‘Hollandse Griep’ verspreidt zich over Europa

Vooral jongeren getroffen

Terwijl de wereld zich voorbereidt op de grootschalige uitbraak van de Mexicaanse griep in de komende herfst lijkt zich deze zomer alweer een nieuwe griepvariant als een lopend vuurtje te verspreiden. De ziekte openbaart zich vooral in Zuid-Europese landen bij jongeren in de leeftijd van 15 tot 20 jaar.  Aangezien opmerkelijk veel Nederlandse en in mindere mate Britse vakantiegangers door het virus worden getroffen spreken epidemiologen van de ‘Hollandse Griep’.

“Het opmerkelijkst aan de ziekte zijn de symptomen, die enigszins afwijken van een gangbare griep”, aldus prof. dr. Bert Bokhoven, epidemioloog verbonden aan de Erasmus Universiteit. “Nooit eerder is een griepvariant gesignaleerd die symptomen van psychiatrische ziektebeelden en geslachtsziekten liet zien.”  De Hollandse griep begint met een wat opgewektere stemming, die binnen het tijdsbestek van enkele uren kan omslaan in een regelrechte manische episode.  “Totale ontremming, waanideeën, hyperactiviteit, allemaal kenmerkend voor de eerste fase.”

In de tweede fase, doorgaans de dag erna, zijn symptomen zichtbaar die meer doen denken aan de gewone griep. De patiënt is moe, lusteloos, lijdt aan hoofd- en spierpijn en zijn stemming is, in tegenstelling tot de voorafgaande dag, terneergeslagen. Deze fase duurt doorgaans kort, waarna genezing lijkt te zijn ingetreden. Toch blijft waakzaamheid in deze geboden. In een aantal gevallen treedt nog een derde fase op, soms pas weken na fase 2. Deze fase kenmerkt zich door genitale wratten en andere klachten aan de geslachtsdelen.

Griepremmers als Tamiflu lijken geen invloed te hebben op het verloop van de ziekte, wat de grillige aard van het virus eens te meer benadrukt. De dood kan intreden in fase 1, die tot een comateuze toestand kan leiden, of door ongelukken omtrent gedrag. Hoe de ziekte wordt overgedragen is volgens Bokhoven nog niet duidelijk. “Het lijkt erop dat de besmetting verband houdt met gebruik van alcoholische dranken. Mogelijk overleeft het virus goed in drankflesjes aan de costa’s, waar men het wat hygiëne betreft niet zo nauw neemt.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

die wordt dan zekker de klompen griep genoemd

Reageer
gravatar

Dit is voor mij oud nieuws. Deze ziekte is onder jongeren al jaren bekend onder de noemer ”de Blanes-pest”. Raar dat dit nieuws niet veel eerder boven water is gekomen.

Reageer