Hoummous blijkt Arabisch product

PVV roept op tot boycot van ‘gelukzoekende producten’

Het klonk Sietse Fritsma altijd lekker Hollands in de oren: kikkererwtenpasta, ook wel bekend als hoummous. Maar tot zijn grote schrik blijkt uit recent PVV-onderzoek dat hoummous van Arabische afkomst is. Daarmee is het exotisch broodbeleg dus een substantieel onderdeel van “de islamiseringstsunami die koste wat het kost gestopt moet worden”. Fritsma roept op tot een keurmerk waardoor Arabische producten makkelijker te onderscheiden zijn van ‘eigen eten’. Daarmee denkt hij meteen een oplossing voor de kredietcrisis in Nederland te hebben gevonden. 

Het staat bekend als hoummous, hummes, humes, hoemoes en humoes en is te krijgen in elke Nederlandse supermarkt. Weinig Nederlanders weten echter wat het echt is: حمّص, een uit Damascus afkomstige pasta. Daar moet volgens Fritsma verandering in komen. Fritsma: “Wie goed geïnformeerd is zal eerder kiezen voor de minstens zo traditionele pindakaas op zijn boterham in plaats van de hoummous op zijn pita.”

In zijn pamflet Eigen voedsel eerst roept PVV-Kamerlid Fritsma daarom op tot het kopen van Nederlandse producten in plaats van producten uit het Midden-Oosten. Volgens de parlementariër het middel bij uitstek om in tijden van crisis de superioriteit van de vaderlandse economie te behouden. Hij pleit voor een keurmerk waarin aangegeven wordt welke producten Arabisch zijn, volgens Fritsma vergelijkbaar met het ‘ik kies bewust’ logo. Fritsma: “Als er op hoummous, schapenkaas, falafel en andere Arabische houtje-touwtje producten een logo staat met ‘moslimvoedsel’, dan kan iedereen pas echt bewust boodschappen doen.”

Daarnaast wil hij een signaal afgeven aan de zogenaamde ‘hoummous-Hollander’. De  Nederlanders die volgens de PVV de moslimcultuur opzuigen en verspreiden met hun toastjes, koriander en goede bedoelingen. Fritsma: “Dat zijn de mensen die het zover hebben laten komen. Maar Jan met de Pet moet niet meegesleurd worden in deze suikerfeestende Islamitische zandstorm der hoummous-Hollanders. Met die naïevelingen is het gedaan. Want een goed geïnformeerd mens is op de toekomst voorbereid. Na de gelukzoekers hebben nu ook de gelukzoekende producten hun beste tijd gehad.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ook ik leef kadaverloos en schrijf met een rechtsbenige voorkeur.

Reageer
gravatar

@Meisje. Rechtse vegetariërs? Die bestaan, wat dacht je van Hitler? Zou die een voorkeur voor Israëlische of Arabische chumus hebben gehad? Ik denk Arabische, want dat scheelt maar twee letters met Arische.

Reageer
gravatar

Ik heb laatstelijk kikkererwtenpasta op een witte tijgerboterham gesmeerd. Zouden nu de PVV en Marianne Thieme gezamenlijk tegen mij ten strijde trekken? Dat zou toch mooi zijn. Wat één enkele, verkeerde boterham al niet vermag!

Reageer
gravatar

Wij hebben thuis trouwens Israelische humus; zou dat wel mogen van onze PVV vrienden? Misschien het liefst als het humus uit de illegale nederzettingen is?

Toch nog een optie dus voor rechtse vegetariers (zullen die bestaan?) die toch graag vruchtbare bodem spul op hun brood willen smeren! Je spreekt humus trouwens uit met een g (h is g in hebreeuws en arabisch) dus dan is het geen vruchtbare bodem meer.

