conto van Hamer te schrijven, ook ander PvdA-coryfeeën dragen hun steentje bij. Zo sluisde Wouter Bos miljarden overheidsgeld rechtstreeks van de belastingbetaler naar de roekeloos opererende banken, waarmee hij maar liefst 372.000 kiezers van zich wist te vervreemden.

Volgens politicoloog Bert Bokhoven is het structurele succes van de partij te danken aan de fusie tussen de diverse stromingen waar de partij normaal gesproken haar zetels haalt. “Je ziet heel duidelijk dat de PvdA handig manoeuvreert tussen onversneden socialisme en een soort niksig marktdenken. Volgens kiezersonderzoek zitten daar juist erg weinig zetels. Op deze manier raakt PvdA zowel haar identiteit als haar kiezers kwijt. Een win/win situatie.”

Ook kleine initiatieven worden gewaardeerd. Zo probeerde financieel woordvoerder Paul Tang zichzelf door het lekken van de miljoenennota een tijdlang buiten spel te zetten. “Uiteindelijk vielen de gevolgen mee, maar hij heeft het geprobeerd, en dat telt!” Minister Plasterk poogde met het afschaffen van de basisbeurs en het korten op universiteiten de intelligentsia van zich te vervreemden, wat volgens peiling ‘toch zeker een halve zetel’ heeft gekost.

De grootste uitdaging ligt echter in het verliezen van de traditionele achterban: de hardwerkende arbeider uit de volkswijk. Deze probeert de partij nu met een serie maatregelen te raken. Zo is de PvdA voor de verhoging van de AOW-leeftijd en met nadruk tégen het inkomensafhankelijk maken daarvan. “Daarmee pakken we met name lagere inkomensgroepen”, aldus partijpromininent Sharon Dijksma, “op termijn zullen we ook proberen de huursubsidie af te schaffen, maar natuurlijk niet de hypotheekrenteaftrek, dat zou wel eens stemmen kunnen opleveren.”

In voorbereiding op de gemeenteraadsverkiezingen heeft de PvdA al een aantal opzienbarende successen geboekt. “Het debacle rond de Noord-Zuidlijn is een historische overwinning”, aldus Job Cohen, “het heeft het vertrouwen in de PvdA aanzienlijk ondergraven.” Of het voornemen van de PvdA om aankomende verkiezing geen enkele zetel te halen zal slagen valt echter nog te bezien.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

