Gazatop kent beroerde start

All-Inclusive formule stelt zwaar teleur

Het leek de Egyptische president Mubarak een goed initiatief: een luxueuze, all inclusive Gazatop in de bekende badplaats Sharm el Sheikh, om een politieke oplossing te vinden voor het conflict in de Gazastrook. Diplomatieke strubbelingen dreigen het samenzijn echter grondig te verpesten. Nicolas Sarkozy (Frankrijk) beklaagt zich over zijn all-in arrangement, terwijl Angela Merkel (Duitsland) het excursieprogramma beneden de maat vindt. Alleen Gordon Brown (Groot-Brittanië) lijkt zich te amuseren.

De Franse president Nicolas Sarkozy is ontevreden met het beschikbare eten. Zijn oranje polsbandje, dat hem recht geeft op onbeperkt eten en drinken gedurende de gehele top, levert hem weinig plezier op. “We krijgen alleen maar kapotgekookt Europees eten. Ik eet al drie dagen rijst met lauwe groenten. Het vlees is altijd op.” Sarkozy verdenkt Angela Merkel en Gordon Brown, de regeringsleiders van respectievelijk Duitsland en Engeland. “Gisteren begonnen ze om drie uur ‘s middags al aan het avondbuffet” luidt zijn beschuldiging.

Angela Merkel is niet te spreken over de excursies tijdens de top. “We zijn naar de pyramides geweest, waarvoor we dus gewoon extra moesten betalen. 6 uur in de bus, Nick (Sarkozy, red.) wilde natuurlijk weer bij het raampje zitten. En als je daar eenmaal bent, in die hoofdstad, hoe heet het, Caïro, sta je overal voor in de rij. Ik heb drie uur bij de toiletten staan wachten.”

Van de wereldleiders lijkt de Britse premier Gordon Brown zich het meest thuis te voelen. Volgens zijn kamermeisje was hij vanaf half twaalf in de bar te vinden, waar hij trots met zijn all-in bandje zwaaide, en de barman complimenteerde met zijn ‘Egyptisch uiterlijk.’ Het personeel moest Brown zelfs enigszins in toom houden toen hij ongeduldig zijn eigen biertjes begon te tappen, een broodje kebab eiste en de hotelmanager ‘Ali Baba’ noemde. De Britse premier heeft nog geen commentaar gegeven, zijn woordvoerder zegt dat hij momenteel ziek op bed ligt met buikloop.

Initiatiefnemer Mubarak zegt de hoop zeker nog niet op te geven. De Egyptische president gaf aan veel te verwachten van de gezamenlijke jeepsafari naar de Sinaï-woestijn. Volgens hem zou de ‘rustgevende omgeving’ van de woestijn en de authentieke bedoeïenendans de regeringsleiders weer dichter bijeen kunnen brengen. “Ik heb het volste vertrouwen in het slagen van de top, en ben er van overtuigd dat we grote stappen zullen zetten op weg naar ons gezamenlijke doel, vrede en stabiliteit in het Midden Oosten.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

hartelijk dank voor dit artikel.

zo’n blik achter de schermen laat zien, dat onze grote leiders ook maar mensen zijn, net als U en ik. een geruststellende gedachte! en wat ben ik blij dat het er op zo’n top vrij sober aan toegaat. zeker in deze economisch onzekere tijden is het het goed om te zien, dat ook wereldleiders hun broekriem aantrekken. het juiste voorbeeld, zou ik zeggen en ik kan dan ook zeggen: wij staan achter U en trekken op onze beurt de broekriem aan.

wat ik in het artikel wel een beetje mis, zijn de inhoudelijke kanten van het verhaal. er zal toch wel meer besproken zijn dan het eten?
nou ja, laten we hopen dat men er uit heeft gesleept wat eruit te halen viel, want wereldvrede, dat hoop ik nog mee te maken in mijn leven.

Reageer
gravatar

Ik vind het een schande dat onze JP niet is uitgenodigd! Wie anders dan hij was beste maatjes met George W.? Wie anders dan hij kent daarom het Israëlbeleid van binnen en buiten? Wie anders kan met zijn standvastigheid en vastberaden leidersblik de gemoederen susses? Zonder onze JP is deze top gedoemd te mislukken!

Reageer
gravatar

Het mag dan een all-in-arrangement zijn, ik weet eerlijk niet, of dat polsbandje ook recht geeft op verwoesting door Israelische soldaten. Best mogelijk, dat je dan een groen polsbandje moet hebben, ipv het oranje all-in bandje. Het komt mij dan ook voor, dat die rage van enkele jaren geleden, waarbij de deelnemers ‘zoveel mogelijk bandjes’ droegen door zulk een behoefte is ingegeven. Ik zal mij leren!

Reageer
gravatar

Ik weet niet wat ik hiervan nu weer moet vinden.
Enerzijds zijn er mensen die altijd wat te mauwen hebben, zelfs in het wrede licht van de situatie in Gaza.
Anderzijds verwacht je met een all-in-arrangement natuurlijk wel een goede service.

Het Israelische leger heeft toch even niks te doen: kunnen die niet even gaan kijken? Gewoon doen waar het goed in is: vernielen dat hotel. Dat zal ze leren!

Reageer