Berlijn teleurgesteld in uitblijven terreur

Relatieve rust 'teken van provincialisme'

BerlijnNa aanslagen in wereldsteden als London, Madrid, Bali en natuurlijk New York is er onder Duitse politici onlangs opgemerkt dat Duitsland volledig buiten schot lijkt te blijven. Klaus Wowereit, burgemeester van Berlijn, heeft in een interview aangegeven ‘teleurgesteld te zijn’ in het gebrek aan serieuze aanslagpogingen op zijn stad.

“Begrijp me niet verkeerd”, aldus de burgervader, “terreur is iets verschrikkelijks, en wij proberen het koste wat het kost te vermijden. Maar toch steekt het. Er is hier nog niets geprobeerd. Nog niets! Berlijn is toch een wereldstad? Een politiek epicentrum? Behalve een wat tegenvallende incident in 2000 hebben we in dit opzicht weinig om trots op te zijn. Nu wil ik niet zeggen dat we op een aanslag hopen, absoluut niet. Maar aan de andere kant zien wij ook het belang van het hebben van een invloedrijk profiel. En dit zegt toch iets over ons.”

‘Wowi’, zoals de eerste burger van de wereldstad ook wel liefkozend genoemd wordt, ziet naast de bekende nadelen een aantal potentiële voordelen. “Iedereen weet dat Berlijn financieel niet al te lekker draait. En je staat verbaasd hoeveel middelen er ineens vrijkomen als je alleen al een terreurdreiging hebt.”

Hoe het probleem opgelost zal worden kan Wowereit nog niet zeggen. Wel geeft hij aan binnenkort met Bondskanselier Merkel om de tafel te gaan zitten en over oplossingen na te denken. Pessimistisch is hij zeker niet: “Berlijn is al tijden een invloedrijk centrum in Europa, en ik ben er van overtuigd dat we ook dit probleem het hoofd kunnen bieden.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

De Berliner teleurstelling is begrijpelijk. Het was een goede poging om Rafaël van der Vaart naar Duitsland te sturen. Helaas is die niet veel verder gekomen dan Hamburg. (Wellicht te danken aan zijn meereizende caravan)
We zijn niet zómaar handelspartners met de Duitsers: als zij nu eens een fikse hoeveelheid van hun kwalitatief hoogstaande bier leveren en daarvoor in de plaats onze hoogwaardige terreur-oproeper Wilders aannemen, hebben we allebei wat we graag willen. Zij terreur en wij bier ipv Wilders. (Kan dat nog vóór het naderend carnaval uitgeruild worden?)

Reageer
gravatar

Misschien kunnen de Toppers een tussenstop maken als ze onderweg zijn naar Moskou. Een andere optie is natuurlijk een verrassingsconcert van Kane.

Reageer
gravatar

Overigens kan ik me de teleurstelling van Berlijn wel voorstellen. Londen en Madrid een aanslag, Parijs grote rellen en in Berlijn blijft het rustig. Zelfs Denemarken is onderwerp van agressie en Nederland scoort overal vanwege Fitniks.
Duitsland is onze grootste handelspartner. Misschien moeten we in deze tijden van crisis maar weer eens een komiek sturen. Rudie Carrell was immers ook erg succesvol.

Reageer
gravatar

@Ernst clemens: Een speld die zichzelf doorprikt lijkt me een naald. Een verbetering, mede dankzij Uw Ernstige bijdrage. Enige clementie verder is eventueel gepast.

Reageer
gravatar

@6 “De Speld heeft zichzelf doorgeprikt’. Ik neig meer naar: ‘De Speld staat open voor opbouwende correcties van lezers, schuwt de pijnlijke waarheid niet en staat bovenal voor waarachtige nieuwslezing!”. En natuurlijk nogmaals, hartelijk dank voor uw encyclopedische kennis en fotografisch geheugen.
Ook de heer Wowereit heeft aan ons te kennen gegeven dat zijn eerdere citaat op en misverstand berustte. Sommigen vermoedden een doelbewuste provocatie van Wowereit aan het adres van het voormalige Oost-Pruisen, maar dat zijn haastige conclusies waar wij ons niet aan wagen. Europa is al onrustig genoeg.

Reageer
gravatar

@ 5: Kees 22: inderdaad, op de plaats waar nu “behalve een wat tegenvallend incident in 2000” (derde alinea van onder) staat, stond eerst “maar behalve de aanslag op Hitler”.
De speld heeft zichzelf doorgeprikt!

Reageer
gravatar

Maar clemens, in alle Ernst: ik lees helemaal niks over de aanslag op Hitler.
Is hier censuur in het speld, wordt hier met onzichtbare inkt een ragfijn speld gespeel?

Reageer
gravatar

Het is toch ongelofelijk wat die Wowereit allemaal roept. Bedankt voor de tip Clemens, de waarheid kan weer zegevieren.

Reageer
gravatar

Historisch foutje van de Berlijnse burgemeester/De Speld: de aanslag door Von Stauffenberg op Hitler werd niet in Berlijn gepleegd, maar in de Wolfschanze, het hoofdkwartier van de Duitsers in Oost-Pruisen, waar Hitler zich op 20 juli 1944 (de dag van de bewuste aanslag) bevond.
Dit hoofdkwartier hebben de Duitsers moeten verlaten door de oprukkende Russische troepen.
Zo werd het centrum van de Duitse oorlogspolitiek tot aan de capitulatie op 7 mei 1945 verplaatst naar de bunker in Berlijn, waar Hitler op 30 april 1945 zelfmoord pleegde.
Dus in dit opzicht heeft Berlijn zelfs helemaal NIETS op trots op te zijn!

Reageer
gravatar

Misschien dat het helpt als ze net als de paus Richard Williamson in genade aannemen, daar. Dat zou wel wat bommen los kunnen maken, zeker in de Duitse hoofdstad.

Reageer
gravatar

Berlijn is een leuke stad. Ik heb wel interesse in een baan als part-time terrorist om de stad een beetje cachet te geven. Kan ik goed combineren met mijn huidige werkzaamheden.

Reageer