Opleidingsniveau kindsoldaten beneden peil

Dringend rust in het onderwijs nodig

De jongste generatie kindsoldaten faalt in de meest elementaire handelingen. Tot deze conclusie is een onderzoekscommissie in Burundi gekomen na een kleinschalig onderzoek. Volgens hoofdonderzoeker Kwame Mpufu is het gebrekkige opleidingsniveau te wijten aan een vervlakking van het onderwijs. “Veel kinderen hebben zelfs geen basisvorming, die schieten maar wat in de rondte”, aldus Mpufu.

Burundese kindsoldaten hebben de laatste tijd steeds meer tijd gekregen voor zelfstudie. Volgens het rapport gaat het hier om ‘verkapte bezuinigingen’. Zo zouden de schiettrainingen ernstig te lijden hebben onder gebrek aan goed materieel. Het komt zelfs voor dat strijders van 9 of 10 jaar nog steeds niet overweg kunnen met de veiligheidspal. Mpufu: “Het voortdurende ‘opleuken’ van de opleidingen gaat ten koste van basale vaardigheden. Ook jonge kinderen behoeven enige feitenkennis.”

Met name bij de oudere kinderen (10-14 jaar) is discipline een groot probleem. Vrijheid leidt daar geregeld tot laksheid. De kinderen gaan vaak laat naar bed, er wordt slecht gegeten en sommigen beginnen al vroeg met blowen. De resultaten in de beroepspraktijk laten dan ook te wensen over. “Vroeger kon je er op rekenen dat een kindsoldaat van 14 goed met een granaat kon omgaan. Nu is dat allerminst vanzelfsprekend meer”, zegt Mpufu hierover.

Docenten zijn veel tijd kwijt aan vergaderingen en administratieve bezigheden, waardoor er minder tijd over is voor het lesgeven. De statistieken tonen een groeiend aantal instructeurs met een burn-out. Een doorn in het oog van Mpufu: “Docenten moeten zich weer primair kunnen richten op hun lesgevende taak.” De commissie heeft de regering van Burundi voorlopig afgeraden om ingrijpende stelselwijzigingen door te voeren. “Betere spullen, en meer geld”, aldus Mpufu, “daar is onze jeugd nu het meeste bij gebaat.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

We mogen wel van geluk spreken dat we hier in Nederland goed opgeleid zijn.

We schieten niet zo maar in het wild rond: als we schieten moet het meteen raak zijn: en daar zijn we trots op!!

Het kost ook minder kogels, dat is ook een voordeel in deze economische slechte tijden waar bezuinigd moet worden om de banken en bankiers die het zo zwaar hebben te steunen.

Daar kunnen ze in Afrika een voorbeeld aan nemen!

Ik heb nog steeds ontzag voor de efficiëntie van de Nazi’s in de oorlog. Goed georganiseerde endlösung en een jeugd die een prachtige opleiding had. Doelbewust, zich volledig inzettend voor de zuiverheid van het volk en alles wat een smet werpt op ons hoogste ideaal uitroeiend.

Neen, laat ze maar mis-schieten die kindsoldaten. Dan verdienen we ook nog aan die vele verspilde kogels. Het is ook nog ethisch: je raakt minder medemensen. Alhoewel… in afrika ?

(de wereld is slechter dan het slechte dat je direct waarneemt)

Reageer
gravatar

Wat bazelt iedereen nou!! Kindsoldaten zijn een erg groot probleem in de wereld en dit moet ophouden! Ga inplaats van grappen maken en wrede dingen zeggen iets doen!
Moet je je voorstellen: Je zit gewoon lekker thuis met je famillie, niks aan de hand, word je dorp opeens overvallen en je ziet een voor een hoe je fammilie op gruwelijke wijze word vermoord..
Sommige ontsnappen, en jij wilt ook weg, je bent nog maarr een kind, maar dan pakken de rebellen je en dwingen je om je zusje te vermoorden. zomaar, opeens. dan word je meegenomen in de gevaarlijke busch en onder invloed van druks word je verplicht mensen af te slachten. Je moet gewoon. Als je eindelijk uit die hel bent, hoe dan ook, ben je totaal getraumatiseerd en gehersenspoelt door wreedheden en druks. Je werkt je te pletter in de steden terwijl je familie je haat en je nooit meer wilt zien.

Dan is het moeilijk voor te stellen dat je ooit nog uit de hopenloze situatie komt, maar het is mogelijk, dus doe wat!!

Reageer
gravatar

Ja Maria, kindsoldaten zijn inderdaad een wereldschande. Ik neem aan dat jij, na jouw opdracht aan ons om wat te doen, zelf al ten strijde tegen dit onrecht bent getrokken. Het zal wel niet, want zoals met heel veel hemeltergende zaken staan we machteloos.

Maar dat mag geen reden zijn om de hele dag door te huilen over deze slechte wereld. Sarcasme draagt bij aan bewustwording. Dat is wat we hier deden. Humor is immers volgens Godfried Bomans verdrongen droefheid.

Neem van mij aan, niemand twijfelt aan de ernst.

gravatar

Schijnt dat Groenlinks vóór een opleidingsmissie in Burundi is.

Jolande Sap vanmiddag op BNR Nieuwsradio: “Het wordt daar per jaar gevaarlijker doordat kindsoldaten geen adequate vooropleiding hebben genoten en dus lukraak in de rondte schieten”.

