Luxemburgse Belgen eisen onafhankelijkheid

"Integraal deel van Groot-Luxemburg"

België zit nu al meer dan een jaar in een neerwaartse spiraal. En de bodem is nog niet in zicht. Na de Vlamingen komen nu ook de Luxemburgse Belgen in opstand tegen de centrale regering. Er wordt rekening gehouden met onafhankelijkheid of aansluiting bij moederland Luxemburg.

Hierbij rekenen de LuxemBelgen, zoals ze ook wel worden genoemd, op “volledige politieke en economische steun van Luxemburg.” Het Letzebuergesches Akzionsfront (LA) is een nieuw opgerichte afscheidingsbeweging. Vandaag stuurde het LA een communiqué naar het Aarlense dagblad Gazette. Hierin laten zij weten “zowel goedschiks als kwaadschiks de Groot-Luxemburgse zaak te zullen verdedigen.”

Tot 1839 viel een deel van België onder het groothertogdom Luxemburg. Tijdens de Belgische revolutie werd het land opgedeeld en ging Luxemburg terug van 10.000 naar 3.000 vierkante kilometer. De huidige Belgische provincie heet nog altijd Luxemburg, en de separatisten zeggen dat ze “altijd een integraal deel van Groot-Luxemburg zijn geweest”. Volgens het communiqué streven de inwoners een hereniging na: “Ons land is te lang een speelbal geweest van de geschiedenis. Oost-Luxemburg is nu een onbeduidend landje, België een op knappen staande verzameling ego’s. Wat let ons dan om weer een echt GROOThertogdom te vormen?”

Een hoge Belgische ambtenaar die graag anoniem wil blijven, reageert furieus: “Geldzucht is de enige motivatie van dat stelletje klaplopers. Liever kwijt dan rijk dat ontwikkelingslandje.” Collega-afscheidingsbeweging Vlaams Belang laat weten blij te zijn met de komst van ‘een nieuwe broeder in het zo snel mogelijk verdelen van de Belgische non-boedel.’

Het communiqué rept naast onafhankelijkheid ook van een eventuele verdere hereniging met de gebiedsdelen Zuid-Luxemburg in Frankrijk en Noord-Luxemburg in Duitsland. Luxemburg zelf is ondertussen in rep en roer geraakt over de mogelijke verdubbeling. Het ministerie van Defensie van het groothertogdom laat weten ‘geschrokken te zijn’. Het is voor het ministerie de grootste uitdaging sinds de Tweede Wereldoorlog. Het ministerie zal dan ook in omvang verdubbelen naar 8 medewerkers om de ontstane situatie het hoofd te kunnen bieden.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

P.Saiko, voor u is een eervolle functie als onbezoldigd eindredacteur van De Speld weggelegd. Graag ontvangen wij wekelijks uw correcties via redactie at speld punt nl. Vast bedankt.

Reageer
gravatar

Luxemburg behoort aan Nederland toe! De geschiedenis wijst het uit! Sterker nog, de geschiedenis van Nederland is geheel en al terug te voeren tot de slag bij Echternach in 1246, alwaar de vroegst traceerbare telg van het geslacht Oranje Nassau (Gustav Waldemar van Oranje Nassau) als niet onverdienstelijk hospik in dienst was van het heldhaftige en zegevierende leger van graaf Adelbrecht van Rochefort tot Sint Maartensvlotbrug.

Reageer
gravatar

Hurra! Letzebuergisches Freeheet! Nimandem reecht et um ons zu verzalen wot wir muessen! Hurra Letzembuergisches Akzionsfront! Grossletzembuergisches gedankenisse!

Daffo

Reageer
gravatar

Zeeuwsch Flaenderen behoorde niemaels tot de vereenigde provincien seedert die verooveringhe van Witte van Haemstede in den middeleeuwen. Daerenteegen is die Muur ende scheidinghe tusschen West- en Oost Luexemburgh pas verreesen in die Belgische opstand (1830-39). Waerde van Damme, daermede een significant onderscheidt.

Reageer
gravatar

Wat een geweldig initiatief! En laat de Belgische limburgers nu maar aansluiting zoeken met de Nederlandse en laat ons ook het groothertogdom Brabant in ere herstellen. Nu we toch bezig zijn, kan Zeeuws-Vlaanderen wel terug naar het grote Vlaanderen. Terug naar de grenzen van voor de tachtigjarige oorlog. De schade door de Vrede van Munster (1648) kan eindelijk weer ongedaan gemaakt worden.

Reageer