FBI verijdelt aanslag 24 uur na eerste melding

Eenzame agent voorkomt zware aanslag

“Het begon allemaal met een slecht verstaanbaar telefoongesprek tussen twee van de terroristen, dat we gisteren rond het middaguur onderschepten”, aldus Casey Jordan, de communicatiespecialist van de Counter Terrorism Unit (CTU). “Aanvankelijk had niemand er aandacht voor, omdat we net in een reorganisatie zitten.” De reorganisatie had als doel om de CTU weer in te lijven bij de NSA, wat grote gevolgen zou hebben voor de positie van John Farmer. Aanvankelijk werd de ernst van de situatie onderschat, alleen Farmer begreep dat het hier om een zware aanslag ging.

Vanwege het wantrouwen dat Farmer genoot bij zijn superieuren besloot hij eerst zelf op onderzoek uit te gaan. Slechts enkele getrouwen op CTU waren op de hoogte. “De eerste uren waren zeer gespannen”, aldus Frank Skinner, “we moesten onder de ogen van onze superieuren zeer gevoelige informatie doorspelen aan onbekenden, vrienden van John, terwijl we vanuit het Witte Huis juist de opdracht kregen John te arresteren omdat hij bevelen weigerde op te volgen. Dat creëerde een ernstig loyaliteitsconflict. En dat mijn geheime liefdesrelatie met Casey juist op dat moment aan het licht moest komen, maakte het niet eenvoudiger.”

Ongeveer 8 uur na de melding bleek het om veel meer te gaan dan een aanslag. Volgens getuigen waren infiltranten doorgedrongen tot de presidentiële staf, alwaar ze door manipulatie president Bush probeerden aan te zetten tot een aanval op Iran. De enige die van die situatie op de hoogte bleek, was Farmer, maar die was op dat moment op de vlucht voor zijn collega’s van de FBI, daarbij geholpen door zijn dochter. Tegen middernacht leek de situatie volledig te escaleren. Farmer zat verwikkeld in een vuurgevecht in een afgelegen loods, terwijl zijn getrouwen op CTU waren gearresteerd. Ondertussen beraamde het Witte Huis plannen voor een aanval op Iran op grond van vervalste informatie.

Tegen de ochtend keerde situatie ten goede. Farmer slaagde erin de president te bereiken en kon de samenzwering in het Witte Huis ontmaskeren. Bovendien achterhaalde hij door het herhaaldelijk martelen van een oud collega de exacte plaats van de aanslag. Rond een uur of tien vanochtend kwam echter het bericht dat de dochter van Farmer was gegijzeld door de terroristen. Dat maakte het voor de FBI lastiger om de aanslag te verijdelen. Maar Farmer wist via een onbekende luchtschacht de locatie van de bom te bereiken en deze onschadelijk te maken. De terroristen kwamen daarbij om het leven, maar Farmers dochter bleef ongedeerd. “Het was zo ontroerend om te zien hoe John en Claire (zijn dochter, red.) elkaar in de armen vielen”, aldus een collega van Farmer.

Al met al was het een enerverende dag voor het team van CTU. Twee medewerkers kwamen om het leven en vier raakten zwaar gewond. “Het is niet te hopen dat dit heel veel vaker gebeurt,” aldus Skinner, “deze werkdruk houdt geen mens vol.” Voor Farmer is dit voorlopig zijn laatste missie geweest. Hij gaat tijd met zijn dochter doorbrengen en zich bezinnen op zijn toekomst.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Wow, het leest als het script van een serie! Wat een spanning, wat een sensatie.

Reageer