Computerstoring treft na DSB ook AZ

Wedstrijdstrategie en langetermijnvisie verdwenen

Na de geruchtmakende storing van DSB Bank blijkt ook de  gelieerde voetbalclub AZ getroffen door een computerstoring. Zo kan coach Ronald Koeman vanwege een systeemfout sinds kort geen spelers meer aan- of verkopen. Ook blijken de controle over de spelers, de wedstrijdstrategie en de langetermijnvisie verloren. Wat de gevolgen zijn voor de rest van het seizoen is nog moeilijk in te schatten.

“Het wordt pijnlijk duidelijk dat we in het profvoetbal te afhankelijk zijn geworden van de moderne technologie”,  aldus de AZ-trainer. “Buiten de computer om werken is geen optie meer. Alle wetenschappelijk verworven informatie over fundamentele componenten als ‘vorm’, ‘chemie’ en ‘clubcultuur’ worden in een logaritmemodel vastgelegd. Dit leidt tot grootse resultaten, maar helaas ook tot afhankelijkheid.” Het is voor de Alkmaarse club te hopen dat het systeem volgende week weer operationeel is. Dan speelt AZ de topper uit bij FC Twente. “Wat dat betreft is het systeem op een moeilijk moment gecrashed. Door het vastlopen zijn we vooralsnog gedwongen om te spelen met de laatst ingevoerde configuratie. Zoals het er nu naar uitziet beginnen we dus met Wernbloom en Van der Velden in de spits, Ari op de goal en 6 spelers op linksbuiten. Dan begin je eigenlijk al met een tactische achterstand”, aldus Koeman.

Volgens insiders is het waarschijnlijk dat dergelijke incidenten eerder hebben plaatsgevonden. Uit een gelekt rapport blijkt dat enkele discutabele wissels uit het verleden het gevolg zijn geweest van systeemfouten. Zo zou de beruchte van Robben voor Bosvelt op het EK 2004 veroorzaakt zijn door een computervirus dat op de Oranjecomputer was gekomen na overmatig downloaden van porno door Clarence Seedorf. Volgens geruchten zou dit de ware reden zijn waarom Van Basten de sterspeler uit Milaan niet meer in de Oranjeselectie opnam.

Hoe het verder moet met de kwakkelende formatie is nog onduidelijk. Maatregelen als ctrl-alt-del hebben vooralsnog niet het beoogde effect gehad. Bij de clubleiding, de fans en de spelers heerst onzekerheid. ”Misschien moeten we maar gewoon weer terug naar vroeger. Een mooi schoolbord, met krijtjes.”

Reacties van andere clubs op de Alkmaarder Crash zijn tot dusverre beperkt. Alleen Feyenoord laat bij monde van directeur Eric Gudde weten ‘de Commodore maar eens te vervangen zodra de financiën het weer toelaten.’
Zaterdag 17-10-2009 19:45 uur FC Twente – AZ


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Beste Steven!
Gij zijt voorwaarts gewend, zoals ook Sparta! In Spangense hackkers geloof ik niet zozeer. Veeleer in Spangense crackers. De up-dates van het systeem bij De Club Van Rotterdam zullen echter nog vóór het komend weekend volledig operationeel zijn, als gevolg waarvan het bezoek van Zuid aan Rotterdam met volstrekt vertrouwen tegemoet gezien kan worden. Zuid komt binnen De Ruit en gaat met lege handen Rotterdam weer uit. (Sparta heeft immers De Glazenwasser)

Reageer
gravatar

@bus: Ik vermoed dat in dit alles een hacker uit 010 in het spel was. Helaas heeft de betreffende Spangenaar ook getracht het eigen computersysteem te updaten, hetgeen nou niet bepaald een positieve weerslag heeft gehad op de seizoensresultaten dusverre.

Reageer
gravatar

Heb zojuist even mijn betrouwbare bron bij DSB geraadpleegd. De heer Klaas Wilting, ooit sterspeler van het derde elftal van de in de 4e klasse KNVB voetballende St. George uit Spierdijk, sprak het vermoeden uit dat de systeemcrash veroorzaakt werd door hackers. Die hadden iets met chips gedaan toen ze aan het lijntje werden gehouden door de bank. Maar Klaas zou Klaas niet zijn als hij ook niet een oplossing achter de hand zou hebben. Hij heeft Koeman dan ook geadviseerd om het totale plaatje te verversen met de F5-knop. Mocht dat niet helpen dan zou hij Pieter Lakeman het faillissement van de eredivisie laten aanvragen. Niet geschoten is natuurlijk altijd mis.
En bij wie kloppen ze vervolgens aan voor een leninkje onder woekervoorwaarden? Natuurlijk bij onze Dirk, die dan natuurlijk zorgt dat alle clubs worden uitgeknepen tot op het scheenbeen, zodat AZ de eerstkomende 50 jaar kampioen wordt.

Reageer
gravatar

Oeps! Excuus heer Showfeur, dit is mij ontgaan. Ten tijde van de berichtgeving zat mijn hoofd tussen klok en klepel.
U zult dit wel raar vinden en ik dien toe te geven dat dit inderdaad het geval is.

Reageer
gravatar

Mijn beste Gijsbert! Is het je dan nog niet ter ore gekomen, dat het uit zwang raken van de schijf van vijf alles te maken heeft, met het feit, dat er slechts maximaal drie maal gewisseld mag worden? Dat dit ook geldt voor de schijfjes?

Reageer
gravatar

Zal het slappe excuus wel worden als er uit van Twente wordt verloren. “Kwam door de computer”, krijgen we dan te horen. Back-upjes maken, dat kan helpen. Of wellicht wisselen ze de schijfjes ook niet goed.

Reageer
gravatar

De uitschakeling op het EK 2008 was een Meesterzet van Van Barsten. Hij heeft Hiddink daar mooi mee te kijken gezet!
Immers: Scolari heeft een schier onafwendbare, voor hen niet te winnen finale Nederland – Portugal reeds onmogelijk gemaakt, door op onnavolgbare wijze via Duitsland uit het toernooi weg te sluipen. Van Barsten doorzag dat niet alleen, maar dat een halve finale tegen Italië voor Oranje net zoiets zou zijn. Waarom een revanche tegen Italië toelaten, als de finale er al niet meer inzit? Spanje en Rusland hebben zich naast Duitsland dus mooi voor het karretje laten spannen! Iedereen wéét, dat de finale Nederland – Portugal moest zijn. Een revanche voor de kaartwedstrijd van twee jaar eerder. De uiteindelijke finalisten stonden dus onaangenaam voor joker! Hulde aan Van Barsten!

Reageer