Roodkunde

Grote vraag naar rossologen

“Altijd al beter geweest in kleuren dan in wiskunde of talen? Dan is roodkunde de ideale studie voor jou! Waarom blozen mensen? Hoe ontstaat een bloedbad? De moderne maatschappij vraagt om concrete antwoorden op dit soort prangende vragen.” Een stukje tekst uit de wervingsbrochure van de nieuwe studie Roodkunde. De faculteit Tintologie van de Erasmus Universiteit komt vanaf september met een bachelor-programma dat geheel gewijd is aan deze kleur.

“De faculteit heeft een zeer breed studieaanbod”, vertelt kersvers hoogleraar Bert Bokhoven. In het eerste jaar komen de verschillende aspecten van het Rode Leger aan bod, waarna het DNA van de aardbei behandeld wordt. In keuzevakken wordt dieper ingegaan op bijvoorbeeld de Rode Revolutie, niet-westerse wijnstreken en verkeerslichten van de Oudheid tot de achttiende eeuw. Het tweede en het derde jaar zijn gewijd aan een analyse van de zwakke plekken van de Rode Duivels. “Maar ook de menstruatiecyclus en clownsneusculturen komen aan bod,” zegt Bokhoven, “we gaan dan echt de diepte in!”

De kleur rood in 2004 (bron: ANP)

rood

De bachelor Roodkunde sluit goed aan bij verschillende vervolgopleidingen, zoals de master Naoorlogse Songteksten van de Red Hot Chili Peppers en de maoïstische cursus Vraag en Antwoord Rond het Rode Boekje. Daarnaast biedt de opleiding stageplekken rond de Rode zee. Volgens Bokhoven hebben studenten met Roodkunde op hun CV goede kansen op de arbeidsmarkt. Rossologen komen bijvoorbeeld terecht in tomatenkwekerijen en socialistische senaatsfracties. “Nu het neoliberale tijdperk aan zijn einde komt ben je met deze interdisciplinaire bachelor verzekerd van een rooskleurige toekomst,” aldus Bokhoven.

Geinteresseerden kunnen zich melden op www.meerinformatie.be of contact opnemen met Rosanne de Rooy, contactpersoon van De Rode Draad, de voorlichtingsdienst van het Rossologisch Instituut te Roodeschool.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik neem aan dat u mij niet rekent tot een beruchte familie welke het zogenaamde ‘Wilde Westen’ in de Verenigde Staten gedurende de 19e eeuw onveilig maakte?

Maar inderdaad hr. Haes, als u kleurenblindheid bedoelt klopt dit.
Ik vroeg mij altijd al af waarom de vrouw met wie ik reeds gedurende jaren in de echt ben verbonden zo vurig is.
Van een goede kennis vernam ik dat mijn vrouw getooid is met een rode bos haar.
Na een uitgebreide zoektocht welke mij over het internet voerde kwam ik te weten dat dit mogelijk een reden is van haar onweerstaande drang tot….
Ach, u weet waarschijnlijk wel wat ik bedoel.

Reageer
gravatar

Hoewel de eerste post op waarheid berust was het geenzins de bedoeling dit aan u allen op dergelijke wijze kenbaar te maken.

Alhier dan het bewuste.

Mijn aanmelding op de Erasmus bleek teleurstellend.
Na een verplichte test bleek mijn vermogen kleuren te onderscheiden zwaar onder de maat. Rossologie, Blauwkunde, Geelologie alsmede alle andere kleurgerelateerde opleidingen waren volgens degenen die mij testten dan ook niet haalbaar voor mij.
Zij raadden mij aan een kleurloze faculteit te zoeken alwaar ik met wellicht grijsgetooide kleurloze figuren oeverloos kon debatteren over de grijze gebieden binnen het kleurenspectrum.
Helaas blijkt deze opgave zwaar en vraag daarom aanwezigen alhier of zij inzake dit geval mij een dergelijke faculteit kunnen aanraden.

Reageer
gravatar

Ik ben reeds rossoloog! Of toch in grote mate. Mijn thesis aan de universiteit ging over kleuren (geen grap).
Kleuren in het algemeen weliswaar, maar rood neemt een prominente plaats want deze kleur is sterk beladen met betekenissen.
Nee, het gaat niet over bv het Rode leger, de Rode Duivels of het Rode Kruis. Maar wel over waarom deze kleur gekozen werd in hun benaming.
Als kritische lezer heb ik soms een lichte twijfel over de juistheid van de beweringen van De Spelt (héél lichte twijfel hoor).
Maar dit artikel is zelfs nog juister dan het zelf aangeeft: De studie rossologie is niet enkel een nieuw aanbod van de Erasmus Universiteit, nee, het bestond reeds elders. Een sterk bewijs van echtheid heb ik hier in mijn handen!

Reageer
gravatar

Wanneer krijgt Marco Borsato zijn eredoctoraat?

Reageer
gravatar

Voor ik mij aanmeld voor deze studie wil ik graag weten wat de kosten zullen zijn, om de studie te kunnen doen (collegegeld, boeken, bijkomende kosten…) Ik sta nml. nogal… enfin, dat zeg ik liever niet.

Reageer
gravatar

Wanneer is de excursie naar De Rode Hoed gepland?

Reageer