PHILOSOFFIE ALGERIJNS • 17 APRIL 2013, 02:36
TIP:ALGERIJNS AFKOMST KIND VANAF 6 JAAR NIET GEZIEN MIJN EIGEN KIND EN RECHTER SPEELT MET ALGERIJNS MOSLIM DOOM DOOM NEDERLANDS MACHT MISBRUIKEN TEGGEN ZWAAK MOSLIM ALGERIJNS ALLEEN TEGEN RIJKSOVERHIED
MACHT NEDERLAND KLIEN GEHEUGEN EN GEEN EENS RESPECT VOOR VADER VAN KIND OF MIJN DCHTER JAMMER KANKER JODEN NEDERLANDS FATSOENEN GEEN RESPECT VOOR EEN DOOD MAN 53 JAAR OUD THUIS OVELEED
GELUKKIG WAS BIJ HEB ALLES GERGELD OMDAT DOOM NEDERLANDS IS ALGERIJNS AFKOMST
EMBASSADE DEN ALGERIJE WEET DAT
GENIETEN ARI BOL EN JAN VAN GELD VAN RIJKSOVERHIED OMDAT ZIJN JULLIE NEDERLANDS FATSONEN
TIP:ALGERIJNS VOOR NEDERLANDS VOLK DIE PAS WAKKER DAT WILDERS HEEFT GENOEG JULLIE MISBRUIKT VOOR ZIJN EIGEN
WILDERS NU GEBRUIK ANDER SYSTEEM
NIET OVER MOSLIM NIET OVER GRIEKLAND
MAAR ALS KABINET GAAT BEZUINIGING OVER IETS WILDERS GEBRUIKT JA MOET SIT OMLAAG NIET OMHOOG HAHAH POLITIEK VAN KINDREN ACHTERSTAND ZIEK MENSEN
NEDERLAND IS KAPOT EN GAAT NOG ERGER KAPOT EN KAPOT
WAT DENK JIJ KOM NIEUW KONING WILLEM ALIKSANDER MET MAXIMA EIGEN HUIS GEKOCHT IN GRIEKLAND
KONINGDAG VOEDSELBANK 2013 SCHANDALIG
10 JAAR IN NEDERLAND HEB PASSPORT NEDERLAND NOG DIPLOMA VAN BEVEILIGING 2
MISBRUIKE DOOR ARI BOL MARTELAAR MORDINAREN 2 JAAR OPLICHTERS EN NOG ANDER ALGERIJNS 53 JAAR OUD DOOD GEWONDEN THUIS 4 DAGEN POLITIE 112 MOET BELEN HOEF NIKS TE DOEN
DE DEUR FORCEREN EN MENEMEN NAAR UITVAART
GELUKKIG WAS IK BIJ HEB ALLES GEREGLD NEDERLANDS OMDAT BEN ALGERIJNS NIET MARROCAN
EN HIJ STAAT GEWOON ARI BOL MET JAN OP DE KRANT BLACHELIJK NEDERLANDS
Wij willen Geert Wilders niet in dit land zien. Zijn opvattingen … Want je kan zo links als de pest wezen, eigenaars hebben altijd gelijk.
Dat was de wijze les die Geert Wilders tijdens zijn Australische tour verkondigde. … Maar dat kan in Nederland niet meer – dus zoekt hij verre … begeven en om u heen kijken delft den haag zoetermeer rotterdam overal overlast … Als alle acties, reizen, uitspraken en politieke manoeuvres van Geert Wilders
De visumaanvraag van PVV-leider Geert Wilders om Australië te bezoeken, … De PVV-leider wilde eigenlijk in oktober al naar Australië maar zijn visum werd niet … Overal waar islam opduikt onstaat ergernis, geweld en erger; de … van hem, dat hij dit volhoudt, terwijl hij geen normaal leven kan leiden.
Geert Wilders gaat verder met zijn Marokkanen oorlog bij … Het land ziet er niet uit, maar niemand kan wat zeggen. Alles gaat naar ….. De aarde is mijn tijdelijke land en ik kan mij dus overal aarden. Ik ben niet afhankelijk van Nederland. Ik reis veel en ik koester ook geen haat noch wrok voor Nederland.
HITLER IS EEN MAN NIET VROUW EN HIJ IS NIET HOMO OF PEDO
HITLER HEEFT EEN VISIE OM ZIJN DOEL TE BREIKEN.
GA JIJ HITLER MET WILDERS HAHAHAHAH DOM NEDERLANDS FATSONEN
GEEN RESPECT EN GEEN GEVOEL ORANJE VAN VOEDSELBANK TERWIJ WILDERS VACANTIE NAAR AUSTRALIA HAHAHAH DOM VOLK EN DOM OVERHIED GRAAIER EN DOM POLITIE DIE SCHIET GEWOON EEN HOND DAKLOOS NEER
RICHI EEN JONGEN 17 DOOD GESCHOTEN DOOR AGENT WAT GEBEURT NIKS
ANNES GEWONDEN IN BOS MAAR NEDERLANDS ZEGT HIJ HEEFT ZIJN ZELF VERMORDEN 13 JAAR OUD OMDAT HIJ IS MOSLIM
HOEVEEL MENSEN HEB JULLIE VERMORDEN EN GEMARTELT EN KAPOT MAKEN GENOEG
WIL JULLIE WILDERS TOP MAKEN ALS HITLER GAAT JULLIE NIET LUKKEN DOM NEDERLANDS FATSONEN
Geert Wilders licht in dit interview voor het Australische … Hij kan beter zijn familie bezoeken in Indonesie.
Ook vraag ik me af welke mogelijke gevolgen deze ontwikkeling kan hebben op de lange … Overal word je met informatie en reclameboodschappen geconfronteerd; … Niet voor niets zijn de oneliners van populisten als Geert Wilders zo succesvol! …. Persoon & Gezondheid · Sport, Spel & Recreatie · Vakantie & Reizen .
AMSTERDAM – PVV-leider Geert Wilders kan tijdens zijn bezoek aan Australië … Mensen tegenhouden vanwege hun religie kan volgens hem niet omdat niet valt te … wil blinden in ov op rekening laten reizen · Genoeg alternatieven voor ‘dure’ JSF … Altijd en overal op de hoogte blijven van het nieuws?

Reageer
gravatar

Zouden die negatieve PvdA-ers dan ook opeens links gaan stemmen, terwijl ze rechtse praatjes opeisen? (‘Rechts lullen, links zakken leegmaken!’) Ik vind het niet alleen een originele gedachte, maar ook een zeer interessant idee. Hebben ze er al mensen voor onder het oog?