Momenteel gaat slechts 3% van alle kinderen tussen de 6 en 16 jaar naar school. Burundi wist al van de economische crisis in het jaar 1962, het jaar van de onafhankelijkheid, en heeft zodoende toen al maatregelen genomen en de studiefinanciering volledig afgeschaft. Nu kunnen kindsoldaten alleen nog maar omgaan met het kapmes, de fakkel en de bezem.

Groenlinks heeft inmiddels het voorstel bij het kabinet ingediend om de jeugd in Burundi een tiendaagse spoedcursus aan te bieden. Hierbij gelden wel strenge eisen voor toelating tot deze spoedcursus. Men moet symbolen ontworpen door Dick Bruna kunnen lezen en tekenen. Ze moeten het Rwandese kenteken op 15m afstand kunnen oplezen. Als laatste moet men beschikken over minimaal twee benen en één arm. Dispensatie wordt verleend aan diegene die mogelijk een been missen, maar met één hand en arm een zowel een kruk als een AK47 kunnen gebruiken. Tijdens de spoedcursus volgt er een tussentijdse toets waarbij minimaal drie hulpeloze Rwandese Tutsi’s moeten worden afgeschoten. Geslaagd zijn ze pas wanneer ze op de tiende dag tijdens het examen terugkomen met het doorzeefde lichaam van een Rwandees stamhoofd.

Jolande Sap benadrukt:”Het gaat hier puur om een opleidingsmissie en niet om een schietmissie.”

Reageer
gravatar

De kindsoldaten in Burundi schijnen een soort Iederwijs0pleiding te krijgen. Je doet als kind gewoon waar je aan toe bent… Wil je liever met granaten gooien dan je geweer leren laden, dan is dat toch prima. Wil je je klasgenootjes martelen… Ga gerust je gang Nkwoko, goed dat je zo gemotiveerd bezig bent!

Reageer
gravatar

Ik heb na het lezen van het bovenstaande artikel terstond een brief gestuurd naar minister Koenders.
In deze brief leg ik hem de bestaande problemen aangaande kindsoldaten voor.
Ik vraag hem niet wapens of commando’s voor trainingsdoeleinden te sturen doch computers.
Computers? Jazeker. En op deze computers een aantal momenteel populaire extreem gewelddadige schietspellen.
Op deze wijze wordt voorkomen dat de kindsoldaten zich continue in een realistisch stressvolle situatie bevinden waardoor zij minder kunnen gaan presteren en zij zich toch
het schieten op andere wezens eigen kunnen maken.
Ik zie hier dus een mooie combinatie van enerzijds het kind kunnen zijn in een populaire virtuele wereld en het kind zijn met een echte Kalashnikof.

Reageer
gravatar

Schandelijk! Deze kinderen hebben gewoon meer discipline nodig! De jeugd van tegenwoordig heeft geen trots meer, vroeger waren kinderen nog blij & tevreden met hun eerste revolver! Nu is het meteen gezeur over een ‘uzi’ en ‘waar blijft die AK47’….

Ik stel voor dat de scholing teruggaat naar de basis: trots zijn op je wapenambacht en geen laffe “in de hoek staan”-straffen: gewoon weer het nekschot invoeren.

Reageer
gravatar

@loko: De beste oplossingen hebben een multi-soluvabele uitwerking. Het verplicht stellen van alcoholconsumptie dient dan ook speerpunt van nieuw te ontwikkelen overheidsbeleid te vormen.
Een halt dient te worden toegeroepen aan schoolmelk. In plaats daarvan dient schooljenever te worden ingevoerd.

Reageer
gravatar

Voor de oplossing van het fileprobleem zijn andere mogelijkheden:
– Sluit één weghelft op de A-4 af. Laat aldus het verkeer in beide richtingen over één weghelft rijden. Het valt te verwachten dat er aanvankelijk iets meer file ontstaat. Na de opruimwerkzaamheden zal echter de andere weghelft geheel vrij zijn voor een herhaling van zetten.

– Zet de beweegbare bruggen over ‘s lands rijkswegennet open, waarbij het zaak is de slagbomen niet neer te laten. Het is verstandig de waarschuwingssignalen achterwege te laten.

– Dien een verzoek in bij de Taliban, de bermbommen niet langer langs die vervelende bergpaadjes in Kandahar te plaatsen, maar hier langs de A-1 t/m A-205. Zo heeft iederéén er wat aan.

– Maak efficiënter gebruik van de autosnelwegen door ze ook in te zetten als start- en landingsbaan voor het vliegverkeer.

Reageer
gravatar

Mijn kleinkinderen van 5 en 7 willen zich bij deze graag als hulpverlenend instructeur wapengebruik melden. De ouders komt het ook erg goed uit. Scheelt een pak aan bijdragen aan de kinderdumpindustrie en je hoeft ze dan niet van tijd tot tijd achter het behang te plakken. Ze nemen hun eigen wapens mee http://www.corneredcat.com/Images4/S_teach_your_kids.jpg

Reageer
gravatar

De foto illustreert het ook goed. Hoe oud zou dat kind zijn? Had toch al lang moeten weten, dat dat een pistool is en hoe dat vast te houden.
Ik ben geen (kind-)soldaat geweest, maar met iets van die vorm liep ik toch op 5 jarige leeftijd al heel wat professioneler te zwaaien. Zou het nodig zijn wat van de Nederlandse jeugd naar Burundi te sturen om als kindsoldaat het goede voorbeeld te geven?

Reageer