Het jaarlijstje der jaarlijsten

Met o.a. de leukste Lamagrap!

Voor wie door de jaarlijstjesbomen het jaarlijstjesbos niet meer kan zien, is er maar één jaarlijstje dat er echt toe doet. In ‘het jaarlijstje der jaarlijstjes’ neemt De Speld de winnaars van de beste jaarlijstjes met u door. Zo ziet u op één pagina wat u dit jaar niet had willen missen: de mooiste nieuw ontdekte diersoorten, de moeilijkste boodschappenlijstjes uit MAX Geheugentrainer, de beste grappen van De Lama’s en natuurlijk de programma-ideeën die niet door de ethische commissie van SBS kwamen.

5. De mooiste nieuw ontdekte diersoorten.

Niet de nieuwe aap Cacajao agressie, de olijfkleurige gerugde roodborst Stiphrornis pyrrholaemusof de een van de vers ontdekte zes vleermuissoorten. Het was de Afrikaanse dwergkrokodil (genus Osteolaemus) die voor de grootste verrassing bij de faunaminnende medemens zorgde. De dwergkrokodil stamt namelijk niet af van één, maar van drie uitgestorven diersoorten. En misschien wel van meer. Zo werden er in de krokodil maar liefst twee nieuwe diersoorten ontdekt. De vondst leidde tot verhitte debatten in taxonomenkringen, want bij welke onderstam, superfamilie en subtripus kan deze tri-speciekrokodil worden ingedeeld?

4. De Leukste grappen van de Lama’s.

lamasNatuurlijk verandert alles wat de Lama’s aanraken in goud en is het moeilijk om tussen al die hilarische parels de strakst gepolijste diamant te ontwaren. Maar het is de echte fans van de Haha’sLamaHyves ook dit jaar weer gelukt. De kenners benadrukten traditiegetrouw ook dat het ‘natuurlijk helemaal knap is dat het allemaal wordt geïmproviseerd’.

Hoewel ‘die ene keer dat Ruben deed alsof hij een dronken Patty Brard was’ natuurlijk onvergetelijk is, viel het hoogtepunt op 5 februari 2008 al vroeg in het jaar: Jeroen Koningsbrugge als Rene Froger. “Nooit balanceerde een komiek zo treffend op de grens tussen absurdisme en realisme. Het is hilarisch en ontroerend tegelijk; kwetsbaar met bravoure. Maar vooral RETEGRAPPIG!!!”, aldus juryvoorzitter Stefan van de Haha’sLamaHyves. Kijk en geniet:

3. Programma-ideeën die niet door de ethische commissie van SBS kwamen.

partyNaast de voor de hand liggende geweigerde programma’s als Iets met boeken en Gods kleinkind: een pelgrimage, waren er ook opvallendere titels die niet door de ethische SBS-beugel konden. Onomstreden winnaar van 2008 is echter 325 Dagen mét. Hierin worden alle kandidaten van 40 Dagen zonder seks voor de resterende 325 dagen in de Big Brother villa opgesloten, met alle gevolgen van dien. Volgens een woordvoerder zijn smakeloze concepten als deze niet aan SBS besteed en was het bovendien heel moeilijk om telefoonnummers en rechten bij de Evangelische Omroep los te krijgen.

2. De Beste interpunctietoepassing van 2008.

vraagtekenDit jaar een sobere, maar unaniem gekozen, winnaar in de categorie interpunctie. De keuze ging naar een zin die ondanks de ongelukkige woordkeuze en ontoegankelijke historische inhoud, toch ‘behoorlijk lekker leest’. “Ook een kunst”, aldus de jury over:

“Tijdens de periode van troonstrijden in beide rijken – die de ganse 12e eeuw kenmerken – worden de tussenrijkse relaties er niet zelden door gekarakteriseerd dat de uit één rijk gevluchte of verjaagde pretendent in het ander rijk toevlucht en uitgangspunt voor nieuwe ondernemingen zocht; zo(als) Knut Eriksson en Erik Knutsson, de Noorse Øystein Øysteinsson en Sverre Sigurdsson; en ook gedurende het eerste deel der 13e eeuw was Värmland meer dan eens uitgangspunt voor aanvallen van de trooneiser op Noorwegen, die anderzijds aanleiding gaven tot Noorse krijgstochten naar het westen van Zweden.”

1. De moeilijkste boodschappenlijstjes in MAX-geheugentrainer.

jan-slagterHet jaarlijstje van de moeilijkste boodschappenlijstjes in MAX-geheugentrainer was dit jaar indrukwekkender dan ooit. In het dagelijkse ochtendprogramma moeten kandidaten de bij aanvang getoonde boodschappen tot aan het einde van het programma onthouden om de felbegeerde spelcomputer mee naar te huis te mogen nemen. Meestal lukt dat wel met woorden als zout, peper, wasmiddel en shampoo. Maar ook dit jaar waren er valkuilen te ontdekken.

De moeilijkste boodschappenlijst van MAX-geheugentrainer zat in de uitzending van 3 april 2008.  Naast de gebruikelijk hagelslag, rode bietjes en slavinken zaten vijf wel hele pittige producten in het boodschappenmandje. Corry (72) uit Hoogezand Sappemeer wist helaas de slof Gladstone classic flavour menthol, Friso kindervoeding hypo-allergeen, Boemboe ajam smoor, Mortadella di Bologna en de HP inktcartridge nr.78 kleur niet te onthouden. Aangezien Corry onder de druk van camera’s en de matige tips van presentator Jan Slagter (“je kan het op je brood doen”, “het rijmt op witch”) ook de slavinken was vergeten, behaalde Corry de historisch lage score van twee onthouden boodschappen. Een slechte dag voor de diva uit Hoogezand, maar een onvergetelijke ochtend voor de rest van televisiekijkend Nederland.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik moet zeggen dat ik vol verbijstering de impressie van Jeroen Koningsbrugge als Rene Froger heb bekeken. Op het rijtje van absurdisme zal deze zeker nog jaren, wat zeg ik; eeuwen blijven rondzingen op een scala aan jaarlijsten. Tevens denk ik dat de omschrijving van een jurylid: ‘Nooit balanceerde een komiek zo treffend op de grens tussen absurdisme en realisme. Het is hilarisch en ontroerend tegelijk; kwetsbaar met bravoure.’ op de absurdismejaarlijst zeker een tweede plaats zal innemen. Iedereen heeft het over de verloedering van de maatschappij, nou als ik dat met de verloedering van de humor vergelijk. Het is gewoon niet meer maatschappelijk verantwoord. We lijken wel een stelletje Duitsers, en het doet me pijn in het hart om het zo te zeggen maar het is gewoon zo. En sorry, ik lijk misschien wel een arts op de OK, maar ik ga nu even een halve fles Johny Walker leegdrinken, want anders kan ik zo niet meer functioneren

Reageer
gravatar

Ik mis in deze jaarlijst met jaarlijsten toch de jaarlijst met jaarlijsten. Voor mij is deze jaarlijst een absoluut hoogtepunt in deze periode van jaarlijsten en mag deze dan ook zeker niet ontbreken in deze jaarlijst der jaarlijsten. Of zoals De Speld al zegt: er is maar één jaarlijstje dat er echt toe doet.

Reageer