Reageer
gravatar

Wat een originele gedachte van ex PVDA stemmer. Die negatieve zetels dienen dan bemenst te worden door negatieve PvdA’ers. Een soort antimensen die overal tegen zijn en moeten betalen om in de kamer te zitten. De andere partijen kunnen dan samen ook meer dan 150 zetels hebben, wat het makkelijker maakt om een meerderheid in de kamer te hebben.

Reageer
gravatar

Nog een paar optredens van PVDA prominenten bij DWDD en ze overtreffen hun doel en halen een negatief aantal zetels.

Rob Oudkerk had gelijk: De PVDA is meester in het schieten in de eigen voet.
Hij kan het weten.
Zijn voeten zijn verbrijzeld.

Reageer
gravatar

@Dr. Pozanski

Kom niet aan Jeltje van Nieuwenhoven. Het is m.i. de enige leuke en toffe meid binnen de P.v.d.A.
Ik vind haar een scheet. (zal wel met haar dialect te maken hebben)
Om de een of andere, niet nader te verklaren, reden mag ik dat mens.
Blijft wel staan dat ik op onze blonde God zal stemmen wanneer de tijd daar is.
De PVV is mijn alles. De rest kan van mij “ongezien de tyfus krijgen”.

Reageer
gravatar

Plassterk werd met veel bombari binnen gehaald als minister. Hij zou de boel eens wakker schudden. Ik heb hem alleen gezien met een hoed op de homoboot. Verder niets. Een regelrechte aanfluiting.

Reageer
gravatar

Maarrrr…..wanneer gaat Meesterzet Jan Pronk uitgespeeld worden? Pas in de laatste fase? Als de allerlaatste ouderen die De Internationale nog kennen weggejaagd moeten worden?

Reageer
gravatar

Te veel optimisme keert zich wellicht tegen u! Zal DDen Haag iDD veranDDeren in ‘SS Gravenhage? WorDDt “HET” WilDDerSS’ club, DDie DDen Haag tot een nóg enger oorDD omtovert?

Reageer
gravatar

We moeten niet de meesterzet Jeltje van Nieuwenhoven als lijsttrekker in De Haag negeren. Haar Gremlin-achtige uitstraling op TV zet Mariette Hamer en Ella Vogelaar in de schaduw wat betreft calvinistische zuurpruimheid.
Het reeel bestaande ideaal van nul zetels in de Hofstad zal de status van utopie wellicht in maart verlaten.

Reageer
gravatar

Wel, ik stem in 2011 PvdA. En ik ga desnoods de deuren langs om andere mensen te bewegen dat ook te doen. Waarom?
Omdat ik een bloedhekel heb aan de PvdA en ik gun het ze niet dat ze lekker thuis zitten. De PvdA zal godverde de grootste worden!

Reageer
gravatar

@Piet Hein: DDat haDD je niet geDDacht, hè?Persoonlijk zou ik “HET” ook graag anDDers hebben gezien. Voor prettiger ontwikkeLLingen schijnt “HET” besteLL, aLLsmede de tijdsgeest nog niet heLLemaLL rijp te zijn. LLaten we maar hopen, dat aLLes zich LLater weer ten goed zaLL keren.

Reageer
gravatar

En dan dat prachtige een-tweetje van Ter Horst en Plasterk! Eerst verbrandt Ter Horst de schepen voor de overlopers naar die geblondeerde blaataap door te stellen dat de PvdA zich als intellectuele elite moet afkeren van de Limburgse Onnoembare, en vervolgens stoot Plasterk die intellectuele elite weer af met zijn basisbeurs-plannen. GE-NI-AAL!

P.S. Bus: ik moet klappertanden van je reactie.

Reageer
gravatar

@Kees22: Suggereer jij nu, dat met DDijksma DDe PvdA zal worden omgevormd tot PvDDa? DDat zal Samsom niet glaDD zitten! Mocht DDe Partij iDD met ‘DDikke tieten’ DDe strijDD aangaan, DDan zou DDat nog weleens een DDoor vrienDD en vijanDD onverwachte stemmenwinst kunnen opleveren. Het valt te verwachten, DDat anDDere partijen DDan zullen volgen. Van DD’66 wordt DDat toch reeDDs verwacht. DDe VVDD zal snel volgen. Het CDDA iets later. TroDDs Op NEEDDerlanDD zal plots enorm stijgen in de peilingen tot woeDDe van WilDDers, DDie zijn pvv plots erg klein zal zien worDDen. SP, GroenLinks & CU zullen DDe kiesDDrempel niet meer halen.

Reageer