Islamitische parenclub geopend in Den Haag

Halal4all 'definitieve doorbraak in integratie moslims'

In Den Haag opent deze week een Islamitische parenclub zijn deuren. ‘Swingcentrum Halal4all’ is een wereldwijde primeur. Halal4all is betaald door de Haagse gemeenteraad en bedoeld om moslims nog beter te integreren in de Nederlandse samenleving. Wethouder Freek Mans (Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie) zegt: “Autochtone Nederlanders maken volop gebruik van parenclubs in het hele land, maar onze islamitische medeburgers werden op dit gebied beperkt in hun doen en laten. Dat is nu verleden tijd.”

Een uitgebreid consumentenonderzoek ging vooraf aan de oprichting van Halal4all. Mans: “Nederlandse moslims hebben grote moeite met traditionele parenclubs, zo bleek. Dat komt omdat mannen en vrouwen daar gemengd gebruik maken van de faciliteiten.” Daarom worden mannen en vrouwen in Halal4all strikt gescheiden.

De club is gevestigd in een statig pand aan de Haagse Laan van Meerdervoort. Op de begane grond zijn de entree, de bar, de kleedkamers met lockers en de douches. “Er wordt koffie en thee geschonken. Maar ook vruchtensappen, smoothies, fris, en alcoholvrij bier. En we verkopen kleine snacks als zonnebloempitten, olijven, vijgen en dadels. Alles is halal, dus helemaal aan onze doelgroep aangepast” zegt de wethouder trots.

Op de eerste verdieping is de gemeenschapsruimte voor de mannen. Vrouwelijke bezoekers hebben een eigen ruimte op de tweede verdieping. Aan de wanden hangen veel spiegels, die bezoekers goed uitzicht op zichzelf en elkaar geven. Aan de plafonds hangen typische Marokkaanse lampen van koper en gekleurd glas, die voor de bekende, intieme sfeer zorgen die parenclubs zo eigen is. Uit de speakers klinken Islamitische recitals. Op de vloeren ligt vinyl, de banken en bedden zijn van geïmpregneerd en dus goed afneembaar canvas.

Bezoekers hebben zich nog niet gemeld. Is de miljoeneninvestering wel goed doordacht? Mans: “Ja hoor, dat denk ik wel. We doen er alles aan om mensen bij de samenleving te betrekken. We zijn bijvoorbeeld ook van plan om binnenkort een Hindoeïstische begraafplaats en een slagerij voor Zevende-dags Adventisten te openen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Maar wat DOEN ze daar dan?
suusje

Reageer
gravatar

“een slagerij voor Zevende-dags Adventisten”
Niet om het een of ander maar zijn “Zevende-dags Adventisten” geen vegetariërs?

Ik vind het maar een raar verhaal en kom het ook nergens anders tegen dan hier.

Reageer
gravatar

@Ronald. Die slagerij is speciaal voor Marianne Thieme bedoeld. En Pieter, pas maar op: voor je het weet ben jij ‘t haasje… Ojé!

Reageer
gravatar

Mooi in je spannende setje maar wel je hoofddoek omhouden.

Reageer
gravatar

Tsjonge, er komen wel steeds meer serieuze bezoekers hier, lijkt het wel, die de berichten geheel serieus nemen. ga zo door dus. Ik lach me suf.

Reageer
gravatar

Onthoud dat maar goed, erica T! We zijn hier zelfs reeds zó ver afgegleden, dat er hier geregeld ongeregelde digen geregld worden. (In de regel moet je, om die te vatten, wél weer tussen de regels door kunnen lezen)

Reageer
gravatar

In ieder geval een duidelijke visie, we hadden het van de katholieken ook niet verwacht in de jaren 70

Reageer
gravatar

Ik vind het wel een goed idee! Het nadeel van parenclubs vind ik altijd, dat je met iemand een leuke ruil afspreekt en dat de vrouwen dan weer wat anders willen. Daar heb je hier geen last van: je kunt gewoon zonder problemen ruilen.
Ook een groot voordeel is, dat de kans op jaloezie minder is. Bij gewone parenclubs krijg je achteraf toch vaak verwijten. “Maar bij die vent/dat wijf in de club wilde je wel (iets smerigs) doen, en met mij niet!” Dat heb je hier niet, dus je kunt gewoon lekker aan de slag, om het zo maar eens te zeggen.
Ik hoop wel dat ze een goed deurbeleid hebben en die onderdeurtjes van kabouters goed buitengesloten houden.

