Netanyahu en Livni vechten om premierschap

Landjepik biedt uitkomst in 'close' verkiezingen

In Israël staan na een tumultueuze verkiezing de partijen dicht bij elkaar. Hoewel het er op lijkt dat de Kadima-partij van Tzipi Livni met de meeste zetels (28) zal eindigen, zal de drastische verkiezingswinst van Likoedleider Benjamin Netanyahu (27 zetels) ook zeker meewegen in de uitkomst van de formatie.

President Shimon Peres zegt niet objectief te kunnen bepalen wie de kabinetsformatie in gang mag zetten. Traditioneel ligt de verantwoordelijkheid voor de formatie in Israël niet direct bij de grootste partij, maar bij de partij die de beste kansen heeft om succesvol een regering te vormen. Omdat deze beslissing naar zijn mening ‘te subjectief is’ heeft hij besloten de keuze te laten bepalen door een objectieve maat: de verantwoordelijkheid voor de formatie en de politieke toekomst van Israël zal komen te liggen bij de winnaar van een ouderwets potje landjepik.

“Deze wedstrijd zal latent zien hoe de politici onder druk presteren”, zei de president in een persconferentie. “Het is eigenlijk heel eenvoudig. Beide partijen krijgen twee weken de tijd om zoveel mogelijk land van de Palestijnen in te nemen. De partij met de meeste vierkante kilometers krijgt de verantwoordelijkheid voor de formatie.” Peres stelde de aanwezige journalisten gerust en benadrukte de eerlijkheid en objectiviteit van de tweestrijd: “We hebben wat basisregels opgesteld. Zo mogen er maximaal 20 raketten gebruikt worden, anders wordt het zo rommelig. Oppervlakte in Gaza-Stad telt dubbel, dus dat kan druk worden. Verder wordt er op EPO getest en zal er streng worden opgetreden tegen mogelijk vals spel. ”

De beide politieke leiders geven aan te kunnen leven met de uitkomst. Netanyahu zegt haast niet te kunnen wachten tot hij mag beginnen. “Hier ligt een uistekende kans om te laten zien waar wij politiek toe in staat zijn. Om onszelf te trainen gaan we op hoogtestage in de Golanhoogte, om zo optimaal voorbereid te zijn. Met deze gewaagde politieke zet slaat Peres twee vliegen in één klap: de sterkste partij wint en onze belangrijkste bedreiging verdwijnt.”

Ook de volgens sommigen nog onervaren Livni grijpt de kans om haar kracht te tonen met twee handen aan: “Voor de Gazastrook overwegen we een aanval vanuit zee, dat is weer eens wat anders. Tegen de Israëlische kiezers zeg ik alvast: voor minder dan 200 km2 doen wij het niet!” Aanstaande vrijdag zal de wedstrijd feestelijk worden geopend. De Speld houdt voor u een vinger aan de pols.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *