Eerste schop Oost-Westlijn januari ’09 in de grond

Gemeente: “Aandacht Noord-Zuidlijn vraagt om directe opvolging”

Eindelijk komt hij er dan: de metrolijn die Amsterdam-Oost en -West met elkaar verbindt. Wethouder Tjeerd Herrema zal op een persconferentie op 5 januari de details naar buiten brengen van de aanleg van de lijn. Voor de gemeente lijkt het een ‘gepast’ tijdstip om ook van oost naar west door het monumentale centrum te boren. “Dan hoeft die hele stad niet twee keer open, dat is financieel natuurlijk zeer aantrekkelijk”, aldus Herrema.

Hiernaast heeft vertraging in de aanleg van de haaks aangrenzende Noord-Zuidlijn geleid tot beschikbaarheid van reeds betaalde aannemers en architecten. De gemeente wil deze capaciteit optimaal aanwenden. De aanleg van de Oost-Westlijn is volgens de wethouder al jaren een kwestie van tijd. Al bij de aanleg van de eerste metrolijn in de jaren ’70 is bij metrostation Weesperplein een tweede tunnel aangelegd als kruising van de bestaande lijnen en de op te leveren Oost-Westlijn. Het station bevindt zich sinds de jaren tachtig werkeloos onder de grond, maar wordt als het aan de gemeente ligt al in 2010 in gebruik genomen. De vele media-aandacht voor de Noord-Zuidlijn heeft geresulteerd in een “gevoel van urgentie” bij het college van B&W.

De lijn zal achtereenvolgens de stations Osdorp Burgemeester van Tijnlaan, Minister Vogelaarallee, Lelylaan, Leidsebosje, Begijnhof, Amstelveld, Magere Brug, Weesperplein,Oost Beukenplein, Oost Theo van Gogh, IJburg Marcel van Damplein, Pampus en als eindstation Almere Presidentskandidatenwijk kennen. De lijn moet met deze route naast effectief passagiersvervoer ook een einde maken aan verkeersopstoppingen op de A4. “Als wij nu niet doorzetten, zullen generaties Amsterdammers ons dit kwalijk nemen”, aldus Herrema.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Philip, hij is door deze kwestie weggebonjourd. Van Hikke Welsma hoor je ook nooit meer iets. Gewoon een kwestie van hen nieuws volgen en bij de tijd blijven.

Reageer
gravatar

De bewoners van Pampus zullen maar wat blij zijn met deze verbetering van de OV-voorzieningen! Die halte Begijnhof is ook ideaal: uitstappen rechtstreeks in het winkelhart van Nederland.

Reageer
gravatar

Oost West, thuis best.
Noord Zuid, huis uit.

Reageer