De Mol brengt smurfen-realityserie voor kinderen

'Je kunt kinderen niet vroeg genoeg confronteren met de realiteit'

John de Mol denkt een nieuw baanbrekend concept te hebben ontwikkeld voor kinderen. Het tijdperk van tekenfilms voor de jeugd is volgens De Mol voorbij. In de 21ste eeuw zijn de personages van de tekenfilms echt geworden. In een nieuwe smurfen-realityserie zijn alle 101 smurfen in een dorp 24 uur per dag te volgen terwijl zij op bijstandsniveau moeten overleven. 7 April is de eerste aflevering. Wekelijks zal er één smurf weggesmurfd worden door de kinderen.

“Je kunt kinderen niet vroeg genoeg confronteren met de realiteit”, zegt De Mol. De mediamagnaat denkt dat door kinderen stelselmatig te laten opgaan in een fantasiewereld, ze verkeerde voorbeelden gaan nadoen. “Wij behouden de aantrekkingskracht van de tekenfilmversie, maar confronteren de kinderen met de harde realiteit van deze mensen. Een heel dorp blauwe mensen die op bijstandsniveau leven, dat is vermakelijk en leerzaam,” aldus De Mol.

De serie zal een uniek inzicht geven in het functioneren van het smurfendorp. Er is veel nieuwsgierigheid over de leiderschapskwaliteiten van Grote Smurf, volgens velen de aangewezen smurf om het dorp door de recessie te trekken. Door de afwezigheid van een monetair stelsel valt te bezien of de communistische ideologie nog heilzaam kan werken in het dorp. Er wordt ook druk gespeculeerd of het mysterie rond de reproductiemogelijkheden van de blauwe baasjes eindelijk opgehelderd zal worden. “De EO wilde er graag 40 Dagen Zonder Smurfin van maken. Gelukkig is RTL niet zo preuts,” zegt de mediatycoon. Het is nog onduidelijk welke rol Gargamel in het geheel krijgt. Er gaan geruchten dat weggestemde smurfen bij hem terechtkomen, zodat hij wellicht eindelijk de Steen der Wijzen kan fabriceren.

De serie zal pas in april van start gaan. De eerste criticasters zijn echter al opgestaan. De Gouden Kooi zorgde destijds ook voor ophef en werd door de politiek als ‘moreel verwerpelijk’ gezien. Ditmaal komt de kritiek uit de pedagogische hoek. Jeugdpsycholoog Berend Hooglander denkt dat het ideaalbeeld dat kinderen hebben van smurfen ruw verstoord zal worden. Het kan traumatische gevolgen hebben voor de jonge kijker. “Relatief onschuldige smurfen uit een tekenfilmserie zullen in het echt niet zo onschuldig zijn. Driftige Smurf zou zich bijvoorbeeld kunnen ontpoppen als aggresieve straatjongere en veel porno kijken. Dat kan zorgelijke effecten hebben op jonge kinderen,” aldus Hooglander.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik dacht altijd dat de kracht van het smurfendorp was, dat men -onder de bezielende leiding van Grote- een eenheid vormde. Ieder deed wat, behalve de smurfin die deed het met iedereen. Enfin. Ik geloof niet dat ik vertrouwen heb in een persoon als De Mol waar het gaat om -om het even welke vorm van- moraal. Alles wordt natuurlijk omgedraaid. Het smurfendorp is een afvalrace waar het gaat om winnen en pakken. Wat zou het een kind (u) gaan kosten om een bijstandssmurf weg te smurfen?

Reageer
gravatar

Toen ik de mol in de fabeltjes krant spotte was ik in de veronderstelling dat deze gauw een tuintje op z’n buik zou krijgen maar het lijkt een parasiet in zoogdier kleren. Hopelijk houdt Gargamel de weg gestemde smurfen voor zich zelf en voert hij Azraël porties mol.

Reageer
gravatar

Straattuigsmurf die marihuana en coke dealt. Loverboysmurf die smurfin de prostitutie indrijft. Imamsmurf die ijdele smurf het liefst met het hoofd naar beneden van een paddestoel smijt. Vastgoedsmurf die wordt geliquideerd. Grote smurf zal nog moeite hebben het geheel in het gareel te houden.

Reageer