Nieuwe serie: Toen was geld heel gewoon

Cox komt met komedie zonder dure grappen

De KRO start binnenkort de nieuwe komedie Toen was geld heel gewoon. Een hilarische pre-crisis serie die ons doet terugverlangen naar de onbekommerde luxe van de jaren vijftig. Volgens schrijver en acteur Gerard Cox een “eerlijke komedie zonder dure grappen, die het best valt te genieten met een borreltje en een nootje.”

Volgens Gerard Cox (o.a. bekend van Lieve Jongens), het creatieve brein achter de serie, is dit precies wat de mensen nodig hebben in tijden van crisis. Cox: “Nostalgisch vermaak, maar wel geinig. Mensen verlangen terug naar de luxe van de jaren vijftig. Het ongedwongen leven zonder stress, foute hypotheken, hedgefunds, maar wel een lekker dikgesmeerde boterham en wat pinda’s bij de borrel.”

In de serie zien we de conservatieve Rotterdamse zeeman Joop de Drijver, zijn progressieve vrouw Hannie en allerlei knotsgekke types uit de buurt. Een beetje zoals in Toen was geluk heel gewoon, de successerie die vorig jaar na meer dan 200 afleveringen stopte. Cox: “Met die serie zaten we al in 1974, je kon de kredietcrisis bij wijze van spreken al ruiken, het was niet lollig meer. Met deze serie gaan we weer verder terug naar waar we gebleven waren toen geld nog heel gewoon was in de jaren vijftig.”

Cox kwam op het idee dankzij de actualiteit: “Je hoort de hele dag in het nieuws dat het niet zo slecht is gegaan met Nederland sinds 1930. Daarom gaan wij met de serie weer terug naar betere tijden. We dachten eerst aan de eerste helft van de jaren veertig, toen tot de meeste mensen doordrong dat de grote depressie na de beurskrach echt voorbij was. Maar voor Rotterdam waren de jaren vijftig nog mooier.” Aldus de ster van onder andere De Vriendschap.

Cox: “In de jaren vijftig wist je wat je nodig had. Een baan en brood op de plank, en dat was er voor iedereen. In tegenstelling tot de laatste maanden zat de economie juist in de lift.” Volgens Cox kan de gewone Nederlander ook nog wat leren van de jaren vijftig. Toen werkten de vrouwen gewoon thuis als moeder. Als ze dat nu ook weer zouden doen is er werk voor iedereen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Het zal een keer NIET over Amsterdam gaan … ik ben daar allergisch voor.

Reageer
gravatar

Bus Showfeur (#6): ik ken nog de variant “Echte Amsterdammers beginnen pas te werken ná hun dood”

Reageer
gravatar

Helemaal waar, maar ik mis hier iets over pinnen. Als straks het contante geld uit de supermarkten is verbannen, volgt de rest van de detailhandel en worden munten echt nostalgisch (was dit trouwens niet een site voor parodie en satire?).

Reageer
gravatar

@Darkness: je snapt er nog steeds niks van! Dat 020 zakt weg in het gat van die Noord-Zuidlijn. Dat is precies waar het thuis hoort. “Als een amsterdammer werkt, dan werkt-ie tegen.” Aldus de onvolprezen wijsheden mijns Grootvader-zaliger.

Reageer
gravatar

Martijn, mag ik je er even fijntjes, als Vreugdevol op wijzen, dat dat decennium werd afgesloten met een Landskampioenschap van De Club Van Rotterdam? Onder de bezielende leiding van de roemruchte Dennis Neville werd Sparta landskampioen. Natuurlijk wil ook ik dat volgaarne mede beleven. Wat ik mij brom!

Reageer
gravatar

Ik zit nu wel eens op een comedy te wachten die zich lekker in de jaren 80 afspeelt…. Ik ben in de jaren 70 geboren, dus opgegroeid in de jaren 80, toen je allemaal gezellige series had als ‘De Brekers’ en de ‘Kip en het ei’ die zich nog allemaal in Amsterdam afspeelden, de bakermat van de gezelligheid ipv in dat al bijna 70 jaar ingeslapen Rotjeknor.

Reageer
gravatar

Typisch Nederlandse Middenstands mentaliteit ook bij uitzendbureaus: Kwam in de crises van school af moest zelf elke dag het uitzendbureau bellen en je kwam er niet tussendoor en GEEN koffie bij het uitzendbureau, die was al tijden op.

Crises was over: “Nee, U hoeft ons niet te bellen , wij bellen U” en lekker bakkie koffie bij het gesprek.

Bij de autodealer precies andersom; Zaken gaan goed, geen koffie. Zaken gaan slecht, lekker bakkie leut.

(Let maar eens op)

Reageer
gravatar

Ik ben in die periode geboren. Het waren gouden tijden . . .

Reageer