“Gereguleerd, da’s niet verkeerd”

PvdA en GroenLinks samen voor meer regels

De PvdA en GroenLinks beginnen een gezamenlijk offensief om het aantal wetten en regels in Nederland te verhogen. Met de slogan “Gereguleerd, da’s niet verkeerd” presenteren de twee politieke partijen hun plannen vandaag in perscentrum Nieuwspoort. Ze gaven meteen al enkele voorbeelden van de creatieve en speelse nieuwe wetten die ze willen gaan invoeren. Ook de burger wordt betrokken bij de ‘legislatieve lente’.

Woordvoerder namens de PvdA is Tweede Kamerlid Lea Bouwmeester. Het invoeren van regels hoeft niet moeilijk te zijn, zegt zij. “Het is belangrijk om misstanden meteen en als het ware reflexmatig om te zetten in een wet.” Bouwmeester komt met een voorbeeld. “Laatst heb ik nog een mooi nieuw verbod ingevoerd. Veel kinderen onder de 16 drinken teveel. Dan kun je de ouders erop aanspreken, of de kinderen zelf verantwoordelijk stellen voor hun gedrag. Maar ik dacht: zijn daar nog geen regels over?” Al snel had Bouwmeester iets bedacht: bij supermarkten die meer dan drie keer de fout in gaan en per ongeluk drank aan een 15-jarige verkopen, wordt de alcoholafdeling tijdelijk gesloten. “Een sluitende controle is bijna onmogelijk en de alcoholdrinkende jongeren gaan gewoon naar een andere supermarkt, of ze laten oudere vriendjes of familieleden drank voor ze kopen, maar daar gaat het niet om. Het gaat erom dat er een regeltje bij is”, aldus een verheugde Bouwmeester.

“We kunnen niet genoeg regels en wetten hebben in dit land”, beaamt Kees Vendrik, parlementariër namens GroenLinks. “We hebben er al een hele hoop en dat is natuurlijk mooi. Maar wat mij betreft kunnen we in de komende vier jaar makkelijk toe naar een verdubbeling.” Vendrik heeft onder andere een nieuwe wet ingediend die het recht op thuiswerk moet garanderen voor alle Nederlandse werknemers. “Je moet het vooral niet overlaten aan de bedrijven zelf, om te bepalen of hun werknemers mogen thuiswerken of niet” zegt Vendrik. “Dat moet je in een regeltje vastleggen. En dan de bedrijven boetes geven of, nog leuker, rechtszaken gaan voeren om thuiswerken af te dwingen.” Vendrik merkt daarbij nog op dat het uitbreiden van bestaande wetten niet ideaal is. “Het mooiste blijft toch om een hele nieuwe wet op te stellen. Dat geeft een heel bijzonder gevoel.”

De twee partijen hebben inmiddels ook een website geopend, www.gereguleerddasnietverkeerd.nl, waar alle Nederlanders nieuwe ideeën kunnen indienen voor regels en wetten. “We zijn erg benieuwd welke zaken we nog niet onderworpen hebben aan bureaucratische rompslomp” zegt Bouwmeester. Vendrik weet te melden dat er al enkele nuttige suggesties zijn binnengekomen. “Er blijken nog maar heel weinig regels te zijn over de scootmobiel. Erg leuk, ik ben er meteen mee aan de slag gegaan.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Het nieuwe kabinet neemt deze legislatieve lente over. In het kader van de BTW-verhoging op cultuur, gaat er ook belasting geheven worden op grappen, die in het wild gemaakt worden.
Aangezien ook hier geen waterdichte controle op te maken is, en het zeer waarschijnlijk is, dat er rechtszaken gevoerd gaan worden of iets al dan niet een grap is, past dit prima in dit regeltjes-offensief.
Het latere werk van Bert Visscher is in elk geval uitgezonderd van welke heffing dan ook.

Reageer
gravatar

Ik moet me elke dag melden om mijn aantal ademhalingen per dag te melden – zodoende kan het ministerie van gezuchtheidszaken beter inschatten hoeveel CO2 er in de atmosfeer kan worden losgelaten.

Ik doe graag mee aan gratis controlles en heb daarmee een positieve bijdrage aan de wetenschap – sinds mijn pilot micrwave hoef ik niet meer zoveel keer per dag te ademen – ik krijg daarmee een korting op mijn zuchtenkostenrekening.

Reageer
gravatar

Het is wel heel makkelijk om hier maar weer negatief op te reageren. Vergeet AUB niet, dat het hier regelGEVING betreft. Het gaat dus zomaar, om gratis regels, die je niet eens hoeft te kopen! Welnu, als er in dit land IETS is, waar men dol op is, is het wel ‘GRATIS’ Niet over zeuren, dus, maar profiteer ervan!

Reageer
gravatar

ik dacht gaan we nu weer Pvda en GroenLinks bashen ………
blijkt het helemaal geen satire te zijn maar een letterlijk verslag van de betreffende partijen – deden ze ook al met Sarah Palin – wat gemeen

Reageer