Politieke omslag: Rusland biedt Georgië helpende hand

Russische vredestroepen bieden uitkomst

Rusland verandert radicaal van opstelling in het conflict met Georgië. Onder hevige internationale druk is de regering gezwicht. Poetin komt hiermee tegemoet aan kritiek van onder anderen Nicolas Sarkozy en Condoleezza Rice. Het Kremlin onthulde vandaag het nieuwe beleidsplan ‘Witte Duif’. Dit plan voorziet in een volledige wederopbouw van Georgië met hulp van Russische vredestroepen.“Wij hebben onze fouten ingezien,” aldus een berouwvolle Poetin, “en zijn daarom nu vastbesloten mee te werken aan het logistieke en politieke herstel van een autonoom Georgië. Met operatie ‘Witte Duif’ stationeren wij 26.000 vredestroepen in Georgië om de bevolking te voorzien van alles wat ze nodig kunnen hebben.”

Kritiek van Georgisch president Saakasjvili wordt door het Kremlin afgewimpeld als propaganda. Ook de klachten over de verwoesting van een volledig dorp nabij Tschinvali en plunderingen in de havenstad Poti berusten volgens Poetin op een verdraaiing van de werkelijkheid. “Het doel van Rusland is helder. Wij helpen de Georgiërs bij het creëren van vrede, orde en stabiliteit. Daarbij zijn we niet bang voor rigoureuze maatregelen. Rusland neemt graag zijn verantwoordelijkheid.”

De Russische vredestroepen blijven minimaal vijf jaar. “Wij hopen daarmee een bijdrage te kunnen leveren aan het herstel van de orde, en een terugkeer naar de vredige situatie van weleer”, zegt Poetin. De soldaten zijn herkenbaar aan het witte vredesteken, dat gedragen zal worden gedurende alle missies.

Poetin gaf aan de vredesmissies in de toekomst ook uit te willen breiden naar de Oekraïne en de Baltische Staten, waar volgens het Kremlin dringend behoefte is aan veiligheid en stabiliteit. Secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer gaf in een reactie aan zeer tevreden te zijn over de constructieve houding van Rusland. Hij vestigde ook de aandacht op het vermogen van de NAVO om ‘door middel van diplomatieke druk impasses te doorbreken’.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Zo goed hoe deze fijne mensen ook echt volhouden in hun humanitaire missie!

Zo hebben ze de afgelopen tijd grote successen geboekt in de Oekraïne, een belofte die waargemaakt is! Daardoor kijken de bewoners van de Baltische staten en Polen al reikhalzend uit naar de hulp van deze goede buur!

Momenteel zijn ze zelfs op het goede pad in onverwachte hoek: Syrië! Het is als het licht wat zich verbreid.

Ja, Rusland en Vampire Putain: een rots in de branding van deze turbulente wereld

Reageer
gravatar

Wat een super sluwe truuk van de russen: Nu durft amerika zijn troepen niet uit te breiden omdat ze geen treffen willen met de russische militairen. Tevens waarschuwen de russen hiermee impliciet de oekraine en de baltische staten dat ze geen amerikaanse raketten moeten stationeren. De oekraine is van superbelang voor de russen want ze willen daar graag hun vlootbases terug; en de baltische staten geven toegang tot de oostzee. Bush heeft de hele ellende helaas in gang gezet door de russen te provoceren met het stationeren van raketten. Als voorbeeld: Kennedy heeft immers indertijd nog veel radicaler gereageerd toen de russen raketten neer hebben gezet in cuba!! Ik houd mijn hart vast, want het politieke schaakspel om oost-europa is nu dus begonnen!

Reageer