Hangjongeren terroriseren Parade en Uitmarkt

Gemeente overweegt stappen tegen overlast 'Nieuwe Amsterdammers' en 'Proseccosletjes'

“Jaar na jaar wordt het erger. Je herkent ze al van een afstandje want ze hebben allemaal dezelfde sportschoenen aan en drinken te veel. Het begint met minachtende blikken. Dan krijg je het voordringen en als je er wat van zegt, is het meteen ruzie. Je merkt duidelijk een gebrek aan normen en waarden. Dat is misschien ook wel logisch, als je uit achterafgelegen gebieden als Delft of Groningen komt. Daar zijn de gewoonten wat anders dan hier.” Aan het woord is Oskar Gulun (23), jaarlijks bezoeker van theatervoorproeffestivals De Parade en Uitmarkt. Net als veel andere Amsterdammers ziet hij met lede ogen aan hoe in toenemende mate de sfeer op deze kleinkunstfeesten verstoord wordt door ‘nieuwkomers’. “Ik weet niet hoe ze het in hun hoofd halen,” vult vriend Hicham Abdellaoui (25) aan. “Ze schreeuwen, vragen continu om aandacht en gaan met vrouwen om alsof het beesten zijn. Je vraagt je af of ze dat thuis ook doen.”

Bij de organisatie van zowel De Parade als Uitmarkt regent het al jaren klachten over groepen jongeren die de sfeer verzieken op de feestterreinen. De overlast betreft overmatig alcoholgebruik, luidruchtigheid en het achterlaten van veel vuil. Ook al zijn de herrieschoppers al van een afstand te herkennen, toch willen de organisaties geen selectie aan de deur op uiterlijke kenmerken, zoals ooit met de lonsdalejongeren. “Natuurlijk weten wij hoe laat het is als bepaalde kledingcombinaties opduiken,” zegt de voorlichtster van de Parade. “Groepskleding als roze bloesjes of polo’s betekent herrie – als ze tenminste met meerdere zijn. In hun eentje hebben ze niet zoveel praatjes.”

Ook de gemeente zit erg in de maag met de hangjongeren die de sfeer voor de Amsterdammers bederven. Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam: “De Amsterdamse Pijp en de Jordaan hebben te lijden onder dezelfde groepen, maar probeer maar eens actie te ondernemen.” Via gsm’s en blackberries zijn ze in staat elkaar snel te mobiliseren. Gulun wijst op drie luidruchtig bellende mannen in roze bloesjes. “Je kan ze wel vragen of het wat zachter kan, maar ik versta ze nauwelijks. Dan is er al geen zinnig gesprek mogelijk.”

Overwogen wordt om subsidies in te trekken als de organisaties geen maatregelen nemen om de klachten in te dammen. De nieuwe Amsterdammers drinken vooral modedrankjes als rosé en prosecco. Voor volgend jaar wordt dan ook overwogen om deze drankjes in de ban te doen. Parade en Uitmarkt hopen hiermee in ieder geval de verslaafden en de ergste misstanden van het festivalterrein te kunnen bannen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Helemaal mee eens. Ik ben vóór de terugkomst van de Koek en Zopie tenten en oude festijnse normen en waarden.
In onze ouwe Rivierenbuurt is al een ‘Weg met Rosé, hoezee!’- committée opgericht.

Reageer