Reageer
gravatar

Ik hou anders wel van een beetje multiculti.
Pinda’s komen uit Afrika, zoethout uit Centraal-Azië, nasi uit Indonesië, peper en muskaat en veel meer specerijen uit Indonesië, chocolade, aardappels en tomaten uit Amerika, wortelen uit Afghanistan, tulpen uit Iran en Turkije. Maar klompen uit Gelderland en Brabant, als ze niet uit China komen, tenminste.
Het saaie, primitieve oer-Nederlandse eten moet Fritsma’s hersens wel aangetast heben.

Reageer
gravatar

@AVe. Ja hoor, zoals Dercks al zei: “dit is echte satrie”.
@Truckdriver. Jij als truckdriver zou toch moeten weten dat de naam van het Tsjechisch automerk Škoda, “jammer, zonde” betekent, afgeleid van het Duitse “schade”. Toch is het een goed merk, ik rij er al jaren in. Een naam zegt niet zoveel. In het Nederlands betekent “humus” de vruchtbare bodem. En eerlijk gezegd lijkt die kikkererwtenpasta daar wel een beetje op. Aan mij is het in ieder geval niet besteed.
@Steev. Olijfolie, vredig? Ik begrijp het beeld dat je voor ogen staat: de olijftak als (bijbels) symbool van de vrede. Maar met betrekking tot het Midden-Oosten zie ik daar toch vooral een met kogels (afkomstig van de maffia?) doorzeefde duif naast liggen.

Reageer
gravatar

Waarmee ik trouwens niet wil zeggen dat buitenlandse producten ‘troep’ of slecht zijn. Maar wel dat iemand die troep op zijn brood lekker vindt, zich over dit soort dingen druk maakt.
Gelukkig is het maar satire 🙂

Reageer
gravatar

@Haes: slaolie? Ontleed dat woord! Sla-olie! Wat een agressie spreekt uit dat woord! En dan de Arabieren en de moslims oorlogszuchtigheid verwijten? Neen, ik hou het bij mijn vredige olijfjes en hun al minstens even vredige olie. Overigens: wat is er mis met de maffia? Je betaalt ze een vriendenprijsje en ze beschermen je. Niets mis mee toch?

Reageer
gravatar

@Aster Willems. Dit artikel is toch een grap he, zij het een tamelijk slechte?!

Reageer
gravatar

@ Stefano. En dan haal je wel van die maffiose rotzooi in huis? Ik bak gewoon in keurige slaolie. Ik ben overigens wel blij met die klimaatverandering, met een beetje geluk kunnen we over een aantal jaren onze eigen olijfboomgaarden aanplanten.

Reageer
gravatar

Kijk, hier zullen ze op HVV blij mee zijn. Een prima initiatief van Fritsma. Om elke schijn van discriminatie tegen te gaan, stel ik wel voor hetzelfde te doen met christelijke en ander producten.

“Dit ei werd vervaardigd in het Zweet des Aanschijns”

“door geen god goedgekeurd” (humanisten)

“Ex-kathedra geproduceerd” (RK)

Reageer
gravatar

Wat dachten jullie van koffie? Weg met die troep! En de Arabische cijfers? I, II, III afschaffen die hap! En in een moeite door ook het getal (het woord “cijfer” komt uit het Arabisch!) nul uitbannen. Dat is toch niets en dat heb je dus helemaal niet nodig.

Wat een rare ideeën komen ze eigenlijk mee, die Arabieren, toch?

Reageer
gravatar

@Meisje: het hangt er wel vanaf op wat voor soort olie je doelt. Zo heb ik thuis een fles olijfolie die gewoon keurig blank is. Uiteraarderwijs gebruik ik wel olijfolie van Italiaanse olijven! Ik kijk wel uit, ga me daar een beetje Tunesisch Arabische olijfolie in huis halen. Komop, hé, ik heet geen Yusuf.

Reageer
gravatar

Olie komt ook voor een groot deel uit de arabische wereld. Het lijkt mij een zeer goed idee daar nu eens actie tegen te ondernemen. Het is ook nog een zwart, bah.

@Jakin, inderdaad wat een idioot he, dat ze er pas na jaren achter zijn gekomen dat hoummous arabisch is, dat hoor je toch al aan de naam… dom dom dom

Reageer