ANWB: Risicovakanties steeds vaker in eigen land

Overleven in de Bijlmer populairder dan Salau

In Salau zijn de stranden leeg, ondanks de regen in Nederland. Barry van Aalst, de manager van Broodje Barry, kent zijn klandizie en meent instinctief te weten waar het aan ligt. “Twintig jaar was lekker bakken in de zon en waterpret precies wat de Nederlandse jeugd zocht. Maar dat is niet ‘cool’ meer, ze willen actie. Het begon met paragliding en op de banaan achter de speedboot, maar dat levert niet genoeg adrenaline meer. Maar als het spannend is blijven ze zelfs in Nederland”.

Barry onderschrijft de conclusies van het ANWB-rapport Lekker terug in eigen land?, waarin een verschuiving wordt waargenomen van toerismebestemmingen bij de jeugd. Jongeren zoeken naar aanleiding van programma’s als “24”, “Lost” en “Prison Break” steeds meer bestemmingen waar actie, avontuur en spanning te beleven is. “Geef ze eens ongelijk: als je het hele jaar op je schoolbankje hebt gezeten ga je toch niet nog langer stilzitten?” Daan Bosma (25) is een van de ondernemers die behendig op deze trend is ingesprongen. Hij is eigenaar van reisorganisatie De Nulde Dimensie en organiseert nachtelijke droppings op strand Nulde, waar ooit lichaamsdelen werden gevonden: “Ik verstop overdag onderdelen van etalagepoppen in het water en dan zeg ik tegen de groep: zwem dan als je durft! Nou, binnen vijf minuten staan de eerste gillende meisjes weer aan de kant.”

Ook zijn wandeltours door het Limburgse Helden zijn populair. Sinds de geheimzinnige kuilengraver daar valkuilen met spiezen maakt heeft de term dropping een mooie dubbele lading gekregen. Dat de jongeren daarbij goed verzekerd zijn is heel belangrijk, weet ook Orlando Buitenplaats (20) van SouthEastExperience (SEE). Met zijn vrienden Arturo en Nordin geeft hij mensen de kick van het overleven van een nacht in het getto van de Bijlmer. Arturo zorgt ervoor dat ze minstens een keer benaderd worden voor het kopen van drugs en minstens een keer echt weten hoe het voelt om beroofd te worden. “De verzekering keert het bedrag uit en zo is iedereen tevreden”. Orlando stamt uit een familie van Antilliaanse ondernemers uit de Experience-sector. Zo organiseert zijn broer Daury al jarenlang met wisselend succes nachtelijke boattrips op de ruige zee van Aruba.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Zo hebben ik horen verluiden, dat de Nederlandse amusementsparken mensen met een schroefje los op pad sturen. Om mechanische sensaties zoals achtbanen spannender te maken wordt dat schroefje vlak bij de instap op de grond gelegd.

Reageer