Vaticaan kiest favoriete voetbalteams

Italiaanse triniteit dreigt evenwicht te verliezen

Paus Benedictus XVI heeft een decreet (motu proprio) voorgelegd aan de bisschoppen waarin alle voetbalteams van Serie A strakkere richtlijnen krijgen voor religieus gedrag. Het initiatief moet een einde maken aan de verwarring die ontstaat bij het tegelijkertijd aanroepen van de Lieve Heer voor gunstige resultaten. Bij een penaltyreeks is het volgens het decreet onacceptabel dat beide teams een monopolie op het transcendente menen te hebben. Het Vaticaan is genoodzaakt op te treden. Voor AC Milan-spits Fillopo Inzaghi zou invoering van het decreet een verbanning naar de negende kring van het inferno betekenen.

Het document, dat in totaal 74 pagina’s omvat, geeft voor alle competitieniveaus aan welk team af en toe een steuntje in de rug krijgen. AS Roma mag bijvoorbeeld het hele seizoen vrijuit bidden, terwijl AC Milan strenge beperkingen worden opgelegd. Het Vaticaan zal in onderhandeling gaan met de Italiaanse scheidsrechters om de religieuze voorschriften te implementeren. Of het steunen van de verkeerde clubs als blasfemie gezien zal worden is nog niet duidelijk. Echter, een ongeoorloofd gebed slaan kan serieuze consequenties hebben, zowel op het veld als in het hiernamaals. De woordvoerder van Vaticaan verklaart: “Het gaat erom dat de Heer ontlast wordt en niet constant voor onmogelijke dilemma’s komt te staan. Heldere voorschriften zijn dan onontbeerlijk. Ik wil dan ook geen foto’s van Jezus meer in de kleedkamers van Sampdoria zien.”

Volgens sommigen bestaat het risico dat het decreet de Italiaanse triniteit, voetbal-kerk-politiek, aan zou kunnen tasten. Zo ook minister president Berlusconi, eigenaar van het grote AC Milan, die aangaf te vrezen dat zijn club door de goddelijke interventie mogelijk ernstig benadeeld wordt. Verder zijn de reacties overwegend positief: zo hebben meerdere voetbalcommentatoren aangegeven dat het ‘een stukje duidelijkheid geeft’, en veel supporters vinden het nieuwe beleid ‘rustgevend’.

Mocht het decreet het gewenste effect sorteren dan zullen de maatregelen in de nabije toekomst worden uitgebreid. Volgens insiders zal het Vaticaan zich gaan buigen over andere netelige kwesties als het Gaza-conflict, de varkensgriep, de tafelmanieren in het algemeen, en de klimaatproblematiek.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Een beetje kortzichtig van J.C.! Het gaat natuurlijk om de kracht van het geloof, niet om het aantal geslagen kruisjes. Voor Benedictus ook een gemiste kans: een geloofscompetitie mengen met voetbal maakt het deste spannender.

Reageer
gravatar

Berlusconi moet niet zeuren. Als hij de spelers van AC Milan vervangt door de 18-jarige modellen die hij naar het Europese parlement wil verbannen, zullen de supporters vast niet meer klagen over verlies. Zeker niet als ze de gelegenheid wordt geboden de schuldige dames achteraf in de kleedkamer op passende wijze tuchtigen.

Reageer
gravatar

Zonder enige twijfel heeft de diepzinnige Nederlandse filosoof J. Cruijff het Vaticaan aan het denken gezet met de volgende quote: “Ik geloof niet. In Spanje slaan alle 22 spelers een kruisje voordat ze het veld opkomen; als het werkt, zal het dus altijd een gelijkspel worden”.

Reageer