Prehistorische mens groef tunnels

Spectaculaire ontdekking schokt archeologische wereld

Archeologen van de Universiteit van Freiburg hebben in het Duitse Obertal een verbijsterende archeologische vondst gedaan. Bij onderzoek aan reeds bekende prehistorische grotten werd een doorgang gevonden naar een aantal langgerekte holle ruimtes. De onderzoekers dachten eerst aan een tempel. Maar al snel moesten zij hun veronderstellingen aanpassen. “Alles wijst erop dat deze jagers-verzamelaars bezig waren tunnels te graven”, aldus hoofdarcheoloog Dr. Alex Harsch.

Het precieze doel van de tunnels was de archeologen in eerste instantie onduidelijk. Maar al snel werd een patroon zichtbaar: de tunnels hadden een duidelijke Noord-Zuid oriëntatie. Deze ontdekking werd gecombineerd met recente vindingen over het gedrag van runderen. De conclusie van de archeologen was dat de tunnels leidden naar veelgebruikte drinkplaatsen van mammoeten en wolharige neushoorns. “Door middel van deze rudimentaire tunnels konden de jagers sneller van hun grotten bij de jachtgebieden komen. Een vorm van prehistorisch forensen, zo u wilt”, aldus Dr. Harsch.

Zeer opmerkelijk is dat het hier gaat om onvoltooide tunnels. Op diverse plaatsen is grondwater aangetroffen en het lijkt erop dat de tunnels met enige regelmaat instortten. “De techniek was natuurlijk onvergelijkelijk veel primitiever. Je had nog niet de mogelijkheden die je nu hebt, om precies te berekenen hoe je een goede tunnel moet graven.” aldus Dr. Harsch. De Freiburgse universiteit kondigde oorspronkelijk aan dat de onderzoeksresultaten in 2010 gepresenteerd zouden worden. Dit is inmiddels, door de rijkheid aan nieuwe vindingen, uitgesteld tot 2013.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Inderdaad, exact mijn idee. Ze hebben ‘t toch niet opnieuw uitgesteld? En zo ja, waar heeft men dat gepubliceerd en wanneer?

gravatar

In de nabijheid van de tunnels schijnen resten van primitieve woningen te zijn gevonden. Het zouden delen van scheefgezakte muren zijn en wat geweven haren van een wolharige neushoorn.
Kan Dr. Alex Harsch daarover iets vertellen?

Reageer
gravatar

Ik wordt eerlijk gezegd altijd weer geschokt door de wetenschap, die er steeds weer vanuit gaat dat “primitief” als in primitieve culturen, gelijkstaat aan “zwakbegaafd”. Waarom zouden oude culturen geen tunnels kunnen graven, of stenen kunnen verplaatsen of iets van astronomie afweten?
Niet de beschikking hebben over hoogwaardige (electrische) apparatuur maakte die mensen niet per definitie achterlijk. Waarschijnlijk waren ze binnen het kader van de mogelijkheden die ze hadden veel creatiever. Ze hadden in ieder geval twee dingen in ruime mate: tijd om een probleem op te lossen en een betere sociale ordening om de oplossing gezamelijk te volbrengen. Eendracht maakt macht.

Reageer
gravatar

Laten wij beeldenbewaren van het gebruik van onze huidige tunnels. Dat zal?bewijzen dat wij niet priitief waren!

gravatar

Ben daar wezen kijken. Er is een -beperkt- aantal botten aangetroffen, van gevangen mammoeten. Dit waren echter allemaal dieren met , zo schijnt, een vroege versie van wat zich zou ontwikkelen tot Engelse ziekte. De botten waren stuk voor stuk erg gebogen. Ter plaatse sprak men ook wel over “so ein U-bot” Jammer, dat het met dat water zo mis is gegaan.

Reageer