Nederlandse coach voor Argentinië

Luc Nijholt: “Ik zie gewoon potentie in die groep”

Luc Nijholt is clubloos, en als het aan de Nederlandse oefenmeester ligt blijft dat nog wel even zo. Der Luc heeft zijn pijlen namelijk gericht op het WK voetbal 2010. De oefenmeester biedt zijn diensten aan bij het door coach Maradona diep vernederde Argentinië. Het land hoeft alleen nog maar akkoord te gaan met zijn aanstelling.

Het gaat niet goed met Argentinië en Luc Nijholt heeft het gezien. Vorige week verloor het land van Brazilië en van Paraguay. Het is een kwestie van tijd voor de legendarische Maradona het veld moet ruimen en volgens de voormalig Stormvogels/Telstarcoach is dat volkomen terecht. Nijholt: “Het is een misverstand dat goede voetballers ook goede coaches zijn. Vedettes als Van Basten, Klinsmann en Maradona waren goed in waar ze goed in waren, voetballen dus. Maar ze zijn daar terecht altijd druk mee geweest. Zo druk dat er geen tijd was om goed te worden in andere dingen.”

Voor Nijholt ligt dat anders. Volgens eigen zeggen was hij wel een goede voetballer, maar geen ‘hele goeie.’ “Ik had tijd om me in te lezen en te verdiepen in de wereld van de coach. Volgens mij en andere kenners is trainen een vak apart. En met trainen bedoel ik niet alleen oefenen voor de wedstrijd, maar ook een tactiek bedenken en coachen. Vooral op die laatste twee vlakken schieten de sterspelercoaches vaak te kort.”

Nijholt heeft al contact gehad met ‘een Argentijn’ en die ontmoeting beviel hem uitstekend. “Vanuit mijn kant bekeken is er in ieder geval sprake van wederzijds respect. Dat zijn dingen die je nodig hebt voor een goede verstandhouding. Ze hoeven alleen maar ja te zeggen en ik ben er om die jongens naar Zuid-Afrika te loodsen”, zegt de dynamische trainer. Hij hoeft er niet rijk van te worden: “Het salaris, daar komen we wel uit. Ik zie gewoon potentie in die groep en daar wil ik wat mee. Dan speelt het geld voor mij een ondergeschikte rol.”

Nijholt denkt in het laatste gedeelte van de poulefase een streepje voor te hebben op zijn Zuid-Amerikaanse concurrenten. “De allesbeslissende wedstrijd is waarschijnlijk tegen Uruguay, het team van Ajaxspits Luis Suarez. Als Nederlander heb ik die jongen jarenlang kunnen volgen. Geef mij een paar goede verdedigers en ik weet precies hoe je zo’n jongen moet aanpakken. Je moet hem bijvoorbeeld geen kans geven een schwalbe te maken. Dat zie je bij Ajax, maar zelfs toen hij bij Groningen speelde deed hij dat al. Maradona heeft waarschijnlijk niet naar bekerwedstrijden van FC Groningen uit 2006 zitten kijken, dus die weet zich geen raad met zo’n spits.”

Nijholt wacht het voorlopig even rustig af. “Ze hebben mijn nummer.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Toch zal Luc er zélf ook iets aan moeten doen, om de Argentijnen te overtuigen, dat HIJ de juiste man op de juiste plek zal blijken te zijn. ‘De Hand Van God’ hebben ze al gehad. Hij heeft het eigenlijk al bij zich: hij moet zijn voetballers het licht laten zien. Verandert hij de c in zijn voornaam in een z, dan zal hij als Luz Nijholt nog gisteren gebeld worden en een fantastisch, levenslang contract bij de Argentijnse bond tegemoet kunnen zien. (Een plaatje draaien met de echtgenote van onze kroonprins zou ook geen kwaad doen)

Reageer