Straatartiest opgepakt

Politie begaat blunder

De Utrechtse politie heeft per ongeluk een bekende artiest midden in zijn werkzaamheden gearresteerd en in de cel geworpen. Melvin den Bakker (21) was juist bezig met een ‘vrije verfperformance’ op treinstel 3371 van de Intercity Amsterdam – Venlo, toen hij op ruwe wijze werd gearresteerd. Hoofdcommissaris Freek de Jager heeft laten weten dat de verantwoordelijke agenten op non-actief zijn gesteld.

Den Bakker is ‘geschrokken en boos’ en overweegt juridische stappen. De openluchtschilder zegt nog dagelijks geconfronteerd te worden met de psychologische gevolgen. “Tegenwoordig voel ik me toch een beetje onveilig, elke keer dat ik om 3 uur ‘s nachts over het hek van een onverlicht rangeerterrein klim,” aldus den Bakker. “De ruwe stem van die agenten, de nacht in een oncomfortabele cel… het blijft maar terugkomen.” Volgens de kunstenaar is zijn productie drastisch omlaag gegaan. “Vroeger deed ik zo drie treinen op een nacht en vervolgens op weg naar huis nog een paar mooie tags en pieces op rolluiken en bushokjes hier en daar. Maar nu… er gaat regelmatig een week voorbij dat ik alleen een beetje met stiften aan het klooien ben, op straatmeubilair. De lol is er gewoon vanaf.”

Minister Plasterk moet morgen naar de Tweede Kamer komen om uitleg te geven over het gebeurde. Inmiddels hebben ook andere straatartiesten aangegeven dat zij zonder duidelijke aanleiding worden lastiggevallen door de politie. Hun openbare kunstwerken zouden daarnaast regelmatig door onoplettende gemeentemedewerkers worden verwijderd. Een woordvoerder van het ministerie zei desgevraagd: “Het lijkt erop dat hier op grote schaal cultureel erfgoed wordt vernietigd. We gaan dit tot op de bodem uitzoeken.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Mijn zoon moet blij zijn dat hij niet in z’n gebleekte aars is genaait in de cel. Volgend weekend als hij bij mij is zal hij het wel voelen!
Het moet maar is afgelopen zijn met dat graffitty, mijn harde vleeskroket deed vroeger wonderen maar dat is helaas nu wel anders.

Reageer
gravatar

Klaas alias Aarspiraat,

Geweldig deze echt heel intrigerende en toch lekker domme reactie voor presentatie in jullie alleen-voor-stoere-binken-kroeg. Maar liever niet hier.

Reageer
gravatar

Maar Plasterk is toch geen minister van Justitie?
Dat was Donner toch?
En het gaat hier om misstappen van agenten, niet van kunstenaars.

Reageer