Kamer unaniem voor vernederen recidivisten

Casus Tom Six trekt twijfelaars over de streep

“Soms moet je mensen vernederen om resultaat te behalen”, betoogde Kamerlid Hans Spekman vrijdag in de Tweede Kamer. Wie niet leert van straf moet onteerd worden met een publieke oorvijg of een pak slaag. Met zijn treffende voorbeeld van de onverbeterlijke filmregisseur Tom Six (Gay, Honeyz, I love Dries) kreeg de ‘sociale Rambo’ de hele Kamer achter zich.

Sommige mensen willen maar niet leren. De ene foute keuze volgt op de andere, een afstraffing werkt statusverhogend en stimuleert een volgende misstap. ‘Vernederen’ is in zo’n geval een adequaat middel, zo denken steeds meer parlementariërs hardop. Een oorvijg of een corrigerende tik kunnen ontspoorde medelanders weer op het rechte pad brengen. PvdA’er Spekman riep in eerste instantie weerzin op met zijn stellingname, maar nu hij zijn theorie illustreert met de opzienbarende casus van Tom Six, krijgt hij steeds meer mensen aan zijn zijde.

Hoewel Spekmans spierballentaal indruk maakt, zeggen beelden soms meer dan woorden. Dit ondervond de Kamercommissie Recidive en Gedragsbeïnvloeding afgelopen vrijdag. Spekman zette toen zijn vernederingsthese kracht bij met een multimediale presentatie van de carrière van filmregisseur Tom Six.

De parlementariër opende sterk met de trailer van Six’ debuutfilm Gay. De film uit 2004 werd publiekelijk gestraft met slechts 1400 bezoekers en vernietigende recensies. Een doelgroepfilm, “die hoofdzakelijk steunt op platitudes, clichés en stroeve erotiek. Ook wordt er houterig en vlak geacteerd – er is geen personage dat langer dan tien seconden boeit”, citeerde Spekman overtuigend uit De Volkskrant.

Dat Six niets geleerd heeft van bestraffing toonde Spekman vervolgens aan met beelden van Six’ tweede film Honeyz (800 bezoekers) en zijn nieuwe Dries Roelvink-vehikel I Love Dries, dat binnenkort ‘te ondergaan’ is in verschillende Van der Valk-restaurants. “Blijkbaar voelen mensen als Six zich prettig bij een afstraffing. Het hele idee van afschrikken heeft geen vat op dit soort klootzakjes. In zo’n geval zeg ik: genoeg is genoeg! Vernedering is de enige oplossing.”

Zelfs de grootste sceptici van Spekmans ‘onteren en humiliëren-project’ waren onder de indruk van de visuele presentatie van de ‘Sociale Rambo’. “O ja, als je het zo stelt”, reageerde een verbaasde Tofik Dibi, die ook graag wilde weten of het gerucht klopt dat Thijs Römer van plan is nog een film te maken. De kamer stemde unaniem voor de motie Vernederen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *