Radicale oplossing voor kredietcrisis

Bos: "Een solide systeem met een stevige basis"

Minister van Financiën Wouter Bos heeft zijn EU-collega’s een verrassend voorstel gedaan. Hij kwam vandaag met een revolutionaire oplossing voor de kredietcrisis. Een systeem dat de Nederlandse economie nieuw leven inblaast en de huizenmarkt een steuntje in de rug geeft. Bovendien is het erg eenvoudig. Bos: “Ja, het is eigenlijk gek dat ik hier niet eerder aan heb gedacht.”

Volgens de schatkistbewaarder is het heel eenvoudig om de financiële zekerheid van de spaartegoeden te garanderen. “Je begint met een groep mensen die allemaal een hypotheek afsluiten, zeg voor 200.000 euro. Deze mensen zoeken elk weer tien nieuwe deelnemers die bereid zijn 20.000 euro te betalen om deel uit te maken van het nieuwe financieringssysteem. De tweede groep herhaalt deze procedure vervolgens bij een nieuwe groep gelukkigen. Je kunt het vergelijken met een pyramide: een solide systeem met een stevige basis.”

Bos noemt de opgedeelde hypotheken Collatarised Debt Obligations (CDO). Hij erkent dat er een risico is dat de keten doorbroken wordt. “Maar dit risico kan verzekerd worden door verzekeraars, die Credit-Default-Swaps (CDS) uitgeven.” licht de minister toe. “Risicomodellen laten zien dat de kans dat niemand kan betalen een ‘sigma twenty event’ is. Dat betekent dat de kans erg klein is.”

Zo lang de groep deelnemers zich blijft uitbreiden, aldus Bos, blijft het systeem sowieso werken. “Op deze manier kun je grote leningen afsluiten terwijl de maandlast binnen de perken blijft. Dit geeft de Nederlandse economie een broodnodige impuls. Tegelijkertijd krijgt de onzekere huizenmarkt een steuntje in de rug.” Bos heeft het volste vertrouwen in zijn eigen plan. Volgens hem geeft het een geheel nieuwe invulling aan PvdA-idealen als solidariteit en ‘samen bouwen aan de toekomst’.

De eerste proeven lijken geslaagd. De Speld sprak Ton van den Bosch, die zijn vakantiehuisje in Frankrijk met het nieuwe systeem financierde. “Eindelijk eens politici die met ons meedenken, in plaats van hun eigen zakken te vullen. Ik heb een mooie boerderij in Zuid-Frankrijk kunnen kopen, de schulden afgelost en de badkamer verbouwd. En dat alles voor maar 20.000 euro!”

Mochten de reacties positief blijven, dan wil Bos het systeem in overleg met zijn collega’s uitbreiden naar de gehele EU. De Nederlandse bewindsman kreeg vandaag al veel complimenten voor zijn vooruitziende blik en gedurfde oplossingen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Wellichterwijs schuilt hierin de langverwachte oplossing voor de misère alwaarin Joop de Loodgieter zich sinds jaar en dag lijkt te bevinden. Met name in de USA van Amerika schijnt deze sympathieke doe-het-zelver zichzelve in zwaar weer te bevinden. En niet alleen te Louisiana, oooooh nee!
Een grappige noot die ik hierbij kan plaatsen is, dat niet alleen aan het begin, maar ook aan de oplossing van de crisis een ‘Bush’ van zich doet spreken, zij het dat het hier gaat om een ver familielid, die de grote oversteek naar de Nieuwe Wereld niet waagde. Ik vraag u: toeval of gevalletje Eindtijd? Wie HET weet mag HET zeggen.

Reageer