Architectural Intercourse in Urk

Ontwerp flatgebouw 'pure viezigheid'

Er is flinke beroering ontstaan in Urk over de uitbreidingsplannen aan de oostkant van het dorp. Het gemeentebestuur is bezig met het realiseren van flatgebouwen met appartementen en een aantal vakantiewoningen, om zo het toerisme in het dorp te versterken. De vereniging ‘Houdt de Noordoost netjes’ dreigt echter de bouw van één van de flats tegen te houden omdat zij het ontwerp niet vinden passen binnen de ‘grenzen van de goede zeden’.

Het probleem van de Urker vereniging is dat de te bouwen flat in een meertje staat dat omringd is door een ringdijk. Volgens de vereniging lijkt het geheel op uitvergrootte coïtus met het meer en de dijk als vulva en de flat als penetrerende schacht. “Pure viezigheid, en dat willen we hier op Urk niet. Dat er niemand eerder aan de bel durfde te trekken is echt schandalig” zegt Klaas Hoekstra, voorzitter van ‘Houdt de Noordoost netjes’.

De ontwerper, Remco Haas van HaasVandeplasArchitecten uit Groningen, reageert verbaasd als hij de reden van het protest te horen krijgt: ”Soms krijg je in dit soort dorpen klachten over de hoogte van de flat, of dat het te modern zou zijn. Toen ik begreep wat het echte bezwaar was, heb ik me toch wel even achter de oren gekrabd. De vorm van de kavel, de bestaande wegen en de natuurlijke waterlopen dwongen me tot dit ontwerp. Ik was me van geen kwaad bewust en heb zeker niet opzettelijk willen choqueren.”

De gemeente Urk zit met de zaak in haar maag, en gaat onderzoeken waarom het controversiële ontwerp niet eerder ter discussie is gesteld. Ook wordt bestudeerd of er misschien nog aanpassingen mogelijk zijn om het geheel binnen de grenzen van het fatsoen te krijgen. De plaatselijke SGP toont zich strijdvaardig, en heeft al aangegeven desnoods tot de hoogste instanties door te willen procederen: ‘Wij drijven zaken niet graag op de spits, maar er zijn grenzen aan ons geduld.’

In een reactie zegt Dr. Jacco Nahuis, architectuurdocent aan de TU Eindhoven: “Idioterie! In Amerika zijn al rechtszaken gevoerd tegen hetgeen ze daar ‘Architectural Intercourse’ noemen. Dat deze preutsheid nu ook in Nederland wordt overgenomen is schandalig! Als je op deze manier naar gebouwen kijkt wordt alles vies, dan is het Parthenon te Athene met zijn versierde driehoekige fronton ondersteund door acht forse kolommen welhaast te gelezen als een ‘gangbang’ met een getatoeëerde hoer!”. Wat de uitkomst van het interne onderzoek ook is, vast staat dat de architectonische onrust in het anders zo rustgevende vissersdorp nog tijden zal duren.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

HET WERD HOOG TIJD! Al eerder werd melding gemaakt, dat Urk met Dag 8 uit Het Scheppingsverhaal is geschrapt. Immers: op Dag 7, De Rustdag, genoot God een copieus maal en liet dientengevolge op Dag 8 een fikse boer: “Urk!” en aldus was een oereiland geschapen. Dat men daar nu de arrogantie heeft De Daad niet bij Het Woord te willen voegen is ten Hemel schreiend. ‘Meer coïtus, minder Urk!’ zou ik willen roepen.

Reageer
gravatar

Helemaal eens met de Urkers (of is het Urks?). Wat een hemeltergend object. Hebben de Groningse architecten te veel boven het aardgas gehangen? Het door provinciaalse marketinggoeroetjes bedachte Oosterstaete, met een deftige -ae- klank in plaats van de gezonden dubbele -aa-. Kom op dit is op alle vlakken een treurig ontwerp.
Of dat het op de basisdelen der voortplanting lijkt, daar begin ik niet eens aan. Misschien kan de Luchtmacht het ontwerp alvast als oefenterrein gebruiken voor hun nieuwe witte fosfor clusterbommen.

Reageer
gravatar

Nu is het woord IN ansich niet fout. Je bent immers daadwerkelijk IN je auto, of IN een stad. Echter, Urk is van oorsprong een eiland en dient hedentendage nog steeds als eiland aangesproken te worden, ook nu het geen zelfstandig eiland meer is, maar een ingelijfd grondgebied, behorende tot noord-flevoland en direct grenzend aan Friesland.

Het is hedentendage dus geen eiland meer, desalniettemin dient het dus nog wel als zodoende aangeschreven te worden.

En met die sexuele c.q. erotische associaties ben ik het anderzijds doch wel degelijk met je eens. Het betreft op zeer grote schaal erotische associaties met als hoogtepunt een coïtusvormige plas rondom een flat gebouw.

Reageer
gravatar

Het gebruik van het woordje “in” is sowieso nogal dubbelzinnig en geeft aanleiding tot allerlei erotisch geladen associaties. Ik ben het met je eens, Daniel. Laten we samen ten strijde trekken tegen ongepaste voorzetsels.

Reageer
gravatar

“Er is flinke beroering ontstaan in Urk over de”

Dit is wederom een journalistieke dwaling en getuigt van een slecht review beleidt bij deze zo gerenomeerde en wel gerespecteerde nieuwsorganisatie. Een ieder die in dit land verblijft en pretendeert deze nationaliteit te hebben, moet weten dat het OP Urk is, en niet IN Urk, zoals dat verderop in het artikel wel correct vermeld is.

IN Urk staat gelijk aan met de knieën in de klei en onder het asfalt.

Reageer
gravatar

Wat nou natuurlijke waterlopen? In een polder die amper 60 jaar geleden is drooggevallen? Laat me niet lachen. Hier moet een diepgeworteld complot achter steken om de arme gelovigen op het voormalige eiland in hun diepste geloof te treffen en kwetsen. Schande!!!

Reageer