Belgische studenten geweigerd in Nederland

Rechten, bestuurskunde verboden terrein

Het kabinet heeft aangekondigd Belgische studenten per direct uit te sluiten van een aantal studies. Minister Plasterk (Onderwijs) gaf in een persbericht aan de studies Nederlands, Frans, Bestuurskunde, Journalistiek en Rechten per direct te sluiten voor onze zuiderburen. “Wij gaan niet meewerken aan het uiteenvallen van onze Benelux-partner.”

De politieke crisis die België teistert eist nu ook zijn tol in Nederland: honderden studenten die zich aan Nederlandse universiteiten hebben ingeschreven mogen uitzien naar een andere ‘unief’. De beslissing van het kabinet is het gevolg van een richtlijn van de Europese Commissie, die de leden oproept “alles te doen dat in hun vermogen ligt” om het uiteenvallen van het EU-gastland te voorkomen. Juristen plaatsen kanttekening bij het categorisch uitsluiten van Belgen voor de studies, maar Plasterk is onverbiddelijk. “Elke student bestuursrecht kan de doodssteek toedienen aan de federale grondwet. En vorig jaar hebben we gezien waar een grap van journalisten toe kan leiden: heel België dacht dat de opsplitsing al een feit was. Deze gevoelige studies moeten onmiddellijk afgesloten worden voor alle Belgen, voordat de kennis op straat ligt.”

De commotie rond het weigeren van Iraanse en Belgische studenten kent een opmerkelijk precedent. In de jaren 1947 en ‘48 werden Oostenrijkse studenten in voormalig West-Duitsland geweerd van de opleidingen geschiedenis of politieke wetenschappen. De Duitse regering meende kortstondig, in een vacuüm tussen rassenleer en schuldbewustzijn, dat het onwenselijk was Oostenrijkse jongelingen in deze richtingen op te leiden, totdat bewezen was dat de Oostenrijkse grootheidswaan niet raciaal bepaald was. Het verbod werd opgeheven in de zomer van ’48, toen de Zweedse neuroloog dr. Bergqvist in een éénkolomsartikel in Science aantoonde dat de aanname onjuist was. Saillant detail bij het verbod was dat Oostenrijkse studenten die zich voor deze opleidingen aanmeldden wel een vrijstelling werd gegeven voor toelatingsexamens aan elke willekeurige kunstacademie.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *