Herman den Blijker kookt voor Nederland

Chef-kok scheidt zich af van ‘culinaire elite’

Met populaire televisieprogramma’s als Herrie in de Keuken en Mijn Tent is Top, is chef-kok Herman den Blijker een bekende Nederlander geworden. Volgens critici en collega’s maakt hij de kookkunst echter te schande voor het grote publiek. Den Blijker kan zich hier niet in vinden en heeft zich afgesloten van ‘deze zogeheten smaakmakers.’ Hij kookt vanaf nu voor Nederland.

Gisterenmiddag, op een persconferentie in zijn restaurant De Engel, lichtte de sigarenrokende chef zijn besluit toe. “Al jaren erger ik me aan mijn collega’s die Nederland de les proberen te lezen over wat wij lekker moeten vinden. Een tarbot, père et fils en clafoutis? De mensen die ik op straat spreek weten niet waar we het over hebben. Ze denken dat het over nieuwe spelers van Feyenoord gaat. De Nederlander wil gewoon een lekkere, malse kip, groenten en ja, inderdaad, wat aardappelen. Wat is daar mis mee?”

De Rotterdamse kok (“topkok wil ik liever niet meer genoemd worden”) voert per direct geen overleg meer met ‘de zelfbenoemde culinaire elite’ en stelt nu zijn eigen menukaart samen. “Met alleen maar dingen erop die mensen kennen en lekker vinden. Want wat weten die topkoks nu eigenlijk? Zijn het wel topkoks vraag ik u? Voor mij zijn topkoks de honderden alleenstaande vrouwen die voor hun kinderen elke dag weer een snel ontbijt klaarmaken, broodjes smeren voor in de middag en om zes uur met een laatste puf nog wat aardappelen en een stukkie vlees op tafel zetten.”

Niet alleen de minderbedeelde thuiskoker kan op de steun van Den Blijker rekenen. Hij heeft ook oog voor de toenemende frictie tussen lokale producten en ingrediënten van buitenlandse origine. “Ik leef ook het liefste in een keuken waarin ik alle kruiden van de wereld kan gebruiken. Maar wat een rommel dat het geeft! En wie moet dat weer opruimen? Juist, de gewone kok die elke dag weer zijn fornuis schoonpoetst en het tafellaken buiten uitklopt. Niet de zichzelf als topkoks kwalificerende mannen die het aan hun personeel overlaten. Zo kunnen we het natuurlijk allemaal wel!”

Culinair journalist Janneke Vreugdenhil schat de kansen op een kookrevolutie laag in. “Wat Den Blijker doet, scoort natuurlijk goed bij een groot deel van de bevolking. Zeker in deze economische tijden waarin men wel twee keer nadenkt om ganzenlever te bestellen. Maar mocht hij in de keuken komen te staan dan zal hij ondervinden dat hij niet in zijn eentje voor heel het land kan koken. Daar heb je hulp bij nodig. Hij zal zijn menukaart dus aan moeten passen wil hij iets voor kunnen schotelen.”

Den Blijker is niet onder de indruk van deze analyse.”Als een of andere clown in Amerika heel dat land aan de burgers krijgt, dan moet dat dit Rotterdamse straatschoffie ook lukken met een in het jus ondergedompeld karbonaadje.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

den een vrzamelaar van accijnszegels het gaat mij niet om een duure of goed kopen sigaar maar om de accijnszegel

h. de wild tinelstraat 192
5654 lx eindhoven

Reageer
gravatar

ben een verzamelaar van ACCIJNSZGEGLS van sigaren .
het gaat mij niet om of iemand een dure of goedkope sigaar rookt maar om zoveel mogelijk verschillende bij elkaar te krijgen

h. de wild tinelstraat 192
5654 lx eindhoven

Reageer
gravatar

Wij hebben vandaag voor de eerste maal kennis gemaakt met je kroketten.Dit is de slechtste kroket ooit in een woord BAGGER. Wij zouden je willen waarschuwen niet naast je schoenen te gaan lopen. Door al je geweldige successen en hard werken zijn wij bang dat je de regie c.q controle verliest.
Heel vroeger maakte elk restaurant zijn eigen kroketten. Kom langs en mijn vrouw zal jouw leren hoe je een goede kroket moet smaken. Gewoon vroeger geleerd in het juiste restaurant. Hopelijk grijp je op tijd in. Veel succes voor 2012. Groet Hannie en Wout.

Reageer
gravatar

Dan weet ik nog wel een aardige baan voor Herman. Chef de Cuisine bij Van der Valk. Die vertegenwoordigen dat concept al sinds jaar en dag.

Reageer
gravatar

Zojuist is bekend geworden dan Herman den Blijker zichzelf op onwaarschijnlijke wijze in de voet heeft geschoten met de introductie van de Wilders-kroket. Bedoeling was deze te vullen met ragout van blank kalfsvlees, maar een nadere inspectie toonde niets anders dan gefrituurde lucht.

Reageer
gravatar

Wat wij ons brommen! Als we niet oppassen, gaat hij nog trachten de schijnbaar onaantastbare positie van De Sparta-bakker over te nemen. Oei, oei, oei! Ik voorzie, na een ntvlamde controverse tussen De Maasstedelijke Voetbal club en Foeke Booy, nu teevens een culinaire polemiek op Het Kasteel. Zodoende zal het degradatie-spook wellicht nog op de geur afkomen.

Reageer
gravatar

Den Blijker werkt niet alleen bij RTL4 maar kijkt er ook naar?
Eerlijke producten van eigen bodem, in een heeeeeeeel grote pan natuurlijk.

Reageer
gravatar

Juischt, mijn beschte Busch. En hier zien we dat Den Blijker zijn roots van exclusieve gerechten toch niet verloochent!

Reageer