Jack van Gelder ontkent cocaïnegebruik

Presentator stond al tien jaar onder verdenking

Presentator Jack van Gelder ontkent dat hij voor aanvang van de radio-uitzending van ‘NOS Langs de Lijn’ op 10 juni jongstleden cocaïne zou hebben gebruikt. Van Gelder deed die avond verslag van de voetbalwedstrijd Nederland-Noorwegen in Rotterdam. Bij de dopingtest na afloop van het duel werden in het bloed van de verslaggever sporen van cocaïne gevonden. De NOS heeft Van Gelder per direct op non-actief gesteld en ook zijn rol in de musical Mamma Mia staat ter discussie.

De Amsterdammer reageert verbaasd: “Dit is een krankzinnig verhaal. Kennelijk zijn er mensen die mij iets willen flikken, maar ik verzeker je, ze krijgen me niet kapot. Het is volslagen idioot dat mijn naam nu ineens genoemd wordt. Ik ga zeker een contra-expertise aanvragen, want hier wordt een heel smerig spelletje gespeeld.”

Het is niet de eerste keer dat Van Gelder in verband wordt gebracht met stimulerende middelen. Al in 1998 waren er geruchten over XTC-gebruik, naar aanleiding van zijn commentaar bij de goal van Dennis Bergkamp tegen Argentinië, op het WK in Frankrijk. Ook destijds ontkende de goedlachse sportjournalist in alle toonaarden.

NOS-collega Mart Smeets reageert vanuit Frankrijk laconiek op alle ophef rond Van Gelder. “Nee, natuurlijk ben ik niet verbaasd. Journalistiek en zeker volwassen journalistiek is nu eenmaal topsport. Ja? Goed, dat weten we. En ja, de belangen zijn groot en ja, de druk is hoog en natuurlijk zijn er dan lieden die, laat ik het dan maar zo zeggen, hun koffie wel ‘ns iets te sterk drinken: so wot? Dacht jij dat al die andere presentatoren 100% schoon zijn? Waarom heet dat programma Langs de Lijn? Dacht je dat Sven Kockelmann uit zichzelf zo vroeg wakker is voor Goedemorgen Nederland of dat Matthijs van Nieuwkerk van nature zo snel praat? Dacht je nu werkelijk dat Paul de Leeuw… ik bedoel, moet ik nog verder gaan?”

Smeets pleit voor een realistischer kijk op doping binnen de radio- en televisiewereld. “Nu is het de één, morgen is de ander en zo blijven we bezig elkaar voor de gek te houden, in dit merkwaardige circus dat journalistiek heet. Dus, heren verslaggevers: laten we nu gewoon met z’n allen erkennen dat ons beroep keiharde topsport is. En in topsport gelden andere wetten, zeg ik zonder enige terughoudendheid op deze gedenkwaardige avond, hier in de Elzas. Terug naar jou, Toine. Toine?”

Later deze maand worden de uitkomsten bekend van de dopingcontroles die in juni werden gehouden op de redacties van Studio Sport, Eén Vandaag en Lingo. Een aantal presentatoren wordt sterk in verband gebracht met vermeend koffiegebruik, waarbij vooral de namen van Wouter Kurpershoek en Toine van Peperstraten vaak genoemd worden. Laatstgenoemde is door de NOS voorlopig op non-actief gesteld.

“Toine!?”

www.diederiksmit.nl


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

… met een vleugje fantasie en een snufje zout staat er : … VOOR aanvang …LANGS de lijn … 10 juni JONGSTLEDEN … hoe actueel is het Nu dan nog …? NIX aan de hand toch …

Reageer
gravatar

Leuk stukje, heb het met een grote glimlach gelezen. Het wordt zelfs serieus genomen lijkt het 😉

Reageer
gravatar

Inderdaad, Jack van G. is volgens mij echt niet de enige. Gooi genoeg amfetamine en cocaine in een accountant en je krijgt Emiel Ratelband.

Reageer
gravatar

Tja, het is de man in ras tempo hoog in de bol gestegen. nog niet zo gek lang geleden was hij voornamelijk bezigwitte voetjes te halen bij de mensen die ‘er toe doen’ in de sport. Nu haalt hij dus een witte neus.

Reageer