Kamer verliest 32 zetels

Alle politieke partijen getroffen door verdwijning

Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, verliest de Tweede Kamer maar liefst 32 zetels. Alle Nederlandse politieke partijen krijgen een flinke afstraffing doordat een substantieel aantal stoelen van de ene op de andere dag is verdwenen uit de plenaire zaal van het Binnenhof. Geen enkele partij blijft zetelverlies bespaard. Hoe deze verdwijning heeft kunnen gebeuren is een mysterie.

De grote partijen CDA en PvdA zijn beiden 6 zetels kwijt. De VVD en de SP komen met de schrik vrij: beide partijen verliezen slechts 1 zetel. De ChristenUnie moet echter flink incasseren en gaat er 2 zetels op achteruit. Voor de kleinere partijen is de dreun nog velen malen groter: de Partij van de Dieren, TON en de SGP hebben alledrie geen enkele zetel meer over. Voor hun voortbestaan wordt gevreesd. D66 en Groenlinks verliezen respectievelijk 2 en 6 zetels. Zij moeten knarsetandend toezien hoe de PVV slechts 1 zetel armer is, namelijk die van Dion Graus. “De burger heeft gesproken. Jammer voor Dion…”, aldus zijn binnenkort ex-collega Hero Brinkman.

Verdachtmakingen doen inmiddels de ronde. De linkse partijen vinden het hoogst opmerkelijk dat de rechtse partijen minder zetels hebben verloren. Femke Halsema, fractievoorzitter van Groenlinks, noemt het ‘ronduit oneerlijk’ en heeft al een parlementaire enquete geopperd om erachter te komen of de rechterflank van de Kamer iets met de verdwijning te maken heeft. Mark Rutte, fractievoorzitter van de VVD, verwerpt de beschuldigingen als ‘lariekoek’. Hij zal morgen op een persconferentie waterdichte alibi’s presenteren voor elk partijlid.

De coalitie behoudt echter een nipte meederheid om door te regeren met 60 zetels.  Geen van de regeringspartijen heeft ook zin in een politieke stoelendans. De oppositie tracht hier echter een stokje voor te steken. “Op deze manier is de meerderheid natuurlijk volstrekt ongeloofwaardig geworden”, zegt Rutte. Juridisch lijkt de oppositie weinig te kunnen bewerkstellen. Een ding is duidelijk: het blijft nog lang onrustig in Den Haag.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Het schijnt dat de vvd het op een akkoordje heeft gegooid met de meubelindustrie lobby. Die hebben daarna alle lege plekken door vvd stoelen vervangen. Hoewel de tegenprestatie nog onduidelijk is, is al wel duidelijk dat zijne voorzienigheid Rutte heer en meester geworden is in de kamer.

Reageer
gravatar

Als 35% niet stemt, is het logisch dat 35% van de stoelen leeg blijft. Dat heet democratie. Dat een meerderheid dan moeilijk te bereiken is (77% van de aanwezigen moet dan ergens vóór zijn) maakt het ook voor de politieke partijen zichtbaar dat ze het anders aan moeten pakken.

Reageer
gravatar

Remi Poppe van de SP wiens zetel nu is weggevallen heeft aangekondig een sit-in te houden op de ontstane lege plek. Zijn protest spitst zich voornamelijk toe op de leeftijdsdiscriminatie die hem ten deel is gevallen. In zijn officiele verklaring ontkent hij overigens de verdachtmakingen die eerder in de wandelgangen te horen waren over vermeende betrokkenheid van partijgenoten.

Ook Joël Voordewind van de ChristenUnie heeft aangekondigd met de billen op de grond te gaan zitten. Naar eigen zeggen komen zijn ervaringen opgedaan tijdens de India reis van vorig jaar hierbij goed van pas. Hij ziet de aanstaande plenaire vergaderingen daarom met vertrouwen tegemoet.

Reageer
gravatar

Gezien de huidige ontwikkelingen, waarin het ‘bon ton’ schijnt te zijn als lijsttrekker er de brui aan te geven, lijkt mij dat er sprake zal zijn van een ‘lijst-wegtrekkersdebat’.

Reageer
gravatar

Hopelijk verdwijnen er op 6 juni iets minder. Maar er zijn er nog maar 141 over en de andere 9 zijn verdwenen. Op 6 juni wordt dat waarschijnlijk nog erger

Reageer
gravatar

Eigen onderzoek leert, dat het zetelverlies te wijten is aan de VOC. Sinds onze premier openlijk ging flirten met dat -overigens reeds enige tijd geleden opgedoekte- bedrijf, is de mentaliteit hard achteruit gegaan.

Reageer
gravatar

Een partij, die belooft de door hen gewonnen zetels 4 jaar lang leeg te laten, kan op mijn stem rekenen. ´t Is alleen jammer, dat ze dan nog steeds net zullen doen, of er 100% van de stemmen aanwezig zijn bij iedere stemming…

Reageer
gravatar

Nooit anders meegemaakt dan dat kinderen zeuren over de regels van de stoelendans. Meestal helpt een koekje wel. Of anders moet je ze gewoon wat anders laten doen. Koekhappen wil wel eens helpen of stukjes voorlezen uit de krant en wie daar dan de meeste en leukste vragen over kan stellen. Er zijn nog genoeg leuke dingen te bedenken om ze bezig te houden.

Reageer