Grapje van Bassie versterkt beurscrisis

Clownkrach op Damrak na geruchtenstroom over slippertje

Een nieuwe tegenslag voor de AEX. Het vermeende slippertje van clown Bas van Toor zorgde voor scherpe dalingen op de Amsterdamse effectenbeurs. Vlak na de moeizame reanimatie van Fortis en het afgewezen noodplan voor de Amerikaanse kredietcrisis is dit opnieuw een fikse domper voor de effectenhandel. Dat het uiteindelijk om een grap bleek te gaan, bracht de gemoederen niet tot bedaren.

Juist toen de AEX-index zich na ‘zwarte maandag’ weer leek te stabiliseren, sijpelde het nieuws door. Bassie zou een ruim veertig jaar jongere getrouwde vrouw hebben bezwangerd. Het gevolg: algehele paniek en een beurs die ruim in het rood afsloot. “Het lastige aan deze kwestie was de onzekerheid” aldus effectenhandelaar Gerben Minrebroeder. “De vrouw beweerde dat Bassie haar zwanger heeft gemaakt, maar de clown ontkende dit in alle toonaarden. Er was sprake van een DNA-onderzoek. Zoals u zult begrijpen, zat de financiële wereld in spanning over de uitslag.”

De paniek na het bekendmaken van het nieuws was veelzeggend. Handelaren probeerden massaal hun aandelen te verkopen, terwijl de prijzen met de minuut daalden. “De beursvloer werd een slagveld”, aldus Minrebroeder. “Ik probeerde de boel nog te kalmeren. Maar mijn adagium ‘wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen’ had een averechts effect.”

Professor Bernd Schlick, hoogleraar psychoanalyse verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, geeft een verklaring voor de beursval. “De basis van hechting, veiligheid en zekerheid wordt gelegd in de jongste jaren. De televisieseries van Bassie en Adriaan waren een betrouwbare jeugdherinnering van de huidige generatie beurshandelaren. Een icoon van geborgenheid, zoals Bassie dat was, valt nu van zijn voetstuk. Het onderbewuste raakt dan in paniek. In feite een hele normale en gezonde reactie, ware het niet dat deze nu wat ongunstig uitpakt voor de economie.”

Inmiddels is bekend geworden dat het gaat om een reclamestunt van verzekeringsmaatschappij Ohra. Veel economische commentatoren maken zich zorgen, omdat de beurs zich maar moeilijk lijkt te herstellen van de ‘Clownkrach’. Minrebroeder blijft positief. De effectenhandelaar verklaart hoop te putten uit het scenario van 2003. “Toen brak eveneens paniek uit op de beurs nadat bij Adriaan speekselklierkanker was geconstateerd en de verhouding met Bassie verkilde. Na zijn genezing brak een periode aan van rust, stabiliteit en gestage economische groei.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik vind dat de clowns met dit artikel wel erg gestigmatiseerd worden hoor. Alleen Bassie zorgt voor dergelijke incidenten, daar kun je niet alle clowns op afrekenen. Ik ben blij dat er binnen de beroepsvereniging van clowns wel actie wordt ondernomen om hun grappige imago te blijven waarborgen

Reageer
gravatar

Wat een stom zooitje daar op die beurs, je gaat je toch niet laten beïnvloeden daar zo’n omhooggevallen druiloor als Bas van Toor?

Die is maar voor één ding goed:

DE GULLE LACH, en dat doet ie best leuk.

GELD moet je niet met deze grapjassen in verband brengen, dan ben je het niet waard om aandelen te bezitten.

Reageer
gravatar

Wij van de Story eisen middels een rechtzaak dat Bassie alsnog een kind verwekt bij een 30-jarige vrouw. Zo kan hij de gedane schade aan onze lezers goedmaken.

Reageer
gravatar

@Jan-Peter: je kunt gerust zijn: wij, de beroepsvereniging van professionele clowns, hebben besloten de VOORMALIGE clown, Bassie uit ons midden te verbannen. Het kan niet zo zijn, dat serieuze bladen de dupe zijn van bedenkelijke grappen uit de beroepsgroep afkomstig. Bassie (v/h Clown Bassie) is hiermeede vogelvrij verklaard. Het staat een ieder vrij hem uit te joelen. Het verdient aanbeveling hem niet uit te lachen. Dit zou kunnen worden opgevat als ‘lachen om zijn grappen’.

Reageer
gravatar

Ik zie dat toch anders.

Het wordt tijd dat er vanuit de clownswereld zelf nu eens acties komen om dit buitensporige gedrag de kop in te drukken.
Het kan toch niet zo zijn,
dat RODDELBLADEN de dupe worden van de GRAPPEN van CLOWNS!!!!

Waar gaat dit dan naartoe???

Reageer
gravatar

KEI en KEI hard aanpakken, dat soort clowns! Hoog tijd dat hier paal en perk aan wordt gesteld!

En dat van mijn belastingcenten!

Reageer
gravatar

Interessante materie. In Amerika schijnt de crisis ook aangewakkerd te zijn door clowns.

Reageer
gravatar

Er zijn al jarenlang geruchten over de forse bonussen die de beide Van Toorns zouden hebben opgestreken. Die blijken nu op waarheid te berusten. Dank u wel redactie.

Reageer
gravatar

Ik vind het echt totaal onverantwoord wat de heer Van Toor hier uitgespookt heeft. Een grap met slagroomtaartjes is tot daar aan toe, maar je moet niet gaan spelen met het vertrouwen van de beurs.
Mijn vertrouwen in clowns is in ieder geval flink beschadigd.

Reageer
gravatar

Dat hou je toch niet voor MÓgelijk?! Dat Bassie van invloed kan zijn op de effectenbeurs?? Ik bedoel, er gebeurt zoveel ellende in de wereld, maar dan is het net Bassie die de handelaren van hun voetstuk brengt?! Give me a break!

Reageer