Zouden ze ook niet-moslims toelaten? Want om me nou te bekeren vind ik te ver gaan. Ik zou toch geen zin hebben om vijf keer per dag met mijn blote kont omhoog te gaan liggen. Of zouden ze vinden, dat ik dan zo’n type ben van wel de lusten maar niet de lasten?

Reageer
gravatar

Maaar een slagerij voor Zevende-dagsadventisten vind ik dan weer te ver gaan. We wilden nou net af van kosher of halal slachten vanwege de dieronvriendelijkheid, en dan zouden we wel de slachtriten van de Zevende-dagadventisten moeten gaan toepassen! Nou, dat kunnen we de dieren toch niet aandoen?

Reageer
gravatar

Naar verluidt mag je als niet-moslim wel naar binnen. Voorwaarde is echter, dat de islamitische regels wel gerespecteerd worden. dat betekent in concreto, dat vrouwen minimaal gesluierd en mannen besneden dienen te zijn. Het schijnt mogelijk te zijn, vlak voor de ingang sluiers aan te schaffen. Om de hoek kun je je eventueel laten besnijden. Aan de ingang van de Parenclub kunnen ze je, ook dien aangaande van de hoed en de rand vertellen.

Reageer
gravatar

Ah, gelukkig wel consequent: de mannen en vrouwen worden gescheiden. Hulde voor dit soort initiatieven.

Om de hoek besnijden? Is dat bij die Halal-slager?

Wordt er nog iets ondernomen voor de Amish? Een tech-centre bijvoorbeeld? Of een zonnecentrum voor Ghanezen?
Een drive-in bios voor blinden en slechtzienden?
Een knuffelhoek voor autisten?

Reageer
gravatar

@Haes: Oh, ongelovige! Ge hebt het hier geheel en al verkeerd begrepen: een broodje aap-verhaal is een verhaal, dat telkenmale maer wederkeert. Het MOET derhalve welhaest waerachtig zijn. (Vraag er de cliënte der beschreven Club eens naer)

Reageer
gravatar

@ Bus ende @ Showfeur. Dan zou die halalle reageerder (ik weiger het woord reaguurder) maar beter moeten leren spellen. Anders kan het mij niet euvel worden geduid, dat ik het niet begrijp. Een broodjeaapverhaal, eventueel broodje-aapverhaal of desnoods broodje aapverhaal is een verhaal in de zinne des woords hetwelk u bedoelt. Maar een broodje aap verhaal, zeker met de misselijkmakende kapitalen van dewelke Halal zich meent te moeten bedienen, hangt meer als los zand bij (ik kan moeilijk zeggen: aan) elkaar. Het is dus niet zo verwonderlijk dat ik veronderstelde dat Halal voornoemd, citeerde uit den spijskaart des beschreven clubs.

Reageer
gravatar

Ach! Nu begrijp ik het. Ik wist niet, dat er in voornoemde Club ook een culinaire hoek te vinden is. Welk brood wordt er gebruikt? Lavash? En zo ja, is het dan de Turkse variant of de Iraanse, ultra-dunne variant? Ik vind dat wel belangrijk!

Reageer
gravatar

Dit is zeker een 1 april grap

Reageer
gravatar

Hilarisch, satire geschreven als serieus bericht werkt zo veel mooier dan waneer het als losse kreten geschreven is. vooral omdat er zo mensen zijn die het in eerste instantie serieus nemen.

complimenten aan de schrijver!

Reageer
gravatar

Als twee echtparen echt paren, hebben vier echtgenoten echt genoten.
Ik moest hier even aan denken omdat ik van De Speld tweemaal mag genieten: van het bericht zelf en nog meer van de reacties.
Dank dank (vrij naar het zweedse tack tack)

Reageer
gravatar

Is dit een PARENclub?????
Laat me niet lachen snappen we allemaal wel waar een parenclub voor is bedoeld.
Ik denk het niet maar goed het woord op zich zegt al genoeg dit is voor PAREN.
Toch leuk geprobeerd.

