Crisisberaad coalitie ‘absolute topwedstrijd’

Publiek op de banken bij politieke derby

Den Haag is sinds een aantal dagen het toneel van heftige coalitie-onderhandelingen. Volgens insiders heeft de confrontatie alle kenmerken van een absolute klassieker in zich. Inzet is de toewijzing van extra geld om de huidige economische malaise het hoofd te bieden. Een politieke topwedstrijd, waar de fractievoorzitters het onderste uit de kan willen halen. En dat was te merken.

Maxime Verhagen, Minister van Buitenlandse zaken, voorspelde een zware pot voetbal. “We zitten halverwege het seizoen, en iedereen is moe. Dan hebben die mannen peper in hun reet nodig. Anders kijk je zo tegen een achterstand aan.” De minister complimenteerde partijgenoot Van Geel met een mooie redding vlak voor de rust: een doelpoging van lange afstand werd zeer bekwaam gepareerd. Van Geel zelf vindt het allemaal wel meevallen: “Het was eigenlijk heel simpel: de PvdA probeerde er tijdens een dood spelmoment een slordige 200 miljoen aan stedelijke vernieuwing in te jagen. Op die momenten moet je scherp zijn; daar hebben we met de fractie de hele winter op getraind.”

Ook bij andere partijen is de wedstrijd als een uitputtingsslag ervaren. Mariëtte Hamer (PvdA) wist meteen al dat het een moeilijke wedstrijd ging worden. “De christelijke partijen uit, altijd lastig. Als die de linies dichtgooien dan kun je er niet doorheen breken. Ga je toch vol in de aanval dan heb je zo een counter om je oren. Blijven opbouwen, dan komen de kansen vanzelf, dat is onze strategie.”

Aan de andere kant van het veld was er eveneens optimisme. Arie Slob gaf namens de ChristenUnie aan zeer tevreden te zijn over de gekozen tactiek. “Kijk, wij staan vanaf de eerste minuut met vier man minder op het veld. Dan moet je creatief zijn. Als je gaat afwachten dan verlies je het gewoon. Daarom hebben we in de eerste paar minuten meteen een flinke stapel eisen op tafel gegooid. Dat creëert onzekerheid bij de tegenstander, en daar kun je dan later weer van profiteren.”

In het veld was de spanning duidelijk van de koppies af te lezen, en dat had een paar hectische momenten tot gevolg. Arbiter Balkenende, die vlak voor de rust een opmerking van Bos als ‘irrelevant’ beoordeelde, staat ook na het bekijken van de beelden achter zijn beslissing. “Het is druk in zo’n moment, en je moet een beslissing maken. Met de informatie die ik toen had heb ik de juiste beslissing gemaakt, en daar sta ik voor de volle 100% achter. Terugkijken heeft dan wat mij betreft weinig zin.”

De uitspraak van Bos is niet het enige moment van controverse. Een zuivere overtreding van Slob werd vlak voor de rust compleet gemist door Balkenende. De fractievoorzitter van de Christenunie citeerde opzettelijk een foutieve inflatie-index om onderhandelingsvoordeel te behalen, een manoeuvre die de underdog het nodige voordeel opleverde. Volgens de PvdA is over dit moment het laatste woord nog niet gesproken.

De wedstrijd zal morgen voortgezet worden met een aanvallend CDA, dat speelt met Donner en Hirsch Ballin op de vleugels en Eurlings in een vrije rol. Zowel de ChristenUnie als de PvdA hebben al aangegeven hun opstelling aan te passen om deze wijziging op te kunnen vangen. Mocht er toch een doorbraak geforceerd worden dan zijn supportersrellen op het Binnenhof niet uitgesloten. Eén ding is duidelijk: het laatste fluitsignaal heeft nog lang niet geklonken.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Publiekswissel? Dat wordt nog wat. Dat het stadion schreeuwt om Geert en dat dan Geert Meijering, het grote talent uit Vlissingen, wordt ingezet.

Reageer
gravatar

Hirsch Ballin heeft idd een zeer sterke rechter buitenkant. Hij is echter zó’n sterke rechtspoot, dat hij daarmee ook wel erg voorspelbaar is. Bos en -vooral- Rouvoet zijn daarentegen veel gevaarlijkr op het vlak van de verrassing. Van Rouvoet weet je nooit, of hij over links, dan wel over rechts zal aanvallen of, struikelen, zoals sommige mensen ook wel eens zeggen.
Bos verwacht je over links, maar die duikt dan plots op over de rechterflank. Behalve, als je hem dáár gaat verwachten. Dan zal hij juist via de links-buitenpositie te voorschijn komen. Nee, deze pot is nog lang niet beslist.

Reageer
gravatar

Spannond!

Hirsi Ballin op de vleugel zou nog weleens voor een verassing kunnen zorgen met een buitenkantje rechts.

Reageer