Halle-Vilvoorde verder als autonoom vorstendom

Onverwacht voorstel na onverwachte crisis

Brussel – 15 juli. Via een anonieme brief aan de grote Belgische kranten is vanochtend een initiatief ingediend om van Halle-Vilvoorde een autonoom vorstendom te maken. Deze constructie zou een einde maken aan de tweede parlementaire crisis over dit gebied.

Wie het voorstel heeft ingediend is vooralsnog onduidelijk. Verantwoordelijke redacteuren van de dagbladen spreken van een “Belg van voorname komaf”. Het voorstel behelst de creatie van een vorstendom van bijna 600.000 inwoners ten zuiden van Brussel. Het uittreden van de problematische regio Halle-Vilvoorde uit het Belgisch staatsbestel zou volgens de anonieme briefschrijver een klap de huidige taalproblemen oplossen. Het kabinet-Leterme viel vannacht over de problemen rond de staatshervorming omdat de regeringspartijen het niet eens konden worden over de opdeling van het kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde in twee nieuwe districten, een Nederlands en een tweetalig.

Vorst van het vorstendom zou volgens de briefschrijver de Belgische Prins Laurent moeten worden. Dit is opmerkelijk omdat Prins Laurent, hoewel populairder dan zijn broer en troonopvolger Prins Philippe, bekend staat als het zwarte schaap van de Belgische koninklijke familie. Na een bestaan als playboy met diverse schandalen op zijn naam werd hij begin deze eeuw beboet voor vastgoedfraude op kosten van de Belgische marine.

Het vorstendom zou, hoewel midden in België gelegen, direct alle verbanden verbreken waartoe het moederland wel behoort. Volgens de auteur is het aan de “soeverein vorst” om te bepalen wat gunstig is en wat niet. Een economische onderbouwing is toegevoegd, waarin juist kansen voor het nieuwe vorstendom worden gezien door Europese wetten aan de laars te lappen. “…door de strenge belasting- en kansspelwetten in Europa te schrappen kan het vorstendom een koers zoals Monaco varen – een Noordeuropees land van vermaak voor de rich and famous”.

De noodregering wilde nog niet reageren op het voorstel. Wel wilde een woordvoerder van het Vlaams Belang het volgende kwijt: “Wat ons betreft is het een goed voorstel. Het wordt tijd dat de Belgische kerstboom wordt afgetuigd. Laat Halle Vilvoorde de piek zijn, dan kunnen onze Vlaamse ballen snel volgen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *