Bron Leo Cramer - CC BY

Balkenende blijkt verzonnen

Acteur leidt sinds 8 jaar dubbelleven

Premier Jan Peter Balkenende bestaat niet. In werkelijkheid gaat het om de acteur Leo Cramer. Tot deze opmerkelijke conclusie komt de commissie Davids, die onderzoek doet naar de besluitvorming rond de inval in Troje. De commissie trof geheime AIVD-verslagen aan, waaruit ontegenzeggelijk blijkt dat de premier een van A tot Z verzonnen personage is.

“Het begon heel onschuldig’ aldus Cramer, “op verjaardagen deed ik vaak typetjes, waaronder ook Jantje Balkenende. Dan had ik altijd wat oneliners paraat, bijvoorbeeld: ‘Ik ben blij dat u die vraag stelt want als het nu gaat om respect voor elkaar dan zeg ik van je hebt het wel over mensen en dan kan het niet zo zijn dat mensen weglopen voor hun verantwoordelijkheid’.’ Mensen zeiden toen al dat het personage van Balkenende de ideale CDA-politicus zou zijn.’

Cramer vertelt dat het acht jaar geleden ‘een beetje uit de hand begon te lopen’. “Bij wijze van studentengrap zijn we toen de fractiekamer van het CDA binnengedrongen. Niemand had het door, dus keken we hoe ver we konden gaan. Op donderdagen deed ik dan dat brilletje op en ik ging naar de fractievergaderingen. Dat ging wekenlang goed, tot ik ineens verkozen werd tot politiek leider.”

Vanaf dat moment begon volgens de acteur ‘de adrenaline zijn verslavende werking te verrichten’.  “Het was even schrikken natuurlijk, maar de kick die het gaf was met geen pen te beschrijven. We gingen door, in de veronderstelling dat de kiezer het wel door zou hebben.”

Leo Cramer en zijn regisseur Ruut Weismann hadden op dat moment nog geen idee waar ze aan begonnen waren. “Ik groeide in mijn rol, probeerde steeds iets belachelijker over te komen. We vonden het stiekem best grappig, tot we de verkiezingen wonnen. Vanaf toen was er geen weg meer terug. Gelukkig mocht ik zelf mijn kabinet formeren en ik besloot zo veel mogelijk labiele figuren bij elkaar te brengen, opdat het zo snel mogelijk zou vallen. Het plan was om vervolgens de verkiezingen te verliezen, zodat ik mijn eigen leven weer op zou kunnen pakken.”

Het liep anders. Tot ieders verbazing won Balkenende opnieuw de verkiezingen en voor Leo Cramer zat er niets anders op dan in zijn rol te blijven en een nieuw kabinet samen te stellen. “In de jaren daarna heb ik er alles aan gedaan om mijn ongeloofwaardigheid te bewijzen, maar niets hielp. Steeds als we een kabinet om zeep hielpen, wonnen we toch weer de verkiezingen. Het werd duidelijk dat ik echt aan dit personage vastzat.”

Voor regisseur Ruut Weismann was het belangrijk dat het typetje niet te veel ontwikkeling doormaakte. “Dit houd je alleen vol als je vanuit een archetype werkt. We proberen dus elke vorm van diepgang te vermijden, het moest een flat character blijven. Dat is goed gelukt. Die fascinatie voor sportauto’s past daar ook goed bij. Zelf heeft Leo daar helemaal niets mee, maar we willen gewoon een coherent beeld creëren.”

Nu zijn ware identiteit bekend is, hoopt Cramer zo spoedig mogelijk zijn normale leven te kunnen hervatten. “Ik kan weer vooruit kijken, tijd geven aan mijn gezin, hobby’s en reizen. Ook voor het land is het beter dat er straks weer een daadwerkelijke premier komt.”

De echte naam van Leo Cramer is om privacyredenen gefingeerd. In werkelijkheid gaat het om Leo Kramer. (Met een K.)

http://diederiksmit.blogspot.com/


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

kunt u a u b die banner over atoomstroom weghalen
vind het gewoon simpelweg verschrikelijk belachelijk
atoom stroom is een aanslag op ons leven stop er onmidelijk mee

Reageer
gravatar

Wie wil er nou voor balkenende doorgaan
meest grote irritanten betweter hyprocriet leugenaar bedrieger machtsgeile pipo

Reageer
gravatar

Ik denk dat ons gehele kabinet een delegatie is van planeet Gliese 581C.
Heerlijk uitproberen in Nederland omdat die Hollanders toch altijd alles slikken onder het mom van het Calvinisme.
Balkenende is daar gewoon tuinman en Bos peuterspeelzaalleider.
De man met de waterstofperoxide is eigenlijk in het dagelijks, ik moet zeggen nachtelijk leven aldaar, gewoon vuurtorenwachter.
En onze W.A. is hoofd publieke werken. Ik denk het.

Reageer
gravatar

Dat van die VOC-mentaliteit was geniaal verzonnen. Alleen jammer dat niemand daar de humor van inzag. Verder, petje af, valt niet mee lijkt me, hou vol!

Reageer
gravatar

Verrêk. Ik dacht tot nu dat J.P. de buikspreekpop was van Jack de Vries, omdat hij altijd kijkt alsof er een arm in z’n anaalkanaal zit.

Reageer
gravatar

LS…

Hè jammer dat het doek gevallen is. Ik wilde altijd al soapacteur worden. Lekker veel geld verdienen met achterlijke teksten die je eindeloos kon blijven herhalen zonder dat iemand het merkt.

Reageer
gravatar

wouterkrachtcentrale???wouter heeft geen kracht.wij noemen hem slappe zak.En wat die peroxide-kop betreft,die zou nog wel eens heel ver kunnen komen…
En als je nog geen Borderline Syndroom hebt kan je die nog zo krijgen als je heel veel luistert naar de tweede kamer gesprekken.

Reageer
gravatar

Volgens mij doet Mariëtte Hamer de rol van Rita Verdonk erbij. Zo in een onbewaakt moment als ze weer eens haar zin niet gehad heeft van het Nuonexperiment. Hun populariteitscijfers gaan in ieder geval steeds meer op elkaar lijken.

Reageer
gravatar

Pieter: ik weet het zo net nog niet. De verhalen over het niet-bestaan van Wouter Bos zijn allemaal terug te leiden tot Nuon, die nog steeds aan het experimenteren zijn om een compleet windmolenpark aan te sluiten op Agnes Jongerius. Zij zien liever niet dat er in Nederland wouterkrachtcentrales komen.

Reageer
gravatar

Waarnemingen van Wouter Bos moet ik toch echt naar het rijk van de fabelen verwijzen. Niemand heeft ooit sluitend bewijs geleverd voor zijn bestaan. Tot nog toe zijn alle (vaak onduidelijke) foto’s van Wouter Bos ontmaskerd als namaak.

Reageer
gravatar

Wouter Bos is een tragisch verhaal. Ooit is hij in de laboratoria van Shell ontworpen als een nieuwe vorm van duurzame energie, en toen hij voor het eerst in gebruik werd gesteld produceerde hij genoeg hete lucht om een Vinex-wijk van stadsverwarming te voorzien. Wouter Bos kon nooit rendabel gemaakt worden omdat de hete lucht altijd alle kanten op ging, en een beetje lauw werd als het er echt op aan kwam. Uiteindelijk is hij door dierenactivisten uit het lab bevrijd.

Reageer
gravatar

Het zal toch niet waar zijn? Straks blijkt nog dat de enige niet-acteur die ene met die zachte G en die peroxide-kop is. Hoe heet ‘ie ook weer?

Reageer
gravatar

ik wist ‘t wel! Maar wie zit er achter Wouter Bos dan?

Reageer
gravatar

Het lag ook eigenlijk een beetje voor de hand, dat je een typetje speelt als een stijf stuk hout en hem vervolgens naar een balk vernoemt. Toch een originelere naam dan Jan Peter van der Plank, dat dan weer wel.

Reageer
gravatar

Ik vraag me af of hij voor dit werk niet meer verdient dan de Balkenende-norm. Het bericht meldt dit niet, dus ik vrees het ergste.

Reageer
gravatar

Dit is het leukste nieuwsbericht dat ik in jaren heb gelezen. Eigenlijk wist ik het al diep van binnen – noem het intuïtie.

Balkenende is niet origineel, maar een stereotype. Een slecht uitgewerkt karakter geschreven door een middelmatig auteur.

Reageer
gravatar

Donner en Hirsch Ballin spelen elkaar, maar soms vallen ze even in voor zichzelf, bijvoorbeeld als de ander niet kan omdat ‘ie zichzelf moet spelen. De teksten van Donner worden geschreven door meneer Aart. Wie de stem van Hirsch Ballin doet, weet ik niet.

Reageer
gravatar

Dat zijn geen normen en waarden, Leo! Zo gaan wij niet met elkaar om in dit land.

Welke komieken spelen trouwens Donner en Hirsch Ballin?

Reageer
gravatar

Arme Leo. Lees “Dubbelster” van Robert A. Heinlein om te begrijpen waartoe een dergelijke actie kan leiden en waaraan je nu dus ontsnapt bent.

Reageer