Reageer
gravatar

Laura, meid, wees ten minste DUIDELIJK! Bedoel je paren, als in het wel byzonder ondergewaardeerde Memory-spel? Bedoel je paren, het wekwoord? Of bedoel je wellicht paren als in levensgezellen? Of bedoel je nog een andere, mij vooralsnog ongane betekenis van paren? Je stelt mij in deze voor raadselen. Wat ik mij brom!

Reageer
gravatar

Er staat inderdaad niet expliciet in de tekst, dat er alleen paren toegelaten worden. Maar mannen en vrouwen worden steeds samen genoemd, en aan beider belangen wordt kennelijk gelijke aandacht besteed.
Ik heb er dan ook nooit aan getwijfeld, dat het hier gaat om een club voor heterosexuele paren. En dan paren in de zin van levensgezellen, niet paren in de zin van sokken.

@Laura: ik begrijp niet goed waarom je zo moet lachen om onze islamitische medemens.

Reageer
gravatar

Geniaal weer Speld, alleen is het idee achter een parenclub juíst niet dat de taboe van schaamte om seks heen gebroken wordt, zodat een Islamitisch-Nederlands echtpaar met andere Islamitisch-Nederlandse echtparen een beschuitje kan gaan eten?

Reageer
gravatar

ik wil het wel van de gemeente huren en er een hollandse parenclub van maken.(waar ook moslims welkom zijn)
kijken of dat wel loopt (vast wel)

Reageer
gravatar

Volgens mij snapt een aantal van de geachte lezers het niet helemaal. De paren worden naar goed islamitisch gebruik geschieden omdat seks tussen man en vrouw alleen toegestaan is binnen het (heteroseksuele) huwelijk. Wat er daarbuiten gebeurt wordt uit respect voor de familie niet over gesproken, en wat niet genoemd wordt bestaat niet. Uit de klassieke teksten blijkt dat ook dit al een eeuwenoud gebruik is binnen de islam, welk principe eeuwen later door het Amerikaanse leger overgenomen is onder de naam Don’t ask, don’t tell. Het leven is toch zo eenvoudig.

Reageer
gravatar

Ahahaha, dat wordt lastig ‘paren’ als mannen en vrouwen strikt gescheiden zijn! Of is het de bedoeling dat ze homoseksueel worden? Nog een taboe doorbroken!

Reageer
gravatar

Hier is niet goed naar de doelgroep geluisterd! Het grootste bezwaar dat de islamitische gemeenschap tegen Hollandse parenclubs heeft, is de scheve verhouding. Haagse Harrie mag dan zijn geyle Haagse Annie meenemen, maar dit is voor Mohammed volstrekt onvoldoende. Immers hij neemt zelf 3 vrouwen en een kindbruidje (10jr, vers geimporteerd uit Syrië) mee, dan verwacht je ook wat terug.

Reageer
gravatar

Halal parenclub waar ook joden welkom zijn, want die zijn al besneden. Vreemd, de Islam ziet joden als varkens en dat is niet bepaald halal.
Het eerste teken van integratie in Nederland, en tolerant gebaar van moslimzijde, gekker moet het niet worden. Wat paren betreft, Mohammed had 12 vrouwen en deed het met de vrouw van zijn stiefzoon want dat mocht van Allah, dus zo vreemd en spectaculair is deze integratievorm ook weer niet. Toch een te late 1 aprilgrap misschien?

Reageer
gravatar

ze sporen niet ,dit is niet integreren, integreren is juist samen delen en dan worden de vrouwen weer apart gezet ,kom op zeg dit is anno 2014 en niet 1500 ze moeten maar eens met onze tijd mee gaan

Reageer
gravatar

vuile viese klootzakken!!! en hier maar arm moede en hun geld geven bah bah ga terug naar je eigen kut land viese buitenlanders
hun krijgen veel geld en wij nederlanders niks is dat normaal!! nederland is naar de tering!!

Reageer
gravatar

wil je a.u.b. Voor jezelf spreken ipv. “Ons Nederlanders”.

Ik krijg plaatsvervangende schaamte met een dergelijke taalbeheersing.