Israël bouwt koepel over Gaza

Eerste paal volgende week de grond in

Israël gaat een koepel bouwen over de Gazastrook. De koepel van kunstenaar Christo moet een eind maken aan de raketbeschietingen van de Palestijnse terreurgroep Hamas. Dit maakte Premier Olmert vanmiddag bekend tijdens een persconferentie over de achterliggende redenen voor van de inval van het Israëlische leger in Gaza.

Het bouwwerk zal de grootste koepel ter wereld worden en moet in 2010 klaar zijn. De koepel wordt ontworpen door kunstenaar Christo, die wereldwijde faam verwierf met het inpakken van gebouwen zoals de Rijksdag in Berlijn. Voor Christo wordt het de eerste keer dat hij een heel gebied zal inpakken.

De kunstenaar toonde zich in zijn nopjes met de nieuwe opdracht. “Het is een eer om een project te kunnen uitvoeren waarbij honderdduizenden burgers zijn betrokken. Luxemburg, de Westelijke Sahara en Cuba hebben eerder mijn voorstellen afgewezen. Ik hoop dat de Palestijnen energie halen uit het kunstwerk en niet proberen het op te blazen.”

Het Israëlische leger, de luchtmacht en marine zijn ingezet om voorbereidingen te treffen voor de bouwwerkzaamheden. Tijdens de huidige operatie slopen zij de gebouwen in de Gazastrook waar de fundering voor de koepel moet herijzen. De verwachting van Olmert is dat de eerste palen over een week kunnen worden geslagen, daarna zal er beton worden gegoten. Wanneer de koepel af is, zal een veertigtal tunnels vanuit Egypte voor zuurstof zorgen.

De Palestijnse Autoriteit reageert bij monde van president Abbas verbolgen over het initiatief, omdat het niet proportioneel is. “De bezetters meten met twee maten. Ze zouden ook over de Westelijke Jordaanoever een koepel moeten bouwen.” De Amerikaanse president Bush reageert daarentegen enthousiast op het initiatief. Hij heeft op de valreep van zijn ambtstermijn een commissie in het leven geroepen die moet onderzoeken of een soortgelijke koepel ook over Iran kan worden gebouwd.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

@Alexander: het beste zou natuurlijk zijn, om raketwerpers in te bouwen, dan kunnen de Israeli’s gewoon doorgan met bang te zijn en zich te verschuilen. Maar dat zal wel te ver gaan.
Maar Christo is nu al zo revolutionair bezig voor zijn doen, dat hij in mijn ogen wel een stap verder kan doen: in plaats van gewoon eenkleurig doek te gebruiken, kan hij nu tenminste raketten schilderen op het beton.

Reageer
gravatar

Waar en wanneer kan ik meedoen aan een inspraakavond over deze koepel? Ik vind wel dat het een koepel moet worden die recht doet aan het culturele erfgoed van de Gazastrook en het landschap niet te veel verstoort.

Reageer
gravatar

En, ja het denken gaat immer verder, er schieten me nog meer ideeën te binnen.
Geïnspireerd door de carbidbussen in de omgeving: als er nou problemen ontstaan onder de koepel van Gaza, dan kunnen de Israeli’s gewoon carbid en water door de luchtinlaten naar binnen gooien, enige tijd wachten en een lucifer bij de gaten houden. Dat is veel efficiënter dan gooien met bommen en schieten met tanks en veel veiliger dan vechten met soldaten. En, als er een gat in de koepel uitgespaard wordt waar men een bal in propt, kan men misschien Libië nog raken. Boeren hier in de buurt schieten met een carbidmachine (gemaakt van een oude betonmolen) een halve kilometer ver! Wat zal een carbidmachine ter grootte van Texel dan niet halen!
Het werkt natuurlijk ook andersom. Als Gaza in een betonnen koepel ingepakt kan worden, kan de Westoever dat ook. Als eenmaal die beide delen van Palestina ingepakt zijn, kan men rustig een paar atoombommen op Israel gooien, want de Palestijnen zitten dan veilig onder hun koepel. Even een filter voor radioactiviteit op de luchtinlaten, en alles is in orde.
Zo snijdt het mes aan twee kanten.

Reageer
gravatar

@Melle: Dat valt me nou juist zo tegen van Christo: voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Ik heb altijd gedacht, dat hij voor het grotere gebaar ging.
Wat me trouwens ook tegenvalt, nu ik mijn artificiële gevoelens nader analyseer, is het functionele aspect: de koepel moet een einde maken aan beschietingen. Dat is ook de ware kunstenaar vreemd. Ik ben grootgebracht met de kreet l’art pour l’art. En heb altijd de indruk gekregen dat het Christo ook nooit te doen was om nuttigheid. Of was het inpakken van de Bondsdag bedoeld om de democratie te stoppen?

Nee, ik vind er steeds meer tegen te zeggen. Als kunstwerk dan.
Als technische maatregel zijn er wel argumenten voor te vinden. Al mag ik dan als verbetering voorstellen, dat de luchtinlaten niet via de tunnels naar Egypte lopen, maar naar Israel. Dan kunnen de Israeli’s bij problemen gewoon gas naar binnen blazen. Op die manier wordt de koepel veel effectiever benut dan je met prikkeldraad en wachttorens kunt doen.

Reageer
gravatar

Hoi Kees,

dan heb je de would-be terrorist nog niet op zijn neus zien kijken als zijn zelfgefabriceerde raket via de binnenkant van de koepel weer terug op zijn taas komt lazeren.. En het houdt de kosten ook in de hand, Israël is veel groter natuurlijk..

Reageer
gravatar

Nou zeg, die Christo is ook snel tevreden! Hoe groot is de Gazastrook nou helemaal? Niet veel groter dan Texel, hoor ik steeds maar via de media.
En als het gaat om het weren van de raketten, kan hij beter een koepel over Israel heen bouwen: dan kaatsen de raketten veel mooier terug. En aan de oostkant is er al een begin gemaakt met die afscheidingsmuur. Hier en daar een stuk terugzetten en hij kan meteen beginnen met bouwen.
Dan sluit hij ook veel meer aan bij en bouwt hij voort op de kennelijke behoefte van Israel om zichzelf af te zonderen. Dat is voor een kunstenaar toch veel meer een uitdaging.
Ook de toevoer van lucht kan beter geregeld worden door in de flanken van de Golanhoogte luchtinlaten te maken.
Hoewel de symboliek natuurlijk beter tot zijn recht komt als de koepel glad afgewerkt wordt.

Kortom: het inpakken van Gaza is een gemiste kans voor Christo. Maar dat is dan wel weer in lijn met alle gemiste kansen in het Midden-Oosten, helaas.